De guanyar al Santiago Bernabéu a tornar a Ucraïna per defensar el seu país
El tècnic del Sheriff Tiraspol entrenava un equip pro-rus, però ara ha marxat per integrar-se a l'exèrcit ucraïnès
BarcelonaTot just cinc mesos després d’aconseguir el triomf més important de la seva carrera com a tècnic, Iuri Vernidub porta uniforme militar. El tècnic del Sheriff Tiraspol, l’equip moldau que va ser capaç de sorprendre el Reial Madrid al Santiago Bernabéu derrotant-lo a la Champions per 1-2, ha tornat al seu país, Ucraïna, per servir a l’exèrcit. “Jo he viscut la meva vida, ja ho he fet tot. Aquests dies el meu equip té partits, però ja saben que no hi seré. No puc ser a cap altre lloc que no sigui aquí, lluitant”, ha explicat. Avui, el Sheriff rep el Milsani en un partit de lliga ja sense l'entrenador que els va portar a la Lliga de Campions al plantar cara al Madrid, l'Inter i, curiosament, el Xakhtar Donetsk ucraïnès, equip que va derrotar.
Iuri Vernidub, que era migcampista defensiu als anys 80, quan va arribar a jugar a la Primera Divisió soviètica amb el Dnipró, ha treballat molts anys a Rússia, ja que va jugar al Zenit de Sant Petersburg. Com a tècnic, ara vivia la seva millor època, amb 56 anys, al capdavant del Sheriff, un club que forma part també d’aquest taulell polític que és l’àrea de l’antiga Unió Soviètica. El Sheriff és l’equip de la ciutat de Tiraspol, la capital de la regió de Transnístria, una ferida oberta, una petita franja de terreny entre Moldàvia i Ucraïna, reconeguda com a estat oficial independent només per Rússia. El 1990, Moldàvia, una de les repúbliques soviètiques més petites, es va proclamar independent. Els moldaus són un poble unit amb el romanès, amb una llengua gairebé similar. Però a la regió de Transnístria gairebé el 60% de la població era russa, descendents de militars o de russos desterrats des de Sibèria pel govern soviètic aquí per ser dissidents o criminals, com els pares de l’escriptor Nicolai Lilin, que ho explica al seu llibre Educació siberiana. Quan Moldàvia es va independitzar de la Unió Soviètica, la població local no es va sentir segura i es van proclamar independents també ells, en un cas similar al de les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk el 2014. Sempre, amb el suport de Rússia. Com passa ara amb Ucraïna, també Moldàvia té ferides sense tancar d'aquells anys en què l'URSS va desplomar-se.
Entre març i juliol del 1992, es va viure l’anomenada guerra civil de Transnístria, quan van perdre la vida més de 1.500 persones. Al final de la guerra, es va acordar que Transnístria passaria a ser independent de facto, encara que formant part de Moldàvia. Un forat diplomàtic a Europa que permet al Sheriff Tiraspol, el club local, guanyar la lliga de Moldàvia tenint la seu a un territori que no es reconeix moldau. El club pertany a l’empresa que ho controla gairebé tot en aquesta regió, Sheriff, empresa fundada el 23 de juny del 1993 per Víktor Guixan i Ilià Kazmali, antics membres dels serveis secrets soviètics. Ells van crear aquest grup empresarial que controla des de les benzineres fins al comerç, passant pels mitjans de comunicació o, esclar, l’esport. Transnístria és un feu pro-rus a la frontera oest d’Ucraïna. I prova dels conflictes personal de moltes persones, el seu tècnic era un ucraïnès que ara ha marxat per lluitar contra Rússia. Del Santiago Bernabéu a la guerra. Si gairebé tots els jugadors de la lliga ucraïnesa, especialment els estrangers, han aconseguit fugir, en molts casos gràcies al suport de la federació romanesa, que ho ha gestionat amb el tècnic del Dinamo de Kíev, el veterà Mircea Lucescu, Vernidub ha preferit tornar a defensar el seu país.
La FINA no expulsa els nedadors russos, però els farà competir com a neutrals
Les reaccions del món de l’esport segueixen arribant, després de la decisió de la FIFA de deixar la selecció russa fora del Mundial, una de les més significatives, ja que l'últim precedent era el de Iugoslàvia el 1992, quan la decisió la van prendre les Nacions Unides, que van expulsar l’esport iugoslau en plena guerra dels Balcans. Rússia, però, té dret a vetar les votacions a les Nacions Unides, així que en aquest cas les decisions les prenen les federacions corresponents, una de les últimes la Federació Internacional de Voleibol, que ha decidit deixar els russos sense el Mundial que organitzaven aquest estiu. Al voleibol, al rugbi i al rem, els esportistes russos i bielorussos van ser expulsats de totes les competicions ahir, mentre que la Federació Internacional de Natació, a més de retirar a Putin una medalla d’honor, permetrà als nedadors russos seguir competint, però sense poder fer servir la seva bandera, el seu himne o el nom de Rússia. “A títol individual els esportistes han de ser acceptats com a atletes neutrals”, deia el comunicat de la FINA.
També marques privades hi diuen la seva. Així, la marca alemanya d’articles esportius Adidas ha interromput amb efectes immediats la col·laboració amb la Federació Russa de Futbol. Malgrat que, segons fonts de la marca alemanya, el 3% del seu negoci venia dels productes venuts a Rússia, ha decidit deixar de subministrar l’equipament als equips de la Federació Russa. També a Alemanya, el Schalke 04, club que va anunciar que renunciava a un dels seus patrocinadors, l’empresa estatal de gas rus Gazprom, ha vist com es dispara la venda de les samarretes ara que ha tret el logo d’aquesta marca. El contracte amb Gazprom garantia al Schalke 04, actualment a Segona Divisió, 9 milions d’euros a l’any. La UEFA també va renunciar al seu acord de patrocini amb Gazprom.
A l’esgrima, el president de la Federació Internacional, l’oligarca rus del sector del metall Alixer Usmànov, va haver de dimitir després d’aparèixer a la llista de 26 magnats sancionats per la Unió Europea per l’atac de Rússia a Ucraïna. Aliat de Putin, Usmànov va formar part del comitè organitzador dels Jocs Olímpics de Sotxi i fins fa poc era un dels principals accionistes de l’Arsenal de la Premier League. Nascut a l’Uzbekistan però ciutadà rus, Usmànov es va casar amb una prestigiosa entrenadora que ara és la presidenta de la Federació Russa de Gimnàstica.