La guia de l'Europeu d'handbol de Polònia
La competició arrenca aquest divendres amb la vigent campiona França, Espanya i Dinamarca com a grans favorites a fer-se amb el títol
BarcelonaDesprés de quatre mesos de competició i tres setmanes de preparació, aquest divendres arrenca l'Europeu d'handbol de Polònia amb la selecció de França com a rival a batre. 'Les experts' de Claude Onesta, vigents campions de tot, buscaran igualar la Suècia de l'últim tram del anys 90 amb el seu quart títol continental, el segon de forma consecutiva, que iniciaria així el camí cap a una nova triple corona internacional (Europeu, Jocs Olímpics i Mundial).
Honor i premi que ja ha aconseguit el combinat gal en dues ocasions, durant el cicle de 2008 a 2011 (Beijing 2008, Mundial de Croàcia 2009 i Europeu d'Àustria, a més de fer-se també amb el Mundial de Suècia 2011) i del 2012 al 2015 (Londres 2012, Campionat continental de Dinamarca 2014 i Copa del Món de Qatar 2015). Gran repte el de l'equip 'blue', que trobarà en Espanya i Dinamarca els seus dos principals rivals. El conjunt de Manolo Cadenas arriba al país del Kielce amb un grup de jugadors compensat, jove però amb veterania i el que és més important, sense greus lesions.
Les baixes han trencat els plans de gairebé tots els seleccionadors nacionals, que han hagut i hauran de fer malabars per compensar l'absència de cracs mundials com Momir Ilic, Lasse Andersson, Uwe Gensheimer, Patrick Groetzki, Lasse Andersson, Luka Stepancic o Mariusz Jurkiewicz, entre d'altres. Alemanya és possiblement el gran damnificat d'aquests equips que tenen un peu a l'infermeria.
Els germànics, amb un conjunt jove i possiblement amb més futur que fins i tot el gal, no podrà comptar amb quatre homes titulars per a la cita continental, que arrenca divendres amb el França-Macedònia (18.00 hores) i el Polònia-Sèrbia (20.30 hores). Croàcia, Eslovènia i l'amfitriona, que són les alternatives reals a aquest grup de tres conjunts, esperen arribar a semifinals i anotar-se un partit a cara o creu on pot passar de tot.
El quadre del campionat i el sistema de competició
No serà fins dissabte quan els dos cracs i un gran número de jugadors disputin la primera jornada. A Polònia seran setze les seleccions que buscaran la final i la medalla d'or continental, amb més prestigi que la mundial tenint en compte que el sistema de competició és diferent, amb menys equips, més xocs calents i menys marge d'error. A diferència del torneig que organitza la Federació Internacional (IHF), aquí juguen 8 equips menys, organitzats en només 4 grups (4 a cada un) i que intentaran assolir la segona de les tres fases que té el campionat.
Els 3 millors conjunts de cada inicial part del quadre passen a la 'Main Round' (segona eliminatòria) amb els punts que han aconseguit davant els altres dos classificats (si quedes primer sense perdre cap xoc, en sumes 4) i s'emparellen en dos blocs, d'on sortiran només quatre països (els dos primers de cada grup). A partir d'aquí normalitat: dues semifinals, el partit pel tercer i quart lloc i la gran final. Sistema més senzill del que sembla sobre el paper. Aquí podràs veure quins són els grups de l'Europeu i podràs llegir un anàlisi de cadascun d'ells:
GRUP A: FRANÇA, POLÒNIA, MACEDÒNIA I SÈRBIA.
GRUP B: CRÒACIA, ISLÀNDIA, BIELORÚSSIA I NORUEGA.