Eurocopa

Marc Cucurella: molt més que una cabellera convertida en mem

Format a La Masia des de l’edat de cadet, va haver d’abandonar el Barça el 2018

3 min
Marc Cucurella, amb melena, pugnant amb Jorginho.

Colònia (Alemanya)La sensació de la fase de grups de l'Eurocopa té nom i cognom. Rere una cabellera digna de futbolistes emblemàtics com Carles Puyol i Ruud Gullit s'amaga també la de Marc Cucurella. El futbolista nascut a Alella ara farà 26 anys i format a les categories inferiors del FC Barcelona està en boca de tothom gràcies al seu paper destacat amb el combinat espanyol en aquest inici de competició.

La seva solidesa defensiva, precisió amb la pilota als peus i determinació a la zona d'atac han ajudat l'equip a liderar el grup B per davant d'Itàlia, