El TJUE avala la Superlliga (però Barça i Madrid continuen sols)

La justícia europea s'oposa al monopoli dels actuals estaments i obre la porta a una nova competició, però la idea de Florentino i Laporta no té suport real

Florentino Pérez i Joan Laporta, fotografiats el desembre del 2022.

Brussel·les / BarcelonaEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha sentenciat aquest dijous al matí que la FIFA i la UEFA no tenen dret a sancionar i expulsar de les seves competicions els impulsors de la Superlliga. La sentència també obre la porta al fet que alguns clubs europeus puguin crear un nou torneig al marge de la UEFA. Els defensors de la Superlliga (el Barça i el Reial Madrid) comparen la fita assolida avui amb la frontissa que va suposar el cas Bosman fa gairebé tres dècades. Tanmateix, el suport de la justícia els queda curt, ja que la majoria de clubs del continent continuen alineats amb la UEFA.

La sentència dona esperances al projecte impulsat sobretot pels dos grans del futbol espanyol, que necessiten més ingressos per garantir la seva viabilitat econòmica. El veredicte assegura que la FIFA i la UEFA tenen el monopoli en l'organització del futbol mundial i l'autorització de noves competicions, i que això va en contra de la llei europea. En aquest sentit, assenyala que van cometre un abús de poder al bloquejar la creació del nou torneig i a l'amenaçar-ne els promotors i participants.

El jutge del TJUE llegint la sentència de la Superlliga.

"Quan una empresa en posició dominant té la facultat de determinar en quines condicions poden entrar en el mercat empreses competidores, aquesta facultat [...] ha d'anar acompanyada de criteris transparents, objectius i no discriminatoris ni proporcionats. Per tant, les facultats de la UEFA i la FIFA no estan subjectes a cap criteri d'aquesta naturalesa. En conseqüència, abusen de la seva posició dominant", diu el tribunal, que afegeix: "Aquestes normes d'autorització, de control i sancionadores, tenint en compte el seu caràcter arbitrari, han de ser titllades de restricció no justificada a la lliure prestació de serveis".

El TJUE dona via lliure a la Superlliga, però tampoc l'acompanya d'un marc de flors i violes, ja que insta les parts enfrontades a negociar un futur més profitós per a tothom. "Una competició com aquesta no ha de ser necessàriament autoritzada. Com que només s'han plantejat qüestions de caràcter general sobre les normes de la FIFA i la UEFA, el TJUE no es pronuncia sobre aquest projecte específic", afirma l'estament amb seu a Luxemburg, que posa en mans de jutjats mercantils els contenciosos relatius a l'explotació dels drets de difusió del futbol europeu i a una repartició més solidària del pastís. Això sí, el veredicte deixa clar que la FIFA i la UEFA tenen normes que, en relació amb la gestió dels drets de retransmissió, "poden perjudicar els clubs, les empreses dels mitjans, els consumidors i els teleespectadors perquè els impedeix beneficiar-se de noves competicions".

"El futbol és lliure"

La reacció d'A22 Sports, l'empresa que promou la Superlliga, no s'ha fet esperar: "Hem guanyat el dret a competir. El monopoli de la UEFA s'ha acabat. El futbol és lliure. Ara els clubs no patiran amenaces i sancions. Són lliures de decidir el seu propi futur. Per als aficionats: emetrem gratis tots els partits de la Superlliga. Per als clubs: els ingressos i els pagaments solidaris amb el futbol estan garantits", ha dit Bernd Reichart, CEO d'aquesta companyia, que també ha presentat un format obert amb tres divisions i 64 equips.

El Barça també ha reaccionat a la sentència amb un comunicat públic i una declaració del seu president executiu, Joan Laporta. "Els clubs com el nostre han de tenir un control més gran sobre la seva sostenibilitat. La nostra posició amb la Superlliga no és contrària a les lligues nacionals. Tot el contrari: amb una competició europea millor i més recursos per als clubs, les lligues nacionals estaran més competides. El que volem és establir un diàleg obert i constructiu, però per fer-ho calia que quedés aclarit si el monopoli de la UEFA és compatible amb el dret europeu. I ens han donat la raó. Ara s'obre una oportunitat per solucionar la viabilitat futura de la gran majoria de clubs", ha manifestat.

Florentino Pérez, defensor principal d'un nou ordre al futbol europeu, també hi ha dit la seva: "Acollim amb enorme satisfacció la sentència del TJUE. El futbol no serà mai més un monopoli i els clubs serem els amos del nostre futur. Ha triomfat l'Europa de les llibertats, el futbol i els seus afeccionats. El Reial Madrid, igual que fa 70 anys amb la Copa d'Europa, té ara el deure i la responsabilitat de donar al futbol europeu l'impuls que necessita. Ara bé, seguirem defensant un model modern, compatible amb les competicions nacionals, basat en la mèrit esportiu i respectuós amb el fair play financer".

Per la seva banda, la Lliga espanyola, contrària d'origen a la Superlliga, també ha enviat un comunicat. "La sentència confirma el que sempre hem dit: qualsevol pot organitzar competicions fora de l'entorn UEFA i FIFA. Això no es pot prohibir, ningú no ha posat en dubte. La qüestió judicial són les condicions d'aquestes competicions per estar sota de l'ecosistema UEFA i FIFA. És a dir, hi ha d'haver una normativa transparent, clara i objectiva per a l'aprovació de noves competicions", ha declarat el president de la patronal espanyola, Javier Tebas. La Lliga, però, continua veient la Superlliga com una amenaça. "Enriquirà els clubs més rics, concentrarà el poder en un petit nombre d'equips privilegiats i provocarà una pèrdua de desenes de milers de llocs de treball i reduirà dràsticament els ingressos fiscals a tot el continent", afirma l'ens, que ha popularitzat a xarxes l'etiqueta #EarnItOnThePitch (guanya-t'ho al camp).

Degoteig de veus contràries al projecte de Florentino i Laporta

Aquest serial va començar l'abril del 2021, quan 12 grans clubs de futbol es va unir per crear una nova competició per fer front a les dificultats econòmiques per les quals passen molts d'ells. Amb el temps, però, el projecte va anar perdent suports i a cada bugada es perdia un llençol. L'amenaça contundent amb sancions als clubs promotors i que hi participessin ja va espantar i fer enrere la majoria dels equips del nou torneig, fins que només van quedar el Barça, el Madrid i el Juventus, encara que el conjunt italià també va abandonar el projecte.

Després de la sentència del TJUE, i malgrat els esforços d'A22 per sumar adeptes, la nota predominant entre els clubs europeus que no són el Barça i el Madrid continua contrària a la Superlliga. L'Atlètic de Madrid, el Liverpool i el Manchester United, fundadors inicials, ja han reiterat la seva posició pròxima a la UEFA i l'ECA, mentre que el Bayern de Múnic, que ja era crític amb el format, manté el mateix criteri. De fet, a Anglaterra, fins i tot hi ha hagut un posicionament per part de l'executiu britànic: "La Superlliga va ser universalment condemnada pels aficionats, els clubs i el govern [...] Presentarem una legislació que farà realitat aquesta condemna i impedirà els clubs que s'uneixin a competicions com aquesta".

stats