PRIMERA DIVISIÓ

Crear un grup de WhatsApp per aprendre català al Girona

Donny van de Beek, un dels fitxatges estrella dels gironins, fa passos endavant en la seva integració a Catalunya

GIRONAQuan era petit, als estius, Donny van de Beek acompanyava la seva família al paradís de la Costa Brava, on passaven junts les vacances. Llavors era un turista més. "Sí, ho recordo. Devia tenir uns nou o deu anys i ens allotjàvem en un càmping de Platja d'Aro. Ens estàvem allà uns dies, és un lloc molt bonic que conec bé. Ens movíem molt per la zona, que és preciosa". Milers de neerlandesos aterren cada any a les comarques gironines, un destí segur pel clima, la restauració i l'oferta d'oci. Però això ja no només ho fan els turistes. Ara els futbolistes també s'instal·len a Girona. És el cas del mitjapunta i ex del Manchester United, que s'afegeix a Daley Blind i Gabriel Misehouy. Un Girona made in Ajax.

Cargando
No hay anuncios

Van de Beek és el fitxatge més mediàtic dels de Míchel, que comencen el campionat aquest dijous visitant el Betis al Benito Villamarín (21.30 hores, DAZN). La pretemporada no ha deixat bones sensacions, i el tècnic madrileny ha reconegut la seva "preocupació" per la falta d'entrenaments de qualitat, a causa de la baixa de peces importants, les competicions de seleccions, les diferents lesions patides i la lentitud amb la qual avança un mercat de fitxatges en què la direcció esportiva del Girona encara ha de tancar diversos reforços. "Reconec que no sé què fer i la Lliga comença ja", deia Míchel fa uns dies. Però ara sembla que ja ho té clar.

Els blanc-i-vermells estan a punt de fer oficial el substitut d'Artem Dovbyk: Bojan Miovski, un macedoni de 25 anys que juga a la lliga escocesa. Però creuen els dits per recuperar esportivament Van de Beek, un jugador que prometia moltíssim durant la seva etapa al campió holandès i que va paralitzar el Santiago Bernabéu fent parella amb Frenkie de Jong el 2019. Com tothom sap, aquest últim va anar al Barça; però qui ens ocupa va acabar a la Premier League amb un traspàs d'uns 40 milions d'euros. S'havia de menjar el món, però, sense saber-ho, era el pas previ a caure en un pou, entre lesions, baix rendiment i cessions. Un pou del qual espera sortir a Girona.

Cargando
No hay anuncios

"Volem que sigui ell, el mateix que va enlluernar Europa", va admetre Delfí Geli durant la seva presentació, dia en què també li va dedicar unes paraules Quique Cárcel. "Dins d'un ambient de vestidor tan bo i un entrenador que sap com esprémer el suc, estar aquí li pot anar bé". El seu traspàs no és arriscat: l'entitat catalana ha pagat mig milió d'euros amb unes variables fàcils de complir que enfilarien la xifra a uns cinc milions. El contracte, pactat fins al 2028, també inclou altres condicionants que elevarien la quantitat total als quinze milions, però això significaria que la resposta del futbolista dins del terreny de joc ha estat molt positiva i compensaria la inversió. "Aquí es practica un bon futbol i estic segur que hi encaixaré", assegurava Van de Beek.

Picada d'ullet a Catalunya

Per la seva integració, el neerlandès creu que l'aprenentatge de l'idioma és fonamental per sentir-se a gust a Girona i poder lluir la seva millor versió. És per aquest motiu que, durant una pretemporada en què ha tingut certa continuïtat i fins i tot ha pogut marcar un gol, en l'única victòria dels set amistosos jugats, ha sorprès veure com feia servir el català per expressar-se a les xarxes socials. Una picada d'ullet que ha encantat a l'entorn gironí. "L'intentaré aprendre, sí. Perquè és rellevant per a la història del club i la ciutat. I m'anirà bé per comunicar-me amb la gent. Serà complicat, però ho intentaré".

Cargando
No hay anuncios

Va ser el mateix futbolista qui va dirigir-se al departament de comunicació del club per demanar assessorament. Per facilitar les coses, ha creat un grup de WhatsApp amb persones del seu cercle professional i de l'entitat, on consensuen els missatges que Van de Beek vol transmetre. El jugador trasllada la idea en anglès i ho tradueixen conjuntament en català, perquè de mica en mica vagi adquirint els conceptes. La intensitat no és tan elevada com la implicació de Míchel en el seu moment, quan es dirigia a tot arreu amb el traductor del telèfon obert per desxifrar cada paraula i demanava a la premsa que li parlés en català per poder-lo aprendre més de pressa, però és un gest –i un inici– que a Montilivi es valora.

Un estadi que podria fer coincidir a les seves graderies dos mites del futbol neerlandès: Danny Blind, el pare de Daley, i Dennis Bergkamp, el sogre de Van de Beek, que sempre ha tingut pànic als avions. "En cada contracte amb l'Arsenal, em treien 100.000 euros de cada milió perquè no volava. Però jo ho acceptava", va reconèixer a la seva autobiografia. Haurà de venir a Montilivi per carretera, doncs.

Cargando
No hay anuncios