BarcelonaEl somriure calmat d'orella a orella que exhibeix l'Aziz Faye mentre t'encaixa la mà no tarda a encomanar-se. Parla serè, tranquil. Gairebé no se li nota que ha estat tota la setmana atenent periodistes que l'han entrevistat amb motiu de la campanya "Barça o Barzakh", l'última que ha llançat la cooperativa Top Manta i que compta amb la col·laboració de cares conegudes del panorama mediàtic català. L'entrenador de futbol Pep Guardiola, els actors Miki Esparbé i Carlos Cuevas, i les cantants Mushkaa i Maria Hein hi donen suport. El lema vol dir "Barça o mort", que es podria equiparar a "Barcelona o mort" o "Europa o mort".
Per a Faye, un dels impulsors de Top Manta i portaveu de la cooperativa, i també per als milers de persones que abandonen l'Àfrica a bord d'una pastera, és molt més que un lema o un eslògan. "És un himne, un crit d'esperança. Quan et llences al mar deixes enrere tota la por, tota la ràbia i cantes Barça o Barzakh", relata en una conversa tranquil·la al costat del taller de confecció de Top Manta a Can Batlló, mentre de fons sona música senegalesa i diversos treballadors, als quals la cooperativa ajuda a regularitzar la seva situació, confeccionen les peces de roba que ajuden a sostenir l'entitat.
La campanya "Barça o Barzakh" és l'última que ha impulsat Top Manta, una iniciativa que va néixer del sindicat manter que es va constituir entre el 2015 i el 2016. Diversos manters, cansats d'esperar els papers per les traves burocràtiques i atemorits per la persecució policial, van dir prou després de la mort de Mor Sylla, el 2015, a Salou. Es van ajuntar en assemblees per formar un sindicat. L'impuls definitiu va arribar amb l'entrada d'Ada Colau al consistori barceloní. "Molts de nosaltres venim a Europa buscant oportunitats. En el meu cas, em van arribar rumors que a Espanya necessitaven mà d'obra al camp, però quan arribes et trobes amb molts problemes per aconseguir els papers [el procés de regularització pot trigar fins a tres anys, però diversos expedients poden allargar-se]. Fer de manter és l'única solució que et queda si vols tenir un sostre on dormir i alguna cosa per menjar", explica Faye.
La serenor que transmet quan parla no amaga una ràbia instal·lada al cos per les ferides i les injustícies acumulades. "Jo era pescador al Senegal, em guanyava la vida. Però les polítiques de pesca del meu país, que permeten que grans bucs pesquers arrasin amb tot, fa que els petits pescadors perdem la feina", relata. L’any 1979 es va signar el primer d’un seguit d’acords entre aquest país i la Unió Europea que posen cara al concepte de neocolonització. Aquests convenis, batejats amb el pervers nom d’Acords de pesca sostenible permeten la pesca de fins a 14.000 tones de peix: 28 tonyinaires congeladors (dels quals 16 corresponen a Espanya), 10 tonyinaires canyers (7 espanyols), 5 palangrers de superfície (3 espanyols) i 2 vaixells arrossegadors de lluç espanyols.
L'origen del lema 'Barça o Barzakh'
Faye va abandonar el Senegal per primera vegada el 2006, quan va travessar l'oceà amb pastera fins a arribar a Tenerife. Era només l'inici del seu llarg periple, perquè seria deportat fins a tres vegades, i internat fins a cinc cops en centres d'internament d'estrangers (CIE). Abans d'establir-se definitivament a Barcelona el 2015, també va viure un temps a Itàlia, a casa d'uns coneguts. "Que si tenim por abans de pujar a una pastera? Esclar que tens por, per això cantem «Barça o Barzakh». És la nostra força. La nostra esperança. Arribar a Europa o morir en l'intent". Faye no perd el posat tranquil, però tampoc pot amagar les cicatrius de pensar que va haver d'abandonar casa seva. Ell voldria canviar les coses al Senegal, però sent impotència: "El meu país es va independitzar fa més de 60 anys de França, però no econòmicament. Continua havent-hi molta dependència. La gent d'allà no podem decidir res".
Els grans bucs pesquers destrossen el fons marí i deixen els petits pescadors, com Faye i molts dels seus amics, sense la seva font de subsistència principal. L’Observatori Senegalès de les Migracions publicava el 2021 una investigació sobre la procedència i els contextos de les persones que la policia senegalesa va identificar mentre intentaven arribar a Europa amb pastera. De les 1.197 persones identificades, 793 (un 66%) eren pescadors o treballadors d’aquest sector abans de decidir emprendre el viatge cap a Europa.
El lema "Barça o Barzakh" neix de la influència que el futbol, i el Barça en concret, tenia al Senegal i altres països africans per identificar Barcelona. "Jo mai havia jugat a futbol fins a aquesta campanya, i per fer el vídeo promocional vaig fer de porter. I la veritat és m'ho vaig passar molt bé", explica Faye, divertit i amb un català acadèmic. "Parlo català perquè visc a Catalunya. Quan vaig viure a Itàlia vaig aprendre l'italià. Parlar l'idioma d'allà on vius és una mostra de respecte", rebla.
El 2015 Faye va ser un dels impulsors del sindicat del qual acabaria naixent Top Manta. Des de llavors, la cooperativa ha aconseguit regularitzar la situació de més de 200 manters. La majoria són homes, perquè el col·lectiu manter està majoritàriament format per homes. Però també hi ha dones, algunes de les quals ocupen càrrecs destacats dins d'una organització "horitzontal sense ànim de lucre", tal com explica Maria Elena Coa, cap d'administració. És el cas de l'Oumy Manga, l'encarregada del taller de confecció, o la Marema Babou, que fa tasques d'administració i gestió legal, o la Fàtima Sonko, una de les impulsores de la campanya "Barça o Barzakh".