El clàssic

El miracle de Luka Modric

El croat és el migcampista de 36 anys o més amb més minuts disputats de les cinc grans lligues d'Europa

Luka Modric
18/03/2022
4 min
Regala aquest article

BarcelonaA Luka Modric (9 de setembre del 1985, Zadar, Croàcia) no se li recorda una mala actuació sobre un terreny de joc. Als seus 36 anys, aquell migcampista croat que tenia pòsters del Barça a la seva habitació però que acabaria firmant pel Reial Madrid ara fa una dècada segueix sent el motor del conjunt blanc. Modric gairebé no es lesiona i gairebé no rota. De fet, ell mateix ha defensat en més d'una ocasió que el que necessita per estar en forma és jugar i que no es tingui en compte la seva data de naixement. Aquest curs, el jugador blanc tot just ha sigut suplent en tres partits de Lliga, un de la Lliga de Campions i un altre a la Copa. Per lesió se n'ha perdut set, dos a causa del coronavirus. En la resta d'enfrontaments ha sigut un pilar fonamental, i serà titular aquest diumenge al clàssic contra el Barça.

Modric gaudeix de l'elixir de la joventut, malgrat tenir ja 36 anys. Des del seu entorn asseguren que això es deu a una disciplina nutricional i d'entrenament que compleix sense excepcions. "És ultracompetitiu. Això fa que sempre busqui rendir al màxim. Cuida la dieta, no escatima en les hores de descans i s'entrena sempre al màxim", explica una font coneixedora del dia a dia del migcampista croat. Vaja, que sovint és dels últims a abandonar Valdebebas, la ciutat esportiva del Reial Madrid. Durant l'aturada per la pandèmia, va ser un dels futbolistes que van tornar més en forma a la competició. "No hi ha cap misteri. És un apassionat del futbol. Un gran professional. Sempre s'ha cuidat molt", defensen des de l'entorn del jugador. "A Modric li va canviar molt la vida l'any 2018, quan va guanyar la Champions i va arribar a la final del Mundial. Mentre molts jugadors veterans potser haurien pensat que potser era el moment d'afluixar, ell volia ser a la pròxima Eurocopa i al següent Mundial. Tot això sumat al fet que al Madrid és feliç i que se sent molt important en l'equip", explica Antón Meana, periodista de la SER que segueix el dia a dia del club blanc.

Una aportació determinant

Malgrat que és un futbolista que destaca pel seu joc amb la pilota als peus (les últimes cinc temporades a la Lliga mai ha baixat del 85% de precisió en les passades que reparteix, segons les dades de Statsboom), Modric no és dels que s'esborren en els esforços defensius. Segons dades de la Champions, una competició amb partits sovint més exigents físicament que els de la lliga espanyola, el croat recorre una mitjana de gairebé 9 km per partit. En el còmput general del conjunt blanc a la Lliga, segons dades facilitades per la mateixa competició, el Madrid és l'equip de tot el campionat amb més èxit en la passada en l'últim terç de joc, superant el 86% d'efectivitat. En aquest escenari, Modric és decisiu. La seva aportació al joc és vital per al conjunt blanc. El croat està entre els deu jugadors que més minuts han disputat aquest curs amb el Madrid, mentre que la temporada passada va ser el quart jugador més utilitzat per Zidane, només per darrere de Courtois, Casemiro i Benzema.

Modric va entregar la Pilota d'Or a Messi.

Pel que fa a les cinc grans lligues d'Europa, Modric és el migcampista amb 36 anys o més que més minuts (2.827) ha disputat aquest curs, comptant els 33 partits que ha disputat amb el Reial Madrid i els 4 amb la selecció de Croàcia. Si la llista s'estén a jugadors de camp, només el superen el central del Lille José Fonte (38 anys), el defensor del Chelsea Thiago Silva (37), l'atacant del United Cristiano Ronaldo (37), el davanter centre de l'Inter Edin Dzeko (36), el central del Vila-real Raúl Albiol (36) i el punta del Llille, Burak Yilmaz (37). Tots són o davanters d'àrea o centrals, a diferència del guanyador de la Pilota d'Or l'any 2018, l'únic futbolista que s'ha fet un lloc en aquest guardó després de la rivalitat hegemònica pel trofeu entre Leo Messi i Cristiano Ronaldo que va iniciar-se l'any 2008.

Camí dels 37 (els farà al setembre), Modric és el líder del mig del camp del Reial Madrid. A la seva edat, Andrés Iniesta ja era jugador del Vissel Kobe japonès i Xavi Hernández segellava la seva carrera com a futbolista a l'Al-Sadd de Doha, a Qatar. "Per a mi el millor dels tres és Iniesta, però Modric passarà a la història com el que va allargar més la seva carrera a l'elit", apunta Meana.

L'interès del Barça

Abans d'arribar a Madrid procedent del Tottenham a canvi de 35 milions d'euros, el migcampista croat havia estat també en l'òrbita del Barça. Consultat per l'ARA, un alt dirigent d'aquella època defensa que, l'estiu del 2012, el Barça ja tenia "un mig del camp formidable". Donant a entendre, doncs, que hi havia un tap. "Hi havia Xavi, Iniesta, Busquets, Cesc, Thiago... Ningú s'atrevia llavors a acceptar el repte de fitxar per nosaltres", recorda. Aquell estiu el Barça fitxaria Alex Song.

Ara Modric renova any a any amb el Madrid. El conjunt blanc ho fa així amb els jugadors més veterans. Un tracte, per exemple, que Sergi Ramos no va voler. El croat, en canvi, no hi ha posat gaires inconvenients, segons remarquen des del seu entorn. "Té una bona relació amb Florentino. La corda es va tensar l'estiu del 2018, quan va intentar marxar a l'Inter de franc. Això va fer enfadar el president, que va defensar que o es pagava la clàusula de 750 milions o no se n'anava enlloc. Modric volia signar el seu últim gran contracte, però va acceptar quedar-se a Madrid", explica Meana. El club blanc somriu amb el croat. Però el Barça pot treure pit amb els seus migcampistes de futur: Pedri, Gavi, Nico i Frenkie de Jong.

stats