PRIMERA DIVISIÓ

Dos fitxatges de cop per al projecte del Girona a la Champions

El txec Ladislav Krejci i l'uruguaià Luciano Rodríguez seran blanc-i-vermells

3 min
Ladislav Krejci, celebrant un gol amb l'Sparta Praga

GIRONAUn és central i l'altre davanter. Un és txec i l'altre uruguaià. Un costarà uns dotze milions, i l'altre, uns quinze. Un té vint-i-cinc anys i l'altre vint. Un jugarà l'Eurocopa i l'altre s'ha quedat fora de la Copa Amèrica. Un és capità del seu equip, l'Sparta de Praga, amb qui s'ha habituat fins i tot a jugar competició europea, així que ja té certa experiència en el futbol d'elit; l'altre és una jove promesa, de la qual diuen meravelles, però que viurà un desafiament nou canviant de continent. Un es diu Ladislav Krejci i l'altre Luciano Rodríguez, i són els primers fitxatges del Girona per a la seva estrena a la Champions League.

Quique Cárcel, el director esportiu blanc-i-vermell, va per feina perquè davant té un repte estratosfèric: donar-li les millors eines possibles a Míchel perquè gestioni un any en què l'equip disputarà tres competicions. A mitjan juny, el club gironí ja té assegurats els dos primers fitxatges, que suposaran una inversió aproximada de vint-i-set milions d'euros. Els diners que es paguen per cadascun signifiquen, per si sols, la inversió més alta feta mai per un futbolista a Montilivi; un rècord que passarà de Dovbyk (7,75 milions) a Rodríguez (15), amb el testimoni efímer de Krejci (12). La nova dimensió era aquesta. El Girona pot fer la inversió sense patiments perquè ja ha tancat la venda més alta de la seva història, amb el traspàs d'Aleix Garcia al Bayer Leverkusen per 18 milions d'euros més dos en variables. El d'Ulldecona tanca un cercle de cinc temporades per provar sort al campió alemany a les ordres de Xabi Alonso.

Míchel es frega les mans perquè, a priori i sempre des de la prudència, l'han encertat amb els reforços. Krejci, per qui el Betis i algun altre club s'havien mostrat molt interessats, és un central esquerrà que té facilitat per veure porteria: ha fet més de vint gols en els últims dos anys. Era a Praga des del 2019 i també pot actuar com a migcampista. Destaquen la seva sortida de pilota i el seu joc aeri, gràcies a la planta imponent dels seus 191 centímetres. Té presència, el txec, que encara no està de vacances perquè és a Alemanya per disputar l'Eurocopa, on s'entreveu titular. Qui no el conegui, que encengui el televisor dimarts a les 21 hores, que el podrà veure contra Portugal. També s'enfronta a Geòrgia i Turquia.

Savinho com a exemple

"Vull que conegueu Luciano Rodríguez als vídeos que fem dels futbolistes que seran estrelles", deia el famós periodista especialitzat en el futbol internacional Julio Maldonado, conegut com a Maldini, al seu canal, on li va dedicar un programa. El jove davanter del Liverpool de Montevideo, a qui els grans clubs europeus i un gegant com River Plate perseguien per fer-se amb els seus serveis, farà les maletes cap a Catalunya després que el Girona s'avancés a tots els pretendents que tenia. L'aposta és important per un jugador molt mòbil i amb un xut espectacular que hauria de créixer encara més passant per les mans de Míchel, especialista en desenvolupar i treure tot el suc d'aquells a qui dirigeix.

Sol partir de la banda dreta, tot i que el seu rendiment augmenta molt en posicions interiors. "Al seu país, ara com ara, no hi ha ningú com ell. És un dels grans talents del futur", pronostica Maldini. A l'Uruguai ha donat mostres d'una facilitat innata per veure porteria, amb diferents registres, tot i que l'exigència competitiva és molt diferent de la que es trobarà a la Lliga. Aquest fet, però, no va ser un impediment en l'estrena de Savinho, per posar un exemple recent de futbolista que ha enlluernat Montilivi sense experiència prèvia en un campionat de dificultat més elevada. Rodríguez va ser un dels integrants de l'Uruguai sub-20 que es va proclamar campió, però ara haurà de mirar-se la Copa Amèrica des de casa. Ja tindrà temps. Perquè ja se sap quin gen competitiu tenen els uruguaians, el porten a la sang. A Montilivi en poden donar fe amb l'exemple de Cristhian Stuani.

stats