Guardiola diu que la Superlliga no té res a veure amb l'esport

L'entrenador del Manchester City demana als responsables que aclareixin per què hi ha uns equips i no uns altres

Pep Guardiola amb una dessuadora Stone Island
20/04/2021
4 min

LondresEntre l'espasa i la paret, entre la propietat del Manchester City i el clam que viu Anglaterra contra la creació de la Superlliga europea, Pep Guardiola s'ha allunyat prou del projecte aquest dimarts, durant la conferència de premsa prèvia al partit del seu equip contra l'Aston Villa.

Guardiola ha dit que se sentia "incòmode" parlant-ne i que voldria que els propietaris del club aclarissin la situació. A més, molt contundent, ha criticat una de les pedres angulars del projecte: el fet que hi hagi uns equips que tinguin garantida la participació sempre, independentment del rendiment: "No és un esport quan la relació entre l'esforç i l'èxit, entre l'esforç i la recompensa, no existeix. No és esport. No és un esport quan l'èxit està garantit d'entrada. No és un esport si no importa si perds. Ho he dit moltes vegades, vull la millor competició, i tan dura com sigui possible, especialment la Premier League, i no és just quan un equip lluita, lluita i lluita i arriba a dalt de tot i no es qualifica perquè l'èxit està només garantit a uns pocs clubs. A la declaració [en què s'ha anunciat la creació de la Superlliga] és el que percebo. No sé si això canviarà i la gent dirà una altra cosa".

L'entrenador ha assegurat també que no tenia prou informació per emetre una opinió ferma sobre les propostes : "És incòmode per a nosaltres [parlar-ne] perquè no disposem de tota la informació. Només puc parlar del que en sabem avui. Dono suport al meu club i conec la gent. Formo part d'aquest club, però també tinc la meva pròpia opinió i vull que quedi clar a la informació".

Guardiola també ha assegurat que només es va assabentar de l’anunci de la Superliga unes hores abans que es fes públic diumenge al vespre. I quan li han preguntat sobre si era correcte que fos la primera persona del club a respondre preguntes sobre el polèmic projecte, ha dit: "És un honor. Soc un bon portaveu. L'Ole [Gunnar Solskjaer, del Manchester United], en Jurgen [Klop; Liverpool], en Mikel [Arteta; Arsenal], en Thomas [Tuchel; Chelsea]: tots estem en la mateixa posició. Parlem sis vegades a la setmana de tot, des del covid-19 fins al Servei Nacional de Salut. M'encantaria que el president d'aquest comitè [el chairman de la superlliga és Florentino Pérez] fes la volta al món i ens digués per què l'Ajax no hi és o si hi serà", l'ha desafiat.

Guardiola també ha comentat que no n'havia parlat amb els seus jugadors: "No, perquè encara no respira, és un embrió que encara no respira, és només una declaració. Jugarem la Champions la setmana vinent i intentarem arribar a la final i l'any que ve jugarem la competició europea perquè ens ho mereixem, la vam guanyar al terreny de joc. Vam fer la nostra feina i, després, les persones adequades tenen l'obligació d'aclarir com més aviat millor a tothom per què juguen aquests equips i els altres no, l'Ajax amb quatre de la Champions no hi és. Tothom mira pel seu propi interès, la Premier League mira pel seu i la UEFA pel seu".

La Premier League s'hi pronuncia

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha amenaçat amb "llançar una bomba legislativa" per bloquejar la Superlliga europea durant la reunió que ha mantingut aquest dimarts a Downing Street amb representants de la Football Association (FA) anglesa, la Premier League i diferents grups de fans.

Ha sigut la primera de les moltes reaccions que s'han continuat succeint avui en contra del projecte, anunciat diumenge, de la creació de la nova competició, en què hi ha implicats sis dels clubs més grans de la lliga anglesa –Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham i Arsenal– i sis clubs més, tres de l'espanyola –Barcelona, Reial Madrid i Atlético de Madrid– i tres de la italiana –AC Milà, Inter de Milà i Juventus.

Després de la reunió amb Johnson, els representants de la resta dels equips de la Premier –14 en total– s'han reunit i en un comunicat han demanat que abandonin el projecte. "La Premier League, juntament amb la FA, s'ha reunit avui amb els clubs per discutir les implicacions immediates de la proposta de la Superlliga. Els 14 clubs de la reunió han rebutjat per unanimitat i vigorosament els plans de la competició. La Premier League està considerant totes les accions possibles a l'abast per evitar que tiri endavant, així com per demanar comptes als accionistes implicats, d'acord amb les seves normes".

L'associació professional dels equips de la primera categoria del futbol anglès afirma, tanmateix, que "continuarà treballant amb grups d'interès clau, inclosos d'aficionats i el govern", per protegir l'interès del joc "i demanar als clubs implicats en la competició proposada que deixin de participar-hi immediatament".

Una altra de les moltes veus del futbol anglès que s'han tornat a pronunciar contra la Superlliga aquest dimarts ha sigut la de Gary Lineker, exjugador del FC Barcelona i presentador de Match of the day de la BBC i dels programes de la Champions League de British Telecom. Si ahir, en una piulada, assegurava que creia que tot era una juguesca dels clubs més poderosos per aconseguir una posició de força amb què negociar amb la UEFA, avui ha afirmat, també a través de les xarxes socials: "Per deixar-ho clar. Si realment passa, mai treballaré en aquesta Superlliga europea".

stats