Futbol

A Olot defensen que un altre futbol és possible

El club ha guanyat als jutjats un cas contra Hisenda demostrant que cal aplicar el 10% de l'IVA a les entrades, i no pas el 21%

L'estadi de futbol d'Olot
16/10/2021
3 min

OlotEn una època en què els clubs professionals gasten unes quantitats de diners indecents, altres entitats esportives intenten reescriure les lleis del futbol. I si cal, ho fan als jutjats. A l’Olot, on s’intenta jugar amb tota la plantilla formada per jugadors locals, l'any passat no va ser el millor, precisament, ja que entre un mal curs esportiu i la reestructuració de les divisions, el club garrotxí va passar de Segona B, la tercera categoria estatal, a Tercera Divisió. És a dir, la cinquena divisió. Com baixar dues categories en una setmana.

L’entitat presidida per Joan Agustí, però, no s’ha desviat del camí que fa anys que segueix: futbol local i respecte pels aficionats. Aquests dies l'Olot prepara un comunicat per deixar clar el compromís amb les arrels, cuidant la comunitat per garantir "que tothom pugui tenir el seu lloc al futbol" i apostant pel futbol femení i per integrar persones amb discapacitat, per exemple. "Fa molts anys que defensem que un altre futbol és possible", diu Agustí, que recorda alguns dels valors del club: "Estar en contra del racisme, l’homofòbia o el masclisme". Fa pocs dies, l’Europa ja va fer un comunicat on defensava aquests valors com a part central de la seva identitat. Valors d’un futbol on l’aficionat és al centre de tot.

I, de fet, aquests dies l’Olot celebra haver guanyat una llarga batalla de la qual es poden beneficiar altres clubs i els aficionats. L’equip garrotxí defensava que s’havia de carregar el 10% d’IVA a les entrades i els abonaments de temporada en tots els clubs no professionals de Segona RFEF i Tercera, quan Hisenda els demanava que fos del 21%. Amb el suport del despatx TAX Economistes i Advocats, el club de la Garrotxa va presentar una reclamació economicoadministrativa pel que fa a l’IVA d’unes categories que havien de ser considerades com a "espectacle esportiu de caràcter aficionat".

El cas, que afectava la butxaca de tants aficionats, era complex, ja que Hisenda considerava que el fet que un sol club tingués un sol jugador amb fitxa professional comportava que tota la categoria fos considerada professional, cosa que obligava a carregar el 21% a les entrades. El Tribunal Econòmic Administratiu Regional de Catalunya, però, va concloure que és al Consell Superior d’Esports (CSD) a qui correspon la qualificació d’un esport com a professional, independentment de si hi ha jugadors que tot el que cobren els ve del futbol. La reclamació de l’Olot esdevé així un precedent de vital importància per a tots els clubs de futbol aficionats, que tindran la seguretat d’aplicar de manera correcta l’IVA corresponent. S'aconsegueix així, de pas, un benefici per als aficionats, que no hauran de pagar tant. Les entrades amb un IVA del 21%, doncs, s’haurien d’aplicar només a Primera, Segona i Primera RFEF. L’Olot tenia un contenciós amb Hisenda sobre els exercicis del 2014 al 2018, i la sentència li dona ara la raó tant en el cas dels imports reclamats per Hisenda com als interessos de demora i els costos dels avals exigits.

Aficionats de l'equip de futbol d'Olot

La directiva de Joan Agustí ja porta anys donant guerra a les assemblees, com les de Segona B dels darrers anys, on el president olotí va exigir unificar criteris i imposar normes més estrictes als clubs que tenien molts deutes. "Quan el 2014 ens van obrir l’expedient, Hisenda mirava cap a una altra banda quan era ple de clubs amb una xifra de deutes ben grossa, com l’Elx, el Lleida, el Sabadell o el Castelló. Nosaltres consideràvem que el decret del Consell Superior d’Esports separava clarament el futbol professional, el de Primera i Segona, de les altres categories. Hauríem pogut abaixar el cap i pagar. Però vam decidir presentar recurs. Ara, igualment ens calia avalar. I va tocar fer-ho fins al 2018, fet que significava un esforç econòmic per als clubs i directius. Finalment ens han donat la raó i ens retornen els avals i els interessos. Ara queda clar quin IVA cal aplicar a tot el futbol no professional; ara els altres clubs ja no tenen dubtes", explica Agustí, que fa anys que lidera una croada per aconseguir que "la transparència i el rigor" sigui el normal als clubs de futbol. "Volem un futbol sostenible i reglamentat. No entenc per què els altres clubs no exigeixen a les federacions que siguin més valentes. Collar la FIFA per evitar que un fons econòmic alteri la competició sent propietari de diversos clubs, exigir al CSD que el 10% dels drets televisius es dediqui a ajudar el futbol amateur o no permetre als clubs endeutar-se sabent que no els passarà res". L’Olot no sempre ha trobat aliats en les seves batalles, però gràcies al seu triomf als jutjats altres entitats podran sortir beneficiades aplicant el 10% d’IVA quan abans aplicaven el 21%.

stats