Rubiales manté davant Piers Morgan que el petó va ser consentit

L'expresident de la Federació Espanyola de Futbol evita demanar perdó a Jenni Hermoso en l'entrevista emesa al canal britànic Talk TV

Un moment de l'entrevista de Piers Morgan amb Luis Rubiales, aquesta nit a Talk TV.
13/09/2023
5 min

LondresMassa soroll per a no res. I, sobretot, res de nou. El molt més que polèmic periodista britànic Piers Morgan ha trobat en el tòxic i ja expresident de la Federació Espanyola de Futbol Luis Rubiales una via per intentar engreixar l'audiència del seu programa, Uncensored, molt magra després de més d'un any en emissió a Talk TV, cadena d'opinió en l'estela de Fox News que pertany a Rupert Murdoch. Però l'entrevista, enregistrada prèviament i que s'ha emès a les 20 h d'aquest dimarts, hora local del Regne Unit, no ha ofert cap novetat en relació amb les dades que ja es coneixen del cas. Rubiales no ha demanat disculpes a Jenni Hermoso, i ha sostingut que la seva versió, la del petó consentit, "és la veritat".

Dos dies després que fes l'anunci de la dimissió en una piulada amb un clip de l'entrevista al programa, Morgan ha començat preguntant a l'expresident de la RFEF "perquè ha concedit aquesta entrevista?" I Rubiales, que ha parlat en castellà la major part del temps, canviant de tant en tant a l'anglès, li ha contestat: "Perquè és una oportunitat, perquè ets un líder d'opinió…". Rubiales ha mentit, almenys parcialment, quan ha afirmat en els primers cinc minuts d'entrevista que "queda clar que em vaig equivocar, i ho vaig dir des del començament". No aleshores, però. No en el vídeo que va enregistrar en una escala del vol de tornada, però sí que ho ha fet al llarg de l'entrevista. Amb tot, ha tornat a insistir al plató que va ser un acte conjunt, per tant, consentit. "Els dos estàvem molt emocionats". Ha negat que el petó tingués cap caràcter sexual, i ha tornat a posar com a exemple d'innocència un petó a les seves filles.

Rubiales ha rebutjat les moltes oportunitats que li ha donat Morgan perquè es disculpés directament amb Jenni Hermoso pel que va passar, poc més que "una anècdota": "Jo hi era, allà. El que va passar va ser un moment de joia. Des del començament he mantingut una mateixa versió. El que va passar va ser un acte espontani, consentit pels dos, motivat per la joia. Tot el que va passar va ser motivat per l'alegria. Tinc la meva versió, si altres persones canvien la seva…".

Una vegada més, Rubiales ha lamentat el gest fet a la llotja, quan es va tocar els genitals –"del qual em sento molt més avergonyit" que no pas del petó, ha dit–, una acció sobre la qual, en reiterades ocasions, ha insistit que va ser consentit. "Jenni Hermoso menteix?", li ha preguntat Morgan. "Jo vaig sentir el que vaig sentir", ha respost. "Vaig cometre un error, i ho sento, i he demanat perdó, però sota cap circumstància va ser una agressió, ni cap assetjament sexual", ha afegit. I ha continuat: "El que més m'importa és la veritat. Ara m'haig de centrar en el procés, perquè quan estàs davant del jutge el que has de fer és provar". Rubiales ha recordat que és advocat, i ha assegurat "al cent per cent", que "mai" no ha pressionat ningú.

L'expresident, que s'ha autoqualificat de "bona persona", ha rebutjat el comentari dels jugadors de la selecció masculina, que van qualificar en un tardà comunicat l'actitud de Rubiales de "masclista".

Quant a les reaccions del personal de la Federació fins ara més proper a ell mateix, Rubiales ha llegit un missatge que va rebre tres dies després de la final. "Me'l va enviar una dona, una persona de l'staff, donant-me suport", que posteriorment va dimitir i va mostrar el màxim de rebuig tant del petó com de la seva reacció. Un exemple, a parer seu, de com s'ha girat la truita fruit de les "forces espúries" que han acabat provocant la seva caiguda.

Després de pràcticament una hora, Morgan i Rubiales han posat punt final a l'entrevista amb una encaixada de mans. I el to i el gest facial de Morgan era quasi de solidaritat per tot el que Rubiales està entomant fruit de la seva acció. El periodista no ha defugit les qüestions més òbvies, però ha fregat el ridícul quan ha parlat al seu convidat de la vaga de fam de la mare o quan li ha demanat si pensava que podria acabar a la presó. Rubiales ho ha descartat.

Escalfant motors

Ja la nit de dilluns, amb el to que el caracteritza, de frívol disfressat de transcendent però sempre banal i populista, Piers Morgan va dur al seu programa Uncensored tres dones perquè es pronunciessin sobre si el "pico" va ser o no una "agressió sexual". Es va envoltar de la columnista del Daily Mail Sarah Vine, de la col·laboradora habitual de la cadena Esther Krakue i de l'escriptora Grace Blakeley, i els va preguntar: "¿És això el que vam veure tots nosaltres?" Sarah Vine va voler descarregar de sexualitat el petó, argumentant que tothom s'estava petonejant. Sí que va criticar el gest des de la llotja de dur-se la mà als testicles. I en aquest punt Piers Morgan va comentar, de forma molt implícita, que Rubiales s'havia disculpat obertament.

Piers Morgan –un personatge amb un full de serveis periodístics pel cap baix extremadament polèmic, ja des que dirigia The Sun, amb 28 anys, el 1994– va utilitzar algunes imatges enregistrades amb els mòbils per les jugadores de la selecció espanyola per qüestionar obertament la versió de "l'agressió sexual" que el petó va suposar. "A la vista de les imatges, i dels cants de «petó!, petó!», i «presi!, presi!», no sembla que estiguessin totes traumatitzades", diu irònic, si bé admet després que "per ser justos amb Jenni Hermoso, "a posteriori va dir que no li havia agradat".

Morgan ha plantejat l'entrevista amb Rubiales com a part de l'habitual guerra cultural que du a terme des dels mitjans de comunicació. I l'episodi li permet mantenir una agenda personal que, per exemple, carrega molt contra els drets de les persones trans, i en el cas Rubiales es pregunta si "som davant d'un acte criminal". Buscant l'equilibri, però, puntualitza que Rubiales "es va comportar de manera ridícula", especialment tenint en compte el seu càrrec de president de la Federació. Grace Blakeley és qui va posar èmfasi en el fet que, més enllà del desig o la manca de desig del petó, el moment té relació "amb el poder", un aspecte que a l'entrevista s'ha abordat molt de passada.

Morgan, que va començar el seu programa amb una entrevista amb Trump el juny de l'any passat, i que després ha portat al seu plató Cristiano Ronaldo, i que també ha tingut el boxejador Andrew Tate, famós pels comentaris masclistes, homòfobs, i ara acusat de violació i tràfic de persones, ni tan sols haurà batut rècords d'audiència a YouTube, l'únic canal on de tant en tant supera els cent mil espectadors, perquè a la cadena de Murdoch l'audiència es compta, només, per desenes de milers.

stats