Tres llegendes s'associen amb Spotify per comprar l'Arsenal FC
Thierry Henry, Dennis Bergkamp i Patrick Vieira s'han unit al projecte de la compra del club londinenc liderat pel cofundador de Spotify, Daniel Ek
BarcelonaL'intent fallit de la creació d'una Superlliga europea ha suposat un abans i un després a l'Arsenal FC. Quan l'històric club londinenc va confirmar la seva participació en el polèmic projecte presidit per Florentino Pérez, els seus aficionats van reaccionar de forma adversa, protestant als afores de l'Emirates Stadium i exigint l'adeu de Stan Kroenke, propietari de l'entitat i creador de Kroenke Sports and Entertainment.
Davant la desaprovació i el malestar dels fans dels gunners, Daniel Ek, cofundador de Spotify, va mostrar a través del seu perfil de Twitter el seu interès a comprar el club anglès, valorat en 2.800 milions de dòlars, segons Forbes. "He animat l'Arsenal d'ençà que tinc ús de raó. Si KSE estigués disposat a vendre el club, intentaria comprar-lo", deia el multimilionari suec, que té un patrimoni de 4.700 milions de dòlars. Aquesta piulada va generar un gran rebombori a les xarxes socials i va despertar la curiositat de tres llegendes del futbol. Segons el mitjà anglès Telegraph, Thierry Henry, Dennis Bergkamp i Patrick Vieira donarien suport al propietari de la plataforma de música en streaming i s'aliarien per tirar endavant el projecte. Els tres exfutbolistes formen part de la història del club, ja que l'any 2004 van alçar la Premier League sense haver conegut la derrota.
En tot cas, Josh Kroenke ha manifestat que no està disposat a vendre l'Arsenal. "Estic amb desconfiança, però amb el temps espero establir una bona relació amb els nostres aficionats i demostrar-los que som capaços de fer avançar el nostre club", deia el nord-americà.
Figures amb un gran múscul econòmic s'han apoderat dels grans clubs europeus al llarg dels últims anys. Les entitats que són societats anònimes, és a dir, que els seus amos són els accionistes i els inversors, estan exposats a aquesta mena d'operacions. Actualment, queden molt pocs clubs com el Barça, en què els socis siguin els propietaris de l'organisme. Per ser més exactes, a Espanya només el Reial Madrid, l'Athletic de Bilbao i l'Osasuna comparteixen la mateixa qualitat que el club blaugrana. De moment, només Alemanya resisteix a l'arribada d'adinerats al poder, ja que la Bundesliga obliga per llei que la major part de la propietat dels clubs pertanyi als socis.
Els últims anys, la injecció de virolla dels grans clubs per part dels seus propietaris ha desequilibrat la balança econòmica del paradigma futbolístic. Equips com el Chelsea, el Manchester City, l'Inter Milà o el París Saint-Germain han anat augmentant els seus pressupostos cada temporada, fet que fa trontollar el Barça. Sense anar gaire lluny, un gran nombre d'equips que tenen darrere un personatge inversor estan disposats a fitxar Haaland per unes quantitats als quals els culers no es poden ni aproximar.
Competir contra Qatar, missió impossible
Davant tota la bullícia de la Superlliga, Aleksander Ceferin, president de la UEFA, ha dit recentment que "revisarà i corregirà" el fair play financer per donar "més flexibilitat" als clubs, per tal d'acontentar-los i evitar la creació de l’ambiciós projecte. Via lliure per a Nasser al-Khelaifi (PSG) i Mansour bin Zayed (Manchester City). Els xeics àrabs fa anys que freguen el límit del fair play financer i aquestes declaracions conviden a pensar que els pròxims anys Joan Laporta no podrà competir amb les xifres que fan anar aquests dos equips.