Amb el soroll dels canons de fons, la lliga de futbol torna a Ucraïna
Dos clubs han desaparegut, però la lliga es jugarà en territori ucraïnès en estadis buits amb refugis antiaeris a prop
Barcelona255 dies després de l'últim partit, torna la lliga de futbol d'Ucraïna. Ja durant els primers dies de l'atac rus les autoritats de la federació ucraïnesa van pensar en fer servir l'esport com una eina de propaganda, amb plans per finalitzar la temporada de futbol a l'estranger, a Romania. No va ser possible i la temporada 2021/22 va quedar escapçada, com tants projectes, com tantes vides. Ara es posa en marxa la temporada 2022/23, sis mesos després de l'inici del conflicte.
"Aquesta és una iniciativa única a la història. Futbol contra la guerra en condicions de guerra. Futbol per la pau", explicava en un missatge Andrei Pavelko, president de l'Associació Ucraïnesa de Futbol. Inicialment la idea era jugar a l'estranger, en estats que s'han ofert per ajudar com Romania, gràcies a les gestions del polifacètic Mircea Lucescu, el veterà entrenador que porta més de 15 anys a Ucraïna dirigint els dos principals clubs del país, el Xakhtar Donetsk i el Dinamo de Kíev. O Polònia, on juguen els partits de competicions europees els equips ucraïnesos. Finalment, però, la federació va decidir que per enviar un missatge calia jugar a casa, a Ucraïna. Amb condicions especials, esclar. Partits sense espectadors, amb protocols per tenir refugi en cas de bombardeig i exceptuant algunes ciutats considerades poc segures per acollir partits, motiu pel qual no tots els clubs poden jugar als estadis que eren casa seva. De fet, respecte a la temporada 2021/22, que estava en la pausa d'hivern quan va començar l'atac rus, falten dos equips. Un d'ells, el FC Mariúpol, que ha desaparegut perquè aquesta ciutat portuària ha estat ocupada per les tropes russes. Tampoc podrà jugar el Desna de Txerníhiv, una de les ciutats més castigades a la campanya militar russa. De fet, Txerníhiv, al nord de Kíev, ja ha passat a ser considerada ciutat màrtir per l'alta xifra de morts.
"El principal problema dels preparatius de la lliga és la seguretat dels seus participants", ha admès Pavelko. El protocol de seguretat ha estat consensuat entre l'exèrcit, les forces de seguretat i les autoritats locals. En cas que soni l'alarma aèria, els participants en el partit s'hauran d'aixoplugar als refugis antiaeris que seran habilitats amb aquesta finalitat a menys de 500 metres dels estadis. Els esportistes i les persones que siguin als camps han rebut un entrenament sobre com reaccionar en cas d'alarma. "Es tracta de demostrar el coratge de la nostra gent, el seu esperit indomable i el desig de victòria", defensa Pavelko. La selecció ucraïnesa va quedar-se a les portes de classificar-se per al Mundial d'aquest novembre en ple conflicte, quan va arribar a la final del play-off, en què va perdre contra Gal·les. Aquests dies, el Dinamo de Kíev ha estat jugant la prèvia de la Lliga de Campions sent local a Polònia. Avui, de fet, coincidint amb la primera jornada de lliga, el club de la capital juga la tornada al camp del Benfica després de caure 0-2 a Lodz amb els portuguesos.
El vigent campió és el Xakhtar de Donetsk, que jugarà la Champions a Polònia. En el moment que va començar la guerra, el club dels miners liderava la lliga, i per això ha estat considerat campió de l'edició passada. I ha estat precisament el Xakhtar l'encarregat de jugar el primer partit d'aquesta temporada, contra el Metallist 1925, club d'una ciutat molt castigada per la guerra, Khàrkiv. El Metallist és un club de nova fundació hereu del vell Metallist, que va fer fallida econòmica quan el seu propietari, Serguei Kurtxenko, va fugir del país el 2014 buscat per la Interpol, per delictes de frau, blanqueig de diners i per haver donat suport a l'antic govern pro-rus de Víktor Ianukóvitx. El nou CEO d'aquest club, Serguei Storojenko, ha estat dels més crítics amb la decisió de fer jugar els partits a Ucraïna. "L'enemic és poderós, poden fer caure míssils a qualsevol part del país. Crec que atacaran un estadi, és un perill", s'ha queixat.
