Una normativa polèmica

En perill la senyera dels braçals de capità dels equips de futbol catalans

La nova normativa de la FIFA limita a un color i a una paraula el disseny d'aquesta peça

3 min
Ter Stegen, durant el clàssic

BarcelonaEl braçal de capità del FC Barcelona és un dels símbols més emblemàtics de la vestimenta blaugrana per la seva estètica reconeixible: la senyera, l’escut del club i la paraula capità. Carles Puyol, Leo Messi, Sergio Busquets i Sergi Roberto són alguns dels mítics futbolistes que l’han lluït al bíceps esquerre i, enguany, la responsabilitat recaurà en Marc-André ter Stegen. El que possiblement no sap el porter alemany és que aquesta temporada, si no hi ha canvis abans del cap de setmana, no podrà lluir la bandera catalana a causa d'una polèmica normativa impulsada per la International Board, l’organisme de la FIFA que s’encarrega de modificar les normes del futbol.

El mateix li passarà a Cristhian Stuani, el capità del Girona, o a Javier Puado, el de l'Espanyol. Els altres dos clubs catalans de Primera Divisió també fan servir la senyera en els braçals de capità.

Durant el Mundial de Qatar, el màxim estament del futbol mundial va haver de gestionar una situació que el va incomodar: la reivindicació dels drets LGBTI per part de seleccions i jugadors. Anglaterra, Gal·les, els Països Baixos, Bèlgica, Alemanya, Dinamarca i Suïssa van manifestar que volien jugar amb el braçal multicolor One love per mostrar el seu suport al col·lectiu.

Aleix Garcia en la visita del Girona a València.
Puado va obrir la llauna en el triomf de l'Espanyol contra el Cartagena.

La protesta va provocar un xoc frontal amb la cultura local qatariana, i la FIFA va decidir alinear-se amb el país organitzador, ja que quan faltaven escasses hores per a l’inici el torneig va imposar una nova regla: “Si un jugador porta el braçal multicolor, serà sancionat amb una targeta groga”. Una decisió que va aixecar molta polseguera. Figures mundials com Harry Kane o Virgil van Dijk es van mostrar disposats a rebre qualsevol sanció, però les federacions dels països implicats van decidir fer-se enrere per no ser perjudicades a nivell esportiu.

Així i tot, la FIFA va sortir escarmentada i va posar fil a l’agulla: va demanar a la International Board que redactés un paràgraf en què especifiqués el següent: “El capità de l’equip portarà el braçal que autoritzi l’organitzador de la competició o bé un braçal d’un sol color que també pot incloure la paraula capità o la lletra c". Una decisió enfocada a evitar conflictes similars en el Mundial del 2034, que serà també en un país d'escàs reconeixement de la llibertat sexual: l’Aràbia Saudita.

Només Tebas o la RFEF poden salvar la senyera

Si el Barça, el Girona i l'Espanyol volen continuar amb el seu braçal de capità necessitaran el favor de la Lliga o de la RFEF, ja que són els únics que poden decretar una excepció a la norma vigent. Els clubs catalans haurien de sol·licitar a l'ens federatiu que no s’apliqui aquesta mesura, però l’última paraula la tindria l’organisme que presideix Javier Tebas.

D'altra banda, també hi hauria la possibilitat que la RFEF publiqués una circular que eximís els col·legiats d’aplicar la norma a les competicions estatals (Lliga, Copa del Rei i Supercopa). En aquests moments, segons ha confirmat l'ARA, no hi ha hagut cap directriu en aquest sentit.

A banda del Barça, l'Espanyol i el Girona, també corren perill braçals tan icònics com els de l’Athletic Club, la Reial Societat, el Mallorca o el València, que haurien de renunciar al seu model habitual, amb la ikurriña, la senyera balear i la senyera valenciana, respectivament. Fins ara no s’ha autoritzat cap modificació del reglament i, per tant, els àrbitres s’hauran de limitar a fer complir les regles del joc vigent, de manera que el braçal dels capitans haurà de ser d’un sol color en els duels oficials que comencen aquesta setmana. Només un canvi d'última hora pot fer variar els plans.

stats