PRIMERA DIVISIÓ

El Girona descarta un exili traumàtic per jugar la Champions

El club ho ha confirmat a través d'un comunicat, malgrat que això suposi renunciar a part de l'aforament perquè no es poden fer servir les graderies supletòries

GIRONAEl Girona té un problema, i gros. Perquè la brillant classificació per a la Champions ha deixat al descobert les mancances de Montilivi, que no està preparat per afrontar la competició europea. La UEFA no permet ocupar les graderies retràctils i, malgrat que la intenció del club era fer entrar les grues a l'estadi a partir del 27 de maig, desmuntar les de gol nord i preferent i construir-ne d'obra nova amb una inversió de 20 milions, meditava fer-se enrere i es plantejava l'exili: compartir estadi amb el Barça a Montjuïc o anar-se'n a l'RCDE Stadium eren les alternatives. La gran virtut de la propietat del Girona era haver aconseguit que a la ciutat només es parlés de futbol, després de dècades discutint de deutes i impagaments. Però quan s'ha assolit l'excel·lència esportiva, s'ha parlat de tot menys de la pilota. L'entorn estava que trinava, fins que aquest divendres el club, a través d'un comunicat, ha confirmat que no farà falta marxar de Girona per veure partits de la màxima competició europea.

Cargando
No hay anuncios

Casualitats de la vida, aquest divendres l'equip de Míchel visita l'Alabès (21 hores, DAZN), els aficionats del qual protestaran abans perquè es neguen al fet de construir un nou estadi i deixar Mendizorrotza. "Defensarem la casa dels nostres avantpassats", asseguren. Valors i principis promoguts per les persones que paguen el carnet. Els mateixos que defensen els socis del Girona, que es neguen a abraçar noves tendències que allunyen el futbol de la seva gent. "El Girona, a Girona", diu el hashtag que fan servir a X, on expressen tot el malestar.

Cargando
No hay anuncios

"La solució no crec que sigui jugar a cent quilòmetres, a les 21 hores, en un estadi fred i apartat de l'aficionat. L'exili comporta la pèrdua de l'empoderament de l'aficionat i una sensació de manca d'empatia", ressalta la Federació de Penyes del Girona. "Ho vam aturar fa sis anys i ho tornarem a fer, és l'única opció", piulen membres de Jovent Gironí, recordant que els que manen a Girona ja volien deixar-los sense el derbi català del 2019 i dur-lo a Miami. Imaginar-se el 4-2 de l'altre dia als Estats Units i no a Montilivi fan venir ganes d'estripar l'abonament.

Cargando
No hay anuncios

Però per quina raó no es fan les millores que l'estadi necessita perquè tots els seus abonats puguin veure la Champions en directe? "Ens agradaria jugar a Montilivi, esclar, però la UEFA demana requisits molt importants que comporten una inversió igual d'important. I tenim un projecte d'estadi nou. Potser no té sentit fer unes coses que no serviran ni per a quatre dies", raona el president Delfí Geli, després que fos Pere Guardiola qui obrís la caixa dels trons insinuant de marxar de la ciutat: "Farem tot el possible per jugar a l'estadi, però la UEFA no ens deixa fer servir les graderies supletòries. L'altra opció és buscar un estadi superior i implica anar-nos-en a Barcelona".

En cap moment ningú parla dels resultats dels estudis realitzats en referència a les graderies d'obra nova, que per la singularitat de l'estadi requereixen més temps de l'habitual, cosa que podria impossibilitar que entressin dins els terminis previstos. Però la resposta és un misteri. Sí que se sap que el discurs ha canviat, perquè no fa gaire el mateix president afirmava, sense discussió ni ambigüitats, que a Montilivi "s'hi podria jugar en les condicions actuals".

Cargando
No hay anuncios

Sense grades retràctils, l'aforament de Montilivi passaria dels 14.600 espectadors a uns 9.000. A aquests s'han de restar les entrades per a compromisos, siguin de la UEFA, patrocinadors o entrades, i per al sector visitant. Això faria que tan sols uns 7.000 abonats entressin a l'estadi (n'hi ha 9.700 i 16.000 socis). El club tampoc està preparat, ara com ara, per acollir els mitjans de comunicació, ni disposa de prou sales de treball ni compleix amb les localitats VIP que la competició estipula. Arguments que també volen justificar el trasllat, com si la normativa hagués canviat d'un dia per l'altre. De fet, la previsió, en comptes d'adequar l'estadi, ha estat fer una ronda de consultes per esbrinar qui compleix els requisits i on anar, en cas de necessitar-ho. Els mandataris blanc-i-vermells han fet les gestions oportunes i, de moment, han temptejat Montjuïc amb converses amb l'Ajuntament de Barcelona i el Barça, i l'RCDE Stadium (demanen un lloguer molt car). El club concreta que són consultes i no l'activació de cap pla B.

Diferències amb la cúpula esportiva

Fins i tot l'alcalde de la ciutat, Lluc Salellas, hi ha dit la seva: "Els gironins volem que la Champions es jugui a Girona. Ens reforça el sentiment de comunitat, identitat i orgull. Nosaltres hem treballat amb el club, però ara són ells els que han de decidir". Però el que més sobta és veure com els líders del projecte esportiu, l'entrenador Míchel Sánchez i el director esportiu Quique Cárcel, no s'alineen amb els que manen i proclamen que ells volen viure el somni al costat de la gent amb qui l'han materialitzat i no en un lloc sentimentalment apagat.

Cargando
No hay anuncios

"La Champions s'ha de jugar a Montilivi. És una llàstima que potser hi haurà gent que no podrà entrar-hi, però necessitem jugar i escoltar l'himne de la Champions a casa nostra. Si la volem lluitar, competir i gaudir, el lloc és Montilivi", valora Míchel. "No és una situació fàcil per al club, però he dit als propietaris que el millor escenari és Montilivi. Si volem fer una bona Champions, hem de jugar a Montilivi", reforça Cárcel. De fet, si el Girona hagués viscut aquest moment tan especial lluny de Montilivi, part de la màgia s'hagués perdut pel camí.