Un campió exiliat
El partit s'ha jugat a Kíev, després d'una cerimònia en honor als morts a la guerra. Per al Xakhtar no és una novetat jugar-hi, perquè la seva seu és Donetsk, la ciutat del Donbass que porta en mans russes des de l'any 2014. La guerra a l'est del país va provocar que aquest club abandonés el seu flamant estadi construït per l'Eurocopa del 2012 ja el 2014. Des de llavors porta 8 anys jugant exiliat a altres ciutats ucraïneses. Ara la guerra ha castigat el seu projecte, ja que més de 10 jugadors, especialment els seus brasilers, han marxat de l'equip. Jugadors com Marco Antonio, Ismaili, Dodo o Marlon han marxat al futbol italià o francès. Al Xakhtar li han quedat alguns estrangers, com el migcampista croat Neven Durasek i el davanter burkinès Lassina Traoré. I just abans del partit ha fet oficial que arriba cedit del PAOK grec el brasiler Lucas Taylor. Els jugadors sud-americans van viure una odissea per poder abandonar Ucraïna durant la guerra, en llargs viatges per carretera després de passar dies espantats en un hotel de Kíev propietat del magnat Rinat Akhmétov, el president del Xakhtar. Akhmétov, que havia posat diners en el principal partit polític pro-rus, ara és contrari a la intervenció russa, cosa que ha provocat que el Xakhtar passi de ser considerat el club pro-rus del país a ser un dels símbols de la unitat del territori ucraïnès, perquè continua jugant la lliga local malgrat que Donetsk porta vuit anys en mans de milícies pro-russes.
També va marxar del Xakhtar el tècnic italià Roberto De Zerbi, que ha estat reemplaçat pel croat Igor Jovicevic. "Per una banda, tenim ganes de demostrar que la vida continua, donar alegries a la gent. Per l'altra, caldrà veure com reaccionem si sona una alarma en ple partit. Els entrenaments han estat amb una energia positiva magnífica, malgrat que ens han donat instruccions sobre com reaccionar en cas d'atac", ha explicat el tècnic croat. “Serem un equip amb jugadors ucraïnesos famolencs. És hora de sobreviure, ser una família i fer alguna cosa bonica per a la nostra gent”, va comentar el croat Darijo Srna, llegendari futbolista i ara secretari tècnic del Xakhtar. El capità Taras Stepanenko ha explicat que quan s'imagina un possible atac també pensa en com mantenir-se en forma. "Si ens toca estar més de dues hores en un refugi en ple partit, ens tallarà el ritme. Serà una bona idea tenir bicicletes per poder escalfar". El partit ha acabat sense gols, amb empat.
La lliga la disputaran 16 equips, que poden jugar en 13 estadis en 11 ciutats diferents. L'altre equip del Donbass, el Zorya de Lugansk, jugarà a Zakarpatia, que acollirà dos partits a la primera jornada, ja que és considerada una de les regions més segures del país. En el primer, el Zorya ha guanyat per 3-1 al Vorskla de Poltava. Pel que fa al gran rival del Xakhtar, el Dinamo, la millor notícia és que el seu entrenador, el romanès Mircea Lucescu, continua al capdavant de l'equip. No passa el mateix amb la plantilla, també víctima de l'èxode d'estrangers i que tindrà com a puntals el veterà Garmash i els atacants Tsigankov i Xaparenko. Un dia abans de l'inici de la lliga més atípica, ja s'han jugat partits del campionat juvenil. El primer el va jugar el Xakhtar, també. Els gols van tornar a un estadi en un clima diferent, estrany.