El rodamon badaloní alliçonat per Guardiola que ho rebenta a la Lliga
Sergio Gómez s’ha consolidat a la Reial Societat després de deixar el Barça amb 17 anys i voltar per Europa
BarcelonaSergio Gómez (Badalona, 2000) és un talent de La Masia que va formar-se quan el primer equip no mirava al planter. Va marxar amb 17 anys i s'ha passat set temporades voltant per Europa: l’han entrenat Guardiola, Kompany i Míchel, ha jugat a Alemanya o Bèlgica, ha guanyat la Champions i ha descendit. Tot fins a trobar l'estabilitat a la Reial Societat. Diumenge (21 hores, Movistar) s'enfronta al Barça.
El futbolista barceloní va arribar al Barça en categoria aleví procedent de l’Espanyol. Inicialment, jugava com a davanter fins que l’entrenador Denis Silva va posar-lo d’interior. En declaracions a l'ARA, el tècnic en parla com “un dels millors esquerrans" que ha entrenat, "juntament amb Take Kubo”. Al Barça, Gómez era un dels millors de la seva generació. “D’infantil es valia per la seva qualitat tècnica, a juvenil va fer un canvi físic i de mentalitat”, explica Silva.
El canvi li va valdre jugar la Youth League tot i ser un any més jove que el gruix de la plantilla. El salt a la fama va venir tot seguit, al Mundial sub-17 de l'Índia, on va ser designat el segon millor jugador del torneig. La generació que compartia amb Ferran Torres o Eric Garcia va perdre la final contra Anglaterra. La Pilota d'Or del Mundial va ser Phil Foden, que es tornaria a creuar en el camí de Gómez.
Fora del Barça fa fred
Al tornar del Mundial, Gómez vivia un dels seus millors moments a La Masia i va debutar amb el Barça B malgrat ser juvenil. Fins que va arribar el Borussia Dortmund i el va convèncer de fer les maletes, assegurant-li protagonisme al primer equip. El cost del fitxatge va ser de 3 milions d'euros. Silva explica la decisió del futbolista: “En aquell moment el primer equip del Barça estava molt bé, amb la MSN a ple rendiment, i no hi havia forats per als jugadors del planter”.
L’ambiciosa decisió de Sergio va tenir mal resultat. La promesa del protagonisme amb el primer equip es va traduir en set minuts a la Bundesliga en dues temporades. “L’estranger és tan diferent del Barça que costa adaptar-s’hi, i tot i les xifres dels fitxatges, no els regalen res”, lamenta Silva.
De Dortmund va passar a Osca. “Arribava amb l’aura d’estrella per venir d’un equip Champions, però a jugar a Segona Divisió”, ressalta Pablo Barrantes, periodista de Cope Huesca. Míchel, l'actual entrenador del Girona i en aquell moment a l'Osca, “tenia una fe tremenda en ell i li intuïa potencial, encara que mai va ser titular indiscutible”, recorda Barrantes. Amb l'Osca va viure dues temporades amb poc protagonisme i l'únic descens de la seva carrera.
Un Erasmus profitós
Després de marxar d’Osca sense pena ni glòria, semblava que la carrera de Sergio Gómez estava en un punt mort. Fins que Vincent Kompany, actual entrenador del Bayern, va fixar-se en ell. L'Anderlecht va pagar 1,5 milions perquè el tècnic belga havia vist un potencial ocult de Gómez com a lateral esquerre. Una reconversió tan inesperada com exitosa. Les xifres parlen per si soles: 7 gols, 12 assistències i designat millor jugador de l’equip.
El rendiment va tenir fruits: el Manchester City va picar a la porta. “És un lateral amb comprensió del joc i que juga per dins, per això el pretenia Guardiola”, detalla Silva. A Manchester, tot i tenir un rol secundari, va participar en 38 partits en dues temporades. I va guanyar la Premier League en dues ocasions, la Champions i el Mundial de Clubs. L'estiu passat, a la recerca de més protagonisme, va tancar la seva tornada a la Lliga firmant per la Reial Societat.
Or olímpic i retorn a la Lliga
Ara bé, abans de debutar amb els donostiarres el futbol li guardava una altra sorpresa. Santi Denia el va convocar per als Jocs Olímpics. És un futbolista de confiança per a la RFEF perquè ha passat per totes les categories inferiors. A París i amb 23 anys era un dels veterans i peça clau a l’equip. El premi va tornar a ser gros: or olímpic.
Amb la medalla sota el braç va arribar a Sant Sebastià. “Se’l va fitxar com a lateral, però està jugant d’extrem; ha encaixat a la perfecció i a hores d'ara és un dels millors jugadors de la temporada”, analitza el periodista de Mundo Deportivo especialitzat en la Reial Societat, Txema Olindes. El seu rendiment (15 partits, 1 gol i 3 assistències) va tornar a tenir recompensa. Luis de la Fuente el va citar amb la selecció absoluta.
Després de tot el camí, diumenge es torna a veure les cares amb el club que el va veure créixer. I Denis Silva llança un paral·lelisme: “Em recorda la història de Dani Olmo, si segueix jugant així acabarà tornant al Barça, és el seu somni”. De moment, s’hi haurà d’enfrontar.