Primera Divisió

Quant ha costat construir un Girona líder? Espòiler: el City hi ha tingut poc a veure

L'equip català ha invertit tan sols uns 24 milions d'euros en la seva alineació tipus

Els jugadors del Girona, celebrant el lideratge de la Primera Divisió a Pamplona
09/11/2023
4 min

GironaUna mentida repetida mil cops no es converteix en veritat. En els darrers dies, coincidint amb el lideratge en solitari del Girona a Primera Divisió, hi ha un corrent d'opinió que assegura que si això ha estat possible és perquè el Manchester City li injecta diners per configurar la plantilla. I no és així. El club gironí es val per si mateix i ni tan sols és un filial del club anglès. Comparteixen alguns recursos i estructura, el City Football Group, propietat del 47% de les accions, i disposen d'una lleugera preferència, especialment en les cessions de joves talents. Ja està, tan sols això. Ni un xec en blanc ni res que s'hi assembli.

El Girona, que aquest dissabte visita el Rayo Vallecano (14 hores, Movistar LaLiga), va primer per altres raons. Perquè ha treballat de valent i no s'ha estripat malgrat les patacades de tres anys consecutius en què va baixar a Segona i va perdre dues finals de play-off d'ascens. I també perquè ha confiat el projecte en mans d'excel·lents professionals i ha invertit bé en fitxatges detectant quines eines necessitava Míchel, un entrenador a qui li van oferir renovar quan tenia l'equip situat en llocs de descens a la Primera RFEF. Aquesta és la veritat.

Un onze de 24 milions d'euros

L'onze tipus del Girona en aquestes dotze jornades de Lliga, tenint en compte els minuts disputats per cada futbolista, seria el format per: Gazzaniga, Yan Couto, David López, Blind, Miguel Gutiérrez, Aleix Garcia, Yangel Herrera, Iván Martín, Savinho, Tsygankov i Dovbyk. Però com hi han arribat, aquests futbolistes, a Montilivi? Alguns, descartats d'altres clubs; d'altres, apostes que ningú veia; un parell d'ucraïnesos amb nivell suficient per formar part tranquil·lament d'un equip top i fins i tot un futbolista que podia haver-se retirat després de dos infarts sobre el terreny de joc.

L'alineació del Girona 2023-24 té un cost de 24 milions d'euros, segons dades de Transfermarkt, portal especialitzat en traspassos i valors de mercat. De fet, aquest estiu, el club s'ha gastat una mica més de 22 milions. En vendes n'ha ingressat uns 18. És a dir, que el balanç és un pèl superior a quatre. Per posar-ho en context, l'Almeria, el darrer classificat, se n'ha gastat més de 50. Filial del City? No pas, això és fer les coses bé. Analitzem-hi cas per cas.

Gazzaniga va arribar la temporada passada, cedit del Fulham, acabat de pujar a la Premier League. L'argentí no anava ni convocat i l'any anterior era el suplent a la Championship, la Segona Divisió anglesa. Aquest estiu s'ha quedat en propietat després d'acabar el seu contracte amb els anglesos. La porteria, doncs, té un cost de zero euros. Yan Couto, al lateral dret, viu la tercera cessió des del City. Va arribar al Girona amb divuit anys i ara és internacional absolut amb la selecció del Brasil. Continuem amb els zero euros d'inversió.

Els centrals tampoc no han costat res: David López va sortir plorant després de no ser renovat per l'Espanyol, que ara és a Segona i té una mitjana d'un entrenador cada 32 partits des del 2016, i Daley Blind ha arribat lliure procedent del Bayern de Munic. L'holandès ha sobreviscut a dos infarts i juga amb un desfibril·lador al pit. López té 34 anys i ell 33. Els quatre primers intocables per a Míchel, de franc.

4 milions per un lateral esquerre

La primera inversió arriba amb Miguel Gutiérrez, que jugava amb el Reial Madrid Castella, a la Primera RFEF, i pel qual es van pagar 4 milions després que tragués el cap al primer equip uns quants partits. ¿I Aleix Garcia, un dels futbolistes més determinants del campionat? Una aventura dramàtica a Romania, on va sortir cames ajudeu-me perquè no cobrava, i un descens amb l'Eibar, van propiciar que arribés lliure a Montilivi l'estiu del 2021. Ara el seu valor és incalculable. En sis jugadors, de moment portem quatre milions.

Les dues peces restants del mig del camp sí que han costat diners. Per Yangel Herrera, un jugador que ha voltat molt, préstec rere préstec, i el rendiment del qual sempre es posava en dubte per problemes físics continuats, el Girona ha invertit uns cinc milions, pagats al Manchester City, que l'any passat el va cedir a l'Espanyol. Per Iván Martín, un parell de milions més, després que el Vila-real no el volgués i no jugués a l'Alabès, on era fa tres cursos. Aleix i Iván porten tres gols i Yangel quatre. I dels quatre milions, passem als 11 per vuit futbolistes. No està malament.

I la davantera? Savinho, que l'any passat estava cedit al PSV Eindhoven, però tenia participació amb el filial i no gaire amb els grans, juga cedit del Troyes, també del City Football Group. Tres gols i un desequilibri impactant per zero euros. I ara anem a Ucraïna, d'on ningú no s'hauria imaginat que l'equip gironí trauria tant de suc. Artem Dovbyk és la millor inversió de la història del Girona. Uns vuit milions d'euros justificats pels sis gols i quatre assistències en dotze jornades. I Tsygankov, que va costar-ne cinc, és l'altre complement perfecte, un punyal per la banda. Junts formen la davantera de la selecció. I tots onze, l'alineació del líder de la Primera Divisió, el Girona, que té fons d'armari: Eric Garcia no va costar res perquè juga cedit, Arnau i Valery són del planter i Stuani, llegenda del club, tan sols va costar 2,5 milions. Un model que, diguin el que diguin, no és el de cap equip filial.

stats