Què hi ha darrere la crida de Mbappé i Dembélé per votar contra la ultradreta de Le Pen a França?

Ara fa 22 anys Zinedine Zidane també va fer una reivindicació molt similar

3 min
Kylian Mbappé durant l'amistós de França contra Canadà de preparació per l'Eurocopa

Barcelona"Espero que encara estiguem orgullosos de vestir aquesta samarreta el 7 de juliol". A la cursa electoral de França de cara els pròxims comicis s'hi ha sumat un nou actor. I no pas un qualsevol. Kylian Mbappé i altres membres de la selecció francesa de futbol han sortit en els últims dies a fer una crida per aturar la ultradreta de Marine Le Pen a les urnes. Tot i així, malgrat que el nou jugador del Reial Madrid ha estat l'últim a sortir, qui va ser el primer a alçar la veu va ser Ousmane Dembélé. "Ha sonat l'alarma. Hem d'anar a votar. Hem de mobilitzar-nos per anar a votar. Tots, aneu a votar!", va demanar l'exblaugrana.

Però darrere d'aquesta crida dels davanters de la selecció francesa hi ha molta més història del que sembla. Ara fa vint-i-dos anys, el pare de Marine Le Pen i fundador de Reagrupament Nacional (abans Front Nacional), Jean-Marie Le Pen, va aconseguir superar la primera volta de les legislatives. En plena campanya electoral contra el llavors president de França, el conservador Jacques Chirac, Zinedine Zidane va saltar en contra de l'ultradretà: "Hem de pensar en les conseqüències que pot tenir votar un partit que no es correspon gens amb els valors de França. Soc francès. El meu pare és algerià. Estic orgullós de ser francès i que el meu pare sigui algerià", va dir Zidane. Prèviament, Le Pen havia assegurat que els francesos no se sentien "completament representats" per la selecció que el 1998 havia guanyat el Mundial, ja que "s'havia exagerat la proporció de jugadors de color". El 2017, mentre era entrenador del Reial Madrid, Zidane va reiterar el seu posicionament: "Penso el mateix que el 2002".

Ara, poques hores abans del debut de la selecció francesa a l'Eurocopa d'enguany, el nou capità de França, Mbappé, ha agafat el relleu d'aquests vint-i-dos anys de lluita. "Vull adreçar-me al poble francès. Els extrems són a les portes del poder i tenim l'oportunitat d'escollir el futur del nostre país. Faig una crida a tots els joves a votar, perquè s'adonin de la importància de la situació. Confio en tots els francesos, cada vot compta", va dir ahir en roda de premsa. A més, va explicar que la seva selecció es posicionarà de manera conjunta davant l'amenaça del Reagrupament Nacional: "Hem parlat entre nosaltres del missatge que podíem donar".

Del Liliam al Marcus: la torxa de la família Thuram

A la lluita discursiva de la selecció contra Reagrupament Nacional s'hi ha d'afegir la lluita de la família Thuram, una torxa que ha passat de pare a fill. Un dels campions del món l'any 1998 va ser Lilian Thuram, un reconegut activista antiracista que ha publicat més d'un llibre sobre la qüestió. Després de les paraules de Jean-Marie Le Pen, qui més tard va vestir-se de blaugrana també va sortir a la seva contra: "¡Visca França, però no la França de Le Pen! Ja fa força anys que aquesta persona es presenta a les eleccions presidencials sense conèixer la història de França. A França la gent dona suport als jugadors francesos sense plantejar-se si són negres, perquè són francesos. Si algú el veu, que li digui que l'equip de França està molt orgullós de ser francès, i si té algun problema amb el fet que siguem francesos, nosaltres no. ¡Visca França, però no la França que ell vol!"

El seu fill, Marcus Thuram, actual jugador de l'Inter de Milà, no va ser menys i va sortir en defensa de Dembélé: "Com va dir l'Ousmane, crec que hem d'anar tots a votar, dir-los a tots que vagin a votar. I, sobretot, com a ciutadans, hem de lluitar diàriament perquè això no torni a passar. Perquè no passi el Reagrupament Nacional". A més, va anar encara més enllà que el seu company. "No n'hi ha prou amb dir que s'ha d'anar a votar. També hem d'explicar com hem arribat fins aquí i la gravetat de la situació", va assegurar.

stats