01/05/2024

El Girona segon i l'Espanyol a Segona: una temporada històrica al futbol català?

2 min
Els jugadors del Girona celebrant el seu darrer triomf a la Lliga, la contundent victòria (2-4) a Montjuïc de l’última jornada.

BarcelonaAtenció amb el que pot passar aquest cap de setmana. Atenció perquè una derrota del Barça a Girona podria capgirar la història. Recordeu el darrer cop que un equip català va acabar la temporada per davant del Barça? És clar que no ho recordeu, perquè queden poques persones vives d'aquella temporada 1941-42, quan el Barça va jugar la promoció per baixar a Segona i l'Espanyol el va superar a la classificació. El 1942 va ser el darrer cop que el Barça no ha acabat com a millor català a la classificació. L'Espanyol ha viscut anys històrics, però no l'ha superat més. El Sabadell va ser cinquè el 1947 guanyant el mateix any al camp del Barça i l'Espanyol, però va acabar per sota dels blaugranes, com tornaria a passar el 1969, quan els vallesans van ser quarts i es van classificar per jugar la Copa de Fires.

El Girona pot ser el primer club català, més enllà del Barça, que acaba la Lliga en la segona posició. L'Espanyol ha finalitzat tres cops en la tercera posició, però mai segon. I si ho aconsegueix, el club gironí trencaria aquella ratxa blaugrana iniciada el 1942 de ser sempre el millor equip de Catalunya. Fer-ho seria posar la cirereta del pastís d'un projecte ben treballat, amb suport econòmic a l'estranger, però amb molt de seny en les decisions. Si el Barça perd a Montilivi seria un cop dur per als blaugranes, que encara tindrien temps per intentar ser segons, però quedarien tocats, com ja els va passar quan van caure a casa amb l'equip de Míchel. S'hi juga molt, el Barça. Una derrota a Girona tornaria a crear malestar, com va passar amb els quatre gols gironins a Montjuïc. El Girona s'hi juga fer història. El Barça, agafar embranzida per continuar demostrant qui mana i crear un escenari més calmat per a Xavi.

I tot, el cap de setmana en què l'Espanyol rep l'Sporting. També s'hi juga molt, l'equip blanc-i-blau. Una derrota amb els asturians condemnaria, gairebé segur, l'equip a buscar l'ascens via play-off. I el play-off, com saben al Girona, és una selva. Si veure el Barça acabant per darrere del Girona seria històric, també ho seria no tenir ascens de l'Espanyol. Mai l'equip blanc-i-blau ha encadenat dos anys a Segona. Sempre que ha baixat, ha pujat dotze mesos després. Si no aconsegueix pujar, corre el risc de quedar atrapat en l'infern de Segona, com el Saragossa. Ens espera un final de temporada històric, a Catalunya. I, per sota, l'Europa, el Sant Andreu i el Lleida omplen els seus camps perseguint el somni de pujar a Primera RFEF. Estan passant moltes coses, al futbol català. Els uns pateixen i els altres s'engresquen.

stats