Òscar Perarnau, l'home dels miracles amb economies de guerra

El principal responsable de l'àrea esportiva renuncia per una "qüestió personal" i desitja a la família periquita "pau, unió i progrés" de cara al nou escenari

Òscar Perarnau, quan va entrenar el filial el 2010
Roger Requena
22/01/2016
4 min

Sant Adrià del Besòs"Desitjo el millor per la família periquita. Això per mi vol dir pau, unió, si us plau, unió a l'Espanyol, i progrés en aquest escenari". Amb aquest prec s'ha acomiadat aquest divendres Òscar Perarnau del club que ha servit els darrers 19 anys. Interromput per les llàgrimes i l'emotivitat del comiat, i ovacionat per una sala de premsa plena a vessar, Perarnau s'ha mostrat agraït al club i a una extensa llista de persones que l'han acompanyat al llarg de tot el temps que ha format part de l'entitat blanc-i-blava.

"Vull fer el meu comiat oficial a la Ciutat Esportiva perquè m'hi sento com a casa", ha començat Perarnau, que ha explicat que feia dies que portava "reflexionant" sobre la decisió que finalment ha pres. "He esperat uns dies a anunciar-la públicament per respecte als canvis que s'han produït", ha afegit l'encara director esportiu, que havia comunicat la decisió uns dies enrere a Joan Collet, Sánchez Llibre, Ramon Robert, Constantin Galca i Javi López. Al nou consell li ho va comunicar minuts després de la roda de premsa de presentació del nou propietari, Chen Yansheng.

"La decisió és personal, exclusivament meva i de ningú més. Trascendeix la vessant esportiva, pel que demano el màxim respecte", ha afegit Perarnau, que renuncia als dos anys i mig de contracte que li quedaven.

A l'acte hi han acudit l'expresident Collet, el responsable del futbol base Jordi Lardín, membres de la secretaria tècnica, el tècnic Constantin Galca, el preparador de porters Tommy N'Kono, el tècnic del filial Lluís Planagumà, i diversos jugadors del primer equip com el capità Javi López, Pau López, Víctor Álvarez, Álvaro, Abraham, Duarte, Moreno, Burgui i Mamadou. A més, diversos membres de la seva família. En un acte de comprensió per la delicadesa del moment, els mitjans de comunicació han desestimat fer preguntes a Perarnau.

La tercera sortida de pes a l'organigrama

Ni Sergio González, ni Joan Collet ni, d'aquí dues setmanes, Òscar Perarnau seguiran a l'Espanyol. Tres dels principals caps visibles amb què va començar el curs l'entitat blanc-i-blava no acabaran una temporada plena de canvis i girs de guió. Alguns de més cuinats, i per tant, menys improvisats, com el de Collet, que feia mesos que sabia que marxaria, el que era un secret a veus anunciat el dia abans de l'arribada del nou propietari, Chen Yansheng. D'altres, de més sobtats, com la fulminant destitució de Sergio González, a qui ni tan sols es va donar un ultimàtim. L'últim d'acomiadar-se del club de la seva vida, un Perarnau que explicarà els "motius personals" que han propiciat un adéu precipitat que es farà efectiu un cop acabi el mercat hivernal de fitxatges. Abans, per tant, complirà amb el deure de treballar fins al final del mercat per acabar de tancar les operacions obertes i, així, reestructurar la plantilla d'acord amb els criteris consensuats amb Constantin Galca.

El comiat ha sorprès de moment, ja que arriba el mateix dia de la presentació d'un Yansheng que havia declarat que invertiria diners en el mercat hivernal i que evitaria que el club hagués de vendre més jugadors per resoldre els problemes financers que ha patit l'entitat els últims anys. La decisió, però, la va comunicar Perarnau dimarts a Daniel Sánchez Llibre i al nou consell, segons va reconèixer ahir l'expresident a 'El Primer Toc' de RAC1. "La setmana vinent anunciarem el seu successor, que no serà xinès", va explicar Sánchez Llibre, que va recomanar a Chen que "no podíem estar 24 hores sense un director esportiu". El seu substitut, s'explica des del club, serà de "perfil alt".

L'alquimista de Sant Adrià

Perarnau, que posarà fi a 19 anys com a treballador de l'Espanyol –era director esportiu des del desembre de 2012–, havia renovat l'estiu passat fins el 2018, i les últimes temporades s'havia convertit en un dels artífexs de la renovació esportiva de l'entitat malgrat els temps d'economia de guerra que li ha tocat viure. Sense diners, va saber ser imaginatiu. A més, ha aconseguit revaloritzar jugadors, de manera que per cada milió invertit en fitxatges, el club n'aconseguia 13 en vendes. "Has de tenir sempre un pla B per a totes les opcions", acostumava a dir ell quan se li preguntava per la seva fórmula màgica. Aquella que li ha permès a l'Espanyol incorporar nou jugadors –la majoria cedits o a cost zero– el passat estiu amb una inversió que no supera el milió i mig d'euros.

I això que el club n'havia ingressat prop de 15 per les sortides de pilars clau com Kiko Casilla, Héctor Moreno, Cristhian Stuani, Sergio García, Lucas Vázquez o Thievy Bifouma. Amb una desena part del que va ingressar, la seva gestió va aconseguir regenerar una nova plantilla amb cara i ulls capacitada per salvar-se com abans ja havia fet amb les doloroses sortides d'altres pals de paller com David López, Joan Verdú, Juan Forlín, Walter Pandiani o els joves Eric Bailly, Jordi Amat i Álvaro Vázquez. Abans d'aquesta etapa, el maresmenc havia arribar a dirigir equips del planter des de la categoria aleví, fins al Juvenil A o l'Espanyol B, on va convertir-se en el substitut de Joan Francesc Ferrer 'Rubi'.

stats