TENIS
Esports26/02/2018

La revolució de Gerard Piqué arriba al tenis

Vol organitzar una nova Copa Davis, però el camí serà llarg i dur

Toni Padilla
i Toni Padilla

BarcelonaA les sales de reunions des d’on es poden sentir, de fons, els cops de raqueta, fa mesos que es prepara una revolució que té una cara visible que no és de cap tenista: és un futbolista, Gerard Piqué. La Federació Internacional de Tennis (ITF) va anunciar ahir un canvi en el format de la Copa Davis, la principal competició per seleccions, que a partir del 2019 es disputaria durant una única setmana de novembre, a una sola ciutat amb els 18 millors equips del tenis mundial. I tot, amb Piqué com a cara visible d’una revolució que encara haurà de superar diferents proves per poder ser realitat. Malgrat que ahir es va fer una presentació a la seu de la ITF a Londres, serà durant la pròxima assemblea general de la Federació, aquest agost a la ciutat nord-americana d’Orlando, quan les federacions membres hauran de votar si accepten aquesta idea. Si Piqué i els seus socis no aconsegueixen les dues terceres parts dels vots, el projecte no podrà tirar endavant.

Però la proposta té el vistiplau del consell directiu de la ITF. La ITF signa l’acord amb el grup inversor Kosmos, fundat i presidit per Piqué, que treballa amb diferents socis asiàtics. A part, Kosmos té el suport de Hiroshi Mikitani, president i director general de Rakuten, la companyia de comerç electrònic japonesa que patrocina el Barça, per posar en marxar un projecte que permetria a Kosmos, juntament amb la ITF, gestionar la competició durant 25 anys amb una inversió de 3.000 milions de dòlars (2.440 milions d’euros). Segons la ITF, bona part d’aquesta inversió es destinaria a oferir premis en metàl·lic per als jugadors i les federacions. “Aquest és un punt d’inflexió”, deia el president de la ITF, David Haggerty. “Aquesta nova proposta no només crearà una veritable Copa del Món de tenis, sinó que també obrirà el pas a nivells històrics de noves inversions per a generacions futures de tenistes i aficionats de tot el món”, va afegir, i va explicar que diverses ciutats de “renom mundial” ja han expressat el seu interès a organitzar aquest nou esdeveniment, que hauria de posar-se en marxa el novembre del 2019.

Cargando
No hay anuncios

“Junts podem elevar la Copa Davis a nous nivells creant una final de la Copa Mundial de tenis imperdible, amb els millors països i els millors jugadors”, va explicar Piqué, acompanyat per un Mitikani que seguidament va volar a Barcelona per ser al Mobile World Congress, on va sopar amb directius del Barça. El projecte de Kosmos no modificaria el sistema d’ascensos i descensos de la Davis, però sí que revoluciona la fase final, concentrada en set dies al novembre, en la setmana tradicional de la final de la Copa Davis. El format seria una primera fase de grups, seguit d’una eliminatòria de quarts de final, semifinals i final. Cada duel es faria amb tres partits, dos d’individuals i un de dobles, al millor de tres sets.

Cargando
No hay anuncios

Un primer projecte aturat

El projecte, però, divideix el món del tenis. Si dins de la directiva de la ITF agrada, a l’Associació de Tenistes Professionals (ATP), l’associació que organitza el circuit principal de tenis a tot el món, genera debat. De fet, ara fa un any la idea de l’empresa de Piqué no era renovar la Copa Davis, sinó crear una nova competició amb el suport de l’ATP per competir, precisament, contra la Copa Davis.

Cargando
No hay anuncios

Aquell projecte consistia a fer un torneig amb 16 seleccions a Doha (Qatar) a inicis de la temporada, el gener de cada any, però va topar finalment amb la oposició de l’ATP, ja que són unes dates amb un circuit bastant definit que dona molts diners a tornejos importants, especialment a Austràlia. Piqué treballa amb Galo Blanco, un extenista asturià que li ha obert les portes del món del tenis entrevistant-se amb molts jugadors. Va ser durant aquelles converses que Piqué va entendre que el format de la Davis no tenia sentit, ja que els grans jugadors preferien un torneig curt i concentrat, i hi va veure una opció per fer negoci. Piqué va ser el 2017 a diferents tornejos, com els Masters 1.000 de París i Madrid, on es va reunir amb el cap de l’ATP, Chris Kermode, i amb molts jugadors. Però finalment la idea no va prosperar, en part perquè s’havien avançat els organitzadors de la Copa Rod Laver, un nou torneig que enfronta Europa contra els Estats Units, a imatge de la Ryder Cup de golf. El torneig va néixer amb la benedicció de Rafa Nadal i Roger Federer, que van arribar a jugar plegats en el partit de dobles de la primera edició. El suís, de fet, era un dels responsables d’aquest torneig, amb el suport dels organitzadors del US Open i de l’Australian Open de tenis i els diners de la marca Rolex, patrocinador principal del suís. La primera edició del torneig, a Praga, va ser un èxit i aquest 2018 se’n farà la segona a Chicago.

Cargando
No hay anuncios

Un cop Kosmos va veure que no podria treballar amb l’ATP, va explorar altres camins. “S’ha passat de voler competir contra la Davis amb un nou torneig que hauria seduït els grans jugadors a voler reformar la Davis. Si s’aprova, Kosmos tindrà el format i després haurà de convèncer els jugadors. I cal fer-ho amb premis”, diu una font pròxima a les negociacions. Piqué necessitaria primer sumar prou vots a la reunió de l’estiu, ja que algunes federacions dubten perquè actualment obtenen grans beneficis organitzant els partits de la Davis i acceptaran la proposta si veuen clar que no deixaran de guanyar diners. “Algunes federacions perden diners i necessiten aquests partits de David que organitzen de tant en tant”, es diu dins de món del tenis. Si Kosmos els convenç, el projecte seguirà creixent.

El següent pas, seria garantir la presència dels millors jugadors. El serbi Novak Djokovic, segons algunes fonts, estaria disposat a ajudar a Piqué per garantir l’èxit d’un projecte que coneixerà, en mig any, si permet al futbolista iniciar una revolució al tenis. De fet, Rafa Nadal ja ha dit la seva i de moment, ho veu amb bons ulls: "Evidentment, quan una cosa no funciona a la perfecció, cal buscar noves solucions i fa anys que això és així. És una bona iniciativa que pot funcionar. Espero que pugui sortir endavant i tenir èxit".