Qui és qui en les presumptes estafes que impliquen Laporta?
El president del Barça no es va presentar aquest dimarts a declarar com a testimoni arran d'una querella del tenista Albert Ramos
BarcelonaL'última novetat dels procediments judicials relacionats amb les societats Core Store i CSSB Limited, implicades en la desaparició del CF Reus Deportiu, és que ahir dimarts Joan Laporta no es va presentar a la cita davant la jutgessa a la Ciutat de la Justícia de l'Hospitalet de Llobregat per declarar com a testimoni en el cas Albert Ramos, destapat per l'ARA el maig del 2023. Segons fonts judicials consultades per aquest diari, Laporta no va avisar que no es presentaria. En canvi, fonts de l'entorn del mandatari asseguren que ho va fer. Ara, la nova data d'aquesta declaració encara s'ha de precisar. En cas de no tornar-se a presentar, les fonts judicials informen que Laporta podria rebre una multa o el seu acte, fins i tot, es podria considerar un delicte de desobediència.
En aquest cas, Joan Oliver, director general del Barça en el primer mandat de Laporta, està investigat per presumpta estafa pel contracte de préstec de 100.000 dòlars que Ramos va signar amb CSSB Limited. Laporta, Rafa Yuste (vicepresident esportiu del Barça) i Xavier Sala i Martin (extresorer del club) estaven citats per declarar ahir com a testimonis. Hi ha constància judicial que Yuste i Sala Martín, que viu als Estats Units, van demanar un canvi de dia i també hauran de comparèixer quan ho sol·liciti la jutgessa.
Aquests últims moviments arriben després que l'ARA expliqués en exclusiva el passat dissabte que un agraciat amb un premi de la Primitiva de 34 milions d'euros ha apel·lat a l'Audiència de Barcelona perquè investigui una presumpta estafa de 4,7 milions d'euros en contractes de préstec amb, entre altres, les societats Core Store i CSSB Limited. La principal argumentació de l'apel·lació interposada pel Ramon –nom fictici– i la seva família és que l'Agència Tributària precisament està investigant per irregularitats fiscals els contractes de préstec que ells van firmar com a prestadors amb Core Store.
Què és Core Store?
Core Store va ser fundada el 2011 per Joan Oliver, director general del Barça durant el primer mandat de Joan Laporta, i pel mateix mandatari blaugrana per prestar serveis de consultoria. Laporta va ser administrador solidari i accionista de Core Store entre el 2011 i el 2019. Oliver encara ho és avui en dia. De fet, fins al 2019 la seu d'aquesta societat va ser l'avinguda Diagonal, 469, de Barcelona, on hi ha el bufet d'advocats Laporta & Arbós.
Què és CSSB Limited?
Poc després va néixer CSSB Limited, una societat amb seu a Hong Kong vinculada a Core Store que ha gestionat clubs esportius. El 2014 va arribar al CF Reus Deportiu controlada per Oliver i arribaria a tenir el 57% de les accions del club abans que el 2020 desaparegués per problemes econòmics. D'altra banda, CSSB Limited també va controlar el BIT FC (Beijing Institute of Technology Football Club), un modest club xinès.
Laporta ha negat sempre la relació amb CSSB Limited, però hi ha dos aspectes que els relacionen. Un d'ells és que El Confidencial va publicar un document que mostrava que Laporta havia firmat, com a mínim, una vegada com a representant de CSSB Limited el 2017. L'altre és la querella per estafa posada pel Ramon –un home de 50 anys a l'atur que va ser agraciat amb un premi de 34 milions d'euros de la Primitiva– i la seva família contra tres societats i set persones, entre les quals Laporta i Oliver, per cinc contractes de préstec d'un total de 4,7 milions d'euros.
