El gran somni esportiu de Pompeu Fabra torna a fer-se realitat 87 anys després
La UFEC organitza a Girona la segona Setmana Catalana de l'Esport, inspirada en una idea portada a terme per Fabra el 1935
BarcelonaEl 3 de juliol de l’any 1933, al local de la Federació Catalana de Lluita, diferents personatges rellevants de l’esport català de l’època es van trobar per impulsar un organisme que pogués representar tot l’esport català. Era el naixement de la Unió Catalana de Federacions Esportives, la UCFE. El president de la Federació de Tenis, llavors coneguda com a Associació de Lawn Tennis, terme comú a l’època, no hi va poder fer acte de presència per motius laborals, però va ser escollit per unanimitat com a primer president: era Pompeu Fabra. El filòleg que va dedicar la seva vida a crear una normativa moderna de la llengua catalana era un gran apassionat dels esports i defensava el paper que havia de jugar la pràctica esportiva en una societat sana i moderna. Per aquest motiu, el 1935 va ser l’impulsor de la primera Setmana Catalana de l’Esport, que va aplegar milers d’esportistes. Per viure la segona ha tocat esperar fins ara, quan la UFEC ha recuperat la idea amb una cita que es farà a les comarques de Girona del 13 al 23 d’octubre.
La primera Setmana de l’Esport Català es va fer a Barcelona del 25 de maig al 2 de juny del 1935, amb un ampli programa en què s’unia l’esport i la cultura. Pompeu Fabra va inaugurar-la, fent acte de presència en moltes competicions, com la d’atletisme, en què es va competir contra un equip portuguès vingut des de Lisboa. En natació es va competir contra un equip de Basilea, i en boxa, contra francesos. La Setmana Catalana de l’Esport també va acollir diversos campionats de Catalunya i d’Espanya al programa, a banda dels duels internacionals, en espais emblemàtics com l'Estadi de Montjuïc, el Gran Price o el port de Barcelona. També va haver-hi una sessió de cinema esportiu al Cine Urquinaona en què va col·laborar la Metro-Goldwyn-Mayer.
"Volíem retre homenatge a la primera època de la UFEC, la republicana. I al primer president, Pompeu Fabra. I la manera com ell entenia l’esport: la millor manera d’arribar a totes les cases per aportar-hi valors, fer la gent més feliç i ampliar l’ús social del català. I això és el que estem treballant avui en dia", explica a l’ARA el president de la UFEC, Gerard Esteva. "Per això hem recuperat el projecte. Per fer arribar l’esport a més cases i demostrar que tenim els millors esportistes. Hem convidat 22 països que vindran amb les seves seleccions per lluitar contra les nostres seleccions catalanes. Volem demostrar que podem competir contra els millors del món". La segona edició arribarà amb més de 2.000 esportistes de 22 països, una trentena de federacions esportives implicades i competicions de 30 esports diferents que se celebraran en 20 seus de la demarcació de Girona. “Catalunya torna a l’escenari internacional per mostrar al món l’excel·lència dels seus esportistes, les seves instal·lacions esportives d’alt nivell i el seu prestigi federatiu a través de les seleccions catalanes”, va remarcar en la presentació oficial la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons.
Pompeu Fabra, l'esportista
La primera Setmana Catalana de l’Esport es va fer un any abans de la famosa Olimpíada Popular organitzada el 1936 com a contrapartida als Jocs Olímpics de l’Alemanya de Hitler. Una època daurada de l’esport català que va veure’s interrompuda per la Guerra Civil. Pompeu Fabra va jugar un paper clau, sovint oblidat, ja que sentia passió pels esports, com l’excursionisme. De fet, en practicava. De la seva estada a Bilbao li va quedar l’amor per la pilota basca, que ell anomenava pilota amb pala. Un esport que omplia frontons amb milers de persones a Barcelona, llavors. A més, va practicar el tenis i la natació. La seva filla gran, Carola, va arribar a ser campiona de Catalunya de tenis, l’esport en què Fabra va tenir més pes. Malgrat no competir mai, ja que hi jugava només per gaudir, va formar part de la secció de tenis del FC Barcelona –no consta que fos soci del club, però– i un cop va arribar a viure a Badalona, on va voler fer arrels per viure davant del mar i nedar, va ser un dels fundadors del Badalona Lawn Tennis. Després passaria pel club de tenis del Masnou i, finalment, arribaria a presidir la Federació Catalana. A Badalona, per cert, va ser un dels fundadors del Club Natació Pop.
Fabra també va ser un dels impulsors de l’establiment d’un programa setmanal de ràdio sobre esports en català a Ràdio Barcelona. "La Unió Catalana de Federacions Esportives ha organitzat aquest quart d’hora setmanal de l’esport català, en el qual parlaran successivament els representants de tots els esports que es practiquen a Catalunya. Difícilment s’hauria trobat la manera de trobar per ràdio una informació completa de l’esport català, sense una entesa entre totes les federacions. L’entesa és avui un fet, tots els amants de l’esport la desitjàvem i ha estat amb una viva satisfacció que l’hem vist, a la fi, realitzada, amb la constitució de la Unió Catalana de Federacions Esportives. Permeteu-me, per acabar, que expressi el nostre agraïment a la Ràdio Barcelona", va dir ell a la presentació del primer programa.
Més de 20 esports i premis
Però la guerra ho va aturar tot. I no s’ha recuperat la idea d’una Setmana Catalana de l’Esport fins ara. La inauguració de la II Setmana Catalana de l’Esport es va fer ahir al Pavelló Municipal d’Esports d’Olot amb la disputa d’un torneig internacional de màxim nivell d’hoquei sobre patins. La GoldenCat enfrontarà les seleccions catalanes masculines i femenines contra Suïssa, França, Alemanya i Itàlia. El debut va ser a les 19 h, amb el partit femení entre Catalunya i Suïssa, i a les 21 h va ser el torn de la selecció masculina, que jugava amb França. Al vespre aquesta inauguració esportiva va tenir espectacle i música en directe. Les federacions esportives catalanes han organitzat jornades d’exhibició adreçades al públic familiar i escolar, com és el cas del tir amb arc, la lluita i l’atletisme o el ciclisme, que comptarà amb la presència de l’actual campiona del món en l’exhibició de biketrial, el 22 d’octubre a Ripoll.
Durant la II Setmana Catalana de l’Esport es podrà gaudir de trobades internacionals de ball esportiu, billar, curses d’orientació, escacs, futbol sala, handbol, horseball, bàsquet, caça, esport per a persones amb discapacitat psíquica, pàdel de persones sordes, pentatló, petanca, pitch & putt, polo, natació amb aletes (activitats subaquàtiques), tenis taula i twirling entre les seleccions catalanes i altres d'internacionals, majoritàriament europees, com Portugal, França, Alemanya, Bèlgica, Hongria, Itàlia, Suïssa, Irlanda i la Gran Bretanya. El programa sencer es pot consultar a la web oficial.
Finalment, el dia 22 d’octubre tindrà lloc l’acte de clausura de la II Setmana Catalana de l’Esport a la Sala de Cambra de l’Auditori de Girona. A més d’actuacions musicals, hi haurà una desfilada de banderes amb representants de tots els països participants, discursos institucionals i l’entrega de quatre reconeixements especials: el Premi Pompeu Fabra, a una entitat que fomenti l’ús del català en l’àmbit esportiu; el Premi David Moner, a una entitat estrangera que col·labori en la promoció de l’esport català; el Premi Ramon Basiana, a una entitat que promogui la internacionalització del seu esport, i el Premi Dolors Vives, a una entitat que promogui la internacionalització de l’esport femení català.