Girona FC

El segon fitxatge més car de la història del Girona

Abel Ruiz signa pel Girona fins al 2029 a canvi de 8,5 milions d'euros i un intercanvi amb Gabri Martínez, que s'anirà al Braga

Albert Caralt
2 min
Abel Ruiz celebrant un gol amb l'Sporting de Braga

BarcelonaAbel Ruiz ha estat anunciat aquest dijous com a nou jugador del Girona. Procedent de l'Sporting de Braga portuguès, el davanter valencià signarà fins al 2029 i es convertirà el segon reforç dels de Montilivi després del central txec Ladislav Krejci. Ruiz, de 24 anys, passarà a ser el segon traspàs més car de la història del club. Arribarà a Girona a canvi d'una quantitat al voltant dels 8,5 milions d'euros als quals s'ha de sumar el traspàs de Gabri Martínez al Braga, jugador del filial que ha estat cedit al Mirandès l'última temporada, on ha marcat 9 gols i ha repartit 5 assistències en 41 partits. El valencià, per la seva banda, ha fet 8 gols i ha repartit 3 assistències en 48 partits a Portugal.

El Girona fitxa un perfil de davanter diferent dels que té en plantilla, ja que Ruiz destaca pel joc associatiu, la desmarcada a l'espai i la generació d'espais partint des de qualsevol de les posicions d'atac. No és el tipus d'ariet posicional que són Dovbyk i Stuani. Les diferents característiques de qui serà el nou reforç del Girona fan que tampoc compti amb les grans xifres golejadores, que sí que tenen els altres dos davanters: en l'última a la Lliga, Dovbyk ha acumulat 24 gols (un cada 109 minuts), Stuani 9 (un cada 87 minuts) i Abel Ruiz 6 (un cada 317 minuts).

Forjat a La Masia

Nascut a Almussafes, Abel Ruiz es va formar al planter del València. El 2012, quan tenia 12 anys, va despertar l'interès de Barça i Madrid quan va ser nomenat millor jugador del torneig nacional Lliga BBVA al mes de juny. Els mesos següents, el club blaugrana guanyaria la partida al blanc. Guillermo Amor i Albert Puig, responsables llavors del futbol base, van firmar el seu fitxatge. Ruiz va demostrar ràpidament les seves habilitats i es va convertir en una de les promeses cabdals de La Masia. Va tardar poc a consolidar-se a les categories inferiors de la selecció espanyola, on va sumar 87 partits –rècord absolut– i 53 gols –rècord també.

Del traspàs de Ruiz al Girona, el Barça sortirà mínimament beneficiat després de l'acord al qual va arribar pel seu traspàs l'estiu del 2020, quan, després de vuit anys a la base blaugrana i de debutar amb el primer equip, va fitxar pel Braga a canvi de 8 milions d'euros i un percentatge de la futura venda.

Abel Ruiz ha jugat amb la selecció absoluta d'Espanya en dues ocasions: el juny de l'any 2021, quan l'equip que formava la sub-21 va jugar en lloc de l'absoluta, confinada pel positiu per covid de Sergio Busquets, i tres mesos després, quan va entrar per primer cop en una convocatòria amb l'absoluta, quan Luis Enrique el va seleccionar per als partits classificatoris per al Mundial. Va jugar els 90 minuts contra Xipre. Ara Ruiz jugarà als Jocs Olímpics de París amb Espanya ocupant una de les tres places disponibles per a més grans de 23 anys. Miguel Gutiérrez és l'altre seleccionat del Girona que es perd la pretemporada per aquest motiu.

Amb Abel Ruiz resolt, els esforços del Girona se centraran ara a reforçar el mig del camp després de l'adeu d'Aleix Garcia, i també la posició d'extrem, després de la caiguda del fitxatge de Luciano Rodríguez quan estava tot tancat amb el Liverpool de Montevideo per diferències en la prima que volien cobrar jugador i agent. Amb Savinho també hi ha dubtes que es pugui quedar una temporada més a Montilivi.

stats