El cas de la Primitiva
Un d'aquests contractes que va tancar el Ramon va ser, precisament, de 2,4 milions d'euros amb CSSB Limited el 2017. La rúbrica, segons la denúncia, es va portar a terme al despatx del bufet d'advocats Laporta & Arbós amb la presència de Laporta. Aquest fet va donar confiança al Ramon per tirar endavant l'operació. Abans de tancar el contracte amb CSSB Limited, el Ramon i la seva dona ja havien firmat al despatx de Laporta & Arbós dos contractes de préstec –de 100.000 i 200.000 euros– el 2016 amb Core Store, una societat vinculada amb CSSB Limited. Ambdues empreses també apareixen denunciades en aquesta querella.
A més, a la querella per estafa hi ha dos contractes de préstec més, firmats per la dona i la filla del Ramon el 2018, amb una tercera empresa. Són d'un milió d'euros cadascun i van quedar segellats el 31 d'agost del 2018. Els cinc contractes de préstec que apareixen a la querella del Ramon i la seva família van ser recomanats per la mateixa assessora de Bankinter entre l'agost del 2016 i l'agost del 2018. Tots ells els havien de comportar un interès anual d'entre el 6% i el 7%. En total, haurien hagut de cobrar 792.000 euros d'interessos. Però només n'han rebut 84.000. Així, en falten 708.000. A més, en cap de les cinc inversions se'ls ha tornat res dels 4,7 milions de capital total invertit.
El cas Albert Ramos
La mateixa assessora de Bankinter que va recomanar al Ramon i la seva família les inversions a CSSB Limited i Core Store també va portar el tenista català Albert Ramos a firmar el febrer del 2016 un contracte de préstec de 100.000 dòlars a favor de CSSB Limited. A canvi, el tenista havia de rebre una remuneració amb un 6% d'interès anual que es liquidaria trimestralment i la devolució del capital inicial quan finalitzés el contracte tres anys després, el 2019. Però CSSB Limited només va fer els abonaments d'interessos durant quatre trimestres. L'import total va estar al voltant dels 6.000 dòlars. Des d'aleshores, el tenista no ha ingressat res per aquest concepte ni tampoc ha recuperat el capital inicial.
Podrien haver-hi més denúncies
A principis del 2023, Laporta i Oliver van arribar a estar investigats per estafa agreujada per una querella de dos prestadors vinculada amb la gestió de CSSB Limited i Core Store que va destapar El Confidencial i que també va tenir l'assessora de Bankinter com a intermediària. Però la causa es va arxivar després d'un acord econòmic entre les parts. D'altra banda, l'ARA ha pogut saber que pròximament podria haver-hi més denúncies per estafes relacionades amb CSSB Limited i Core Store.
La investigació de l'Agència Tributària
Recentment, l'Agència Tributària ha començat una investigació per possibles irregularitats fiscals de Core Store (i la seva vinculació amb CSSB Limited), que precisament inclou els dos contractes de la família del Ramon amb aquesta societat. La investigació de l'Agència Tributària ja ha provocat que la justícia hagi acceptat el recurs per reobrir una denúncia per estafa d'un altre inversor de CSSB Limited, el tenista català Albert Ramos. Per aquest motiu, Laporta, Yuste i Sala i Martin estaven citats dimarts a declarar com a testimonis en el cas.
Els noms que comparteixen el Barça i el CF Reus Deportiu
CSSB Limited va arribar a tenir el 57% de la propietat del CF Reus Deportiu abans de la desaparició del club el 2020 per problemes econòmics. A banda de la condició d'Oliver de responsable gerent, hi ha noms que ara estan al Barça que van tenir responsabilitats a l'entitat reusenca. Un d'ells és Bryan Bachner, actual director de Barça Vision –una de les potes de Barça Media– i de les oficines de Hong Kong i Nova York del club blaugrana. Entre el 2016 i el 2021, Bachner va ser el director del CSSB Limited, coincidint amb la seva condició de director del BIT FC. D'altra banda, l'actual cap de l'àrea jurídica del Barça, Pere Mellado, i un dels màxims responsables de l'Espai Barça, Joan Sentelles, van formar part de l'estructura professional del Reus durant l'època que va acabar amb la desaparició de l'històric club de futbol.