Primera Divisió

La troballa inesperada de Koeman que ho peta a la Lliga

Óscar Mingueza, que va començar jugant com a central al Barça, destaca amb golassos i assistències al Celta

Guillem Delso
4 min
portada mingueza

BarcelonaSovint es repeteix la frase que el futbol dona moltes voltes. Hi ha qui diu que és un tòpic i hi ha qui creu que és una realitat. Això últim deu pensar Óscar Mingueza, un català de 25 anys que va jugar al Barça pandèmic com a defensa i ara destaca pels seus gols i assistències al Celta de Vigo. Després d'anar-se'n perquè no tenia lloc a l'equip, s'ha destapat a Vigo fent el contrari que feia al Barça. Abans evitava els gols i ara en marca. Per això s'ha convertit en una peça cobdiciada en els simuladors de lligues virtuals com Biwenger i Fantasy, i per això el seleccionador espanyol Luis de la Fuente l'ha convocat per disputar els partits de la Lliga de les Nacions davant Sèrbia i Suïssa.

El seu inici de temporada és sensacional. Dos gols i dues assistències en tres partits el converteixen en el futbolista de la Lliga amb més contribucions de gol. A l’agost ja ha igualat el seu registre del curs passat. I tot això des de la posició de carriler. Una situació inimaginable quan va irrompre a Can Barça. Ferran Sarsanedas va compartir dos anys amb ell al filial i ho va viure: "Era el central suplent i ningú l'imaginava al primer equip".

"No era un jugador important"

Mingueza, de Santa Perpètua de Mogoda, s’ha passat més de mitja vida al Barça. Va arribar-hi com a prebenjamí i hi va competir quinze temporades, dues al primer equip. Malgrat que al futbol base no semblava tenir un potencial gaire alt, diu Sarsanedas: "Al Barça B no era un jugador important i es va plantejar marxar cedit". Fins que un cúmul de circumstàncies va fer que Ronald Koeman, llavors entrenador blaugrana, hi apostés.

El tècnic neerlandès, obligat per les lesions d'Umtiti, Piqué i Araujo, hi va recórrer. I Mingueza va sorprendre tothom actuant a un gran nivell com a marcador central dret en una línia de tres. Era correcte defensivament, solvent amb pilota i tenia capacitat per afegir-se a l’atac. Tot de qualitats que ha multiplicat a Vigo i que a Barcelona li van costar alguna esbroncada del seu valedor.

Es va convertir en un futbolista important i va jugar com a titular la final de la Copa del Rei contra l'Athletic. El seu bon rendiment i li va valdre l’oportunitat de continuar al Barça amb Xavi Hernández, però Mingueza no va convèncer mai el tècnic terrassenc. Durant el curs va perdre protagonisme i va acabar tenint un paper residual. A l'estiu, club i jugador van entendre que la millor opció era una sortida i el Celta va ser la destinació escollida. El Barça manté una opció de recompra i el 50% d'una futura venda.

Mingueza i Messi, durant un clàssic disputat a Valdebebas.

Mèrits per a Rafa Benítez, que el va reciclar

El Celta va fitxar Mingueza l'estiu del 2022 per completar la plantilla i amb el rol de central suplent. “Va debutar al minut 90, amb un 2-1 a favor i va fer un penal que va costar l’empat. No va tornar a jugar amb aquell tècnic (Eduardo Coudet)”. Diego Otero, periodista que segueix el Celta, recorda que els inicis a Vigo no van ser fàcils. Al cap d'uns quants mesos, un nou entrenador, el portuguès Carlos Carvalhal, va provar-lo per primera vegada a la posició de carriler dret, on dissimulava millor les seves mancances defensives i potenciava el seu criteri amb la pilota als peus.

Ara bé, el descobridor del vessant ofensiu de Mingueza va ser un vell conegut del madridisme, Rafa Benítez. Buscant alternatives a la mala situació del Celta, va situar el català a la mitjapunta. Una transició que ningú s'havia imaginat. Tot i això, Sarsanedas recorda: "Tenia una tècnica espectacular per ser central". Sigui com sigui, el curs passat Mingueza va passar a ser un motor ofensiu de l'equip, associant-se amb Iago Aspas, l’estrella gallega. Es va convertir en indiscutible i va ser un dels dos únics futbolistes de camp de la Lliga que va jugar les 38 jornades. "Durant l'etapa de Benítez va ser el millor de l'equip", sentencia Otero.

L'esclat definitiu

Amb l'arribada de l'entrenador actual, Claudio Giráldez, Mingueza s'ha confirmat com un futbolista eminentment ofensiu. Lluny queda la seva etapa com a central. Ara juga de carriler i destaca en camp rival i no pas al propi. Otero gosa plantejar una al·legoria amb un crac de record ingrat per al Barça, Trent Alexander Arnold: "Comparteixen el fet que, jugant des del lateral, tenen més influència en el joc que els migcampistes". 

El seu inici de temporada ho corrobora i, a banda de fer-ho bé, practica un joc bonic: els dos gols que ha marcat són preciosos. Sarsanedas apunta que "està volant perquè se sent important i té la confiança per intentar fer coses".

Malgrat tot, cal tocar de peus a terra perquè tan sols s'han disputat tres jornades de Lliga. "No és un jugador de nivell Barça", creu Otero. Ara bé, Sarsanedas té una cosa clara: "Si manté el nivell segur que el veurem en un equip de més aspiracions". De moment, cal que continuï confirmant al Celta tot el que ja ha demostrat.

stats