Futbol

Per què Mateu Lahoz seguirà arbitrant encara que li toqui retirar-se?

El polèmic col·legiat s'aprofitarà de la retirada de Del Cerro Grande per continuar la temporada vinent

Mateu Lahoz, protagonista del derbi
30/03/2023
3 min

BarcelonaMateu Lahoz ha aterrat de nou a la Lliga després de la seva aventura a Qatar i ho ha fet amb la corresponent dosi de polèmica. La seva actuació al Barça-Espanyol va ser deficient a ulls dels informadors arbitrals i els dirigents han decidit enviar-lo a la nevera durant la pròxima jornada. Tot i la sanció esportiva, el col·legiat valencià segueix molt vigent a ulls del president dels àrbitres, Luis Medina Cantalejo, que el va defensar públicament i li vol donar marge per recuperar-se de la decepció mundialista.

I és que el Comitè Tècnic d’Àrbitres, com qualsevol club de futbol, ja ha començat a planificar la pròxima temporada. Al juny hauran de decidir les altes i les baixes i la política, com sempre, hi jugarà un paper clau. Els informes que reben els col·legiats després de cada partit on es valora la seva actuació són paper mullat i serà l’omnipresent Medina qui aixequi o baixi el polze. Ho farà després d’escoltar l’opinió del seu adjunt, Rubinos Pérez, i dels responsables de la categoria, Undiano Mallenco i Clos Gómez.

La internacionalitat com a assegurança de vida

Des del prisma arbitral, la Primera Divisió es divideix en dues: per una banda hi ha el grup d’internacionals i per l’altra, la resta. Els 10 col·legiats que llueixen escarapel·la tenen la permanència garantida, es reparteixen els millors partits de la competició i aspiren a pujar esglaons a Europa. Els 10 àrbitres restants lluiten per esquivar les dues places de descens, xiulen els partits menys agraïts i ambicionen entrar al grup d’internacionals.

L’estament arbitral sempre ha sigut un organisme amb un marcat caràcter presidencialista i l’arribada de Medina al tron ha girat com un mitjó la posició d’alguns col·legiats. Els andalusos de la part baixa respiren tranquils, ja que estan blindats de cara a possibles descensos i els madrilenys han perdut el proteccionisme que els brindava l’expresident Velasco Carballo.

La jubilació ja no és una qüestió d’edat

La junta directiva té enguany dues patates calentes per resoldre: què han de fer amb Carlos Del Cerro Grande i Antonio Mateu Lahoz? Els veterans jutges ja haurien de ser aigua passada, però es van beneficiar de la normativa que es va aplicar l’1 de juliol del 2021, que els permetia seguir xiulant després de fer els 45 anys si el president del Comitè Tècnic d’Àrbitres ho considerava oportú.

Aquesta excepció a la regla la va propulsar Velasco Carballo, aleshores màxim dirigent dels àrbitres i actualment responsable del VAR de la UEFA, per afavorir al també madrileny Carlos Del Cerro Grande. L’objectiu era que el col·legiat d’Alcalà d’Henares tingués la possibilitat de culminar la seva prolífica carrera a Qatar. Però el guió va saltar pels aires. Mateu va protagonitzar el sorpasso i es va emportar el regal que Velasco Carballo li havia embolicat a Del Cerro.

La presència de Toño a la cita mundialista no només ha consolidat el seu prestigi, sinó que també li donarà una vida extra de cara al ball de cadires de la temporada vinent. El nucli dur de Medina Cantalejo ha de triar qui continua formant part de la plantilla, i si no hi ha girs inesperats, Mateu seguirà sent de la partida. Del Cerro, en canvi, dirà adeu quan acabi el curs.

Per què continua Mateu?

Ara com ara, hi ha 4 internacionals que ostenten la categoria elit, la màxima distinció a Europa. Són Mateu, Del Cerro, Gil Manzano i Sánchez Martínez. El Comitè considera que perdre la meitat dels seus caps de cartell seria perillós per a la salut de l’arbitratge espanyol i volen fer una transició menys traumàtica a l’espera que la UEFA atorgui galons a De Burgos Bengoetxea o a Hernández Hernández, que actualment pertanyen a la categoria que està per sota de l’elit.

Del Cerro deixarà una plaça internacional lliure i el més ben posicionat per heretar l’escarapel·la és el precoç Alberola Rojas, que compleix la 6a temporada a Primera Divisió tot i els seus 31 anys. Així, quedarà només una plaça de descens per cobrir i totes les mirades apunten a Valentín Pizarro Gómez. Si fos així, el Comitè Madrileny perdria dos àrbitres de cop. Un fet insòlit que també va patir el Comitè Català la temporada 2021/22, quan Estrada Fernández es va retirar i Medié Jiménez va perdre la categoria, deixant òrfena la representació catalana a Primera Divisió.

Les peces del dòmino estan situades per fer-les caure, però la planificació de Medina queda supeditada al desenllaç d’una temporada que promet emocions fortes, també en l’àmbit arbitral.

Periodista i àrbitre
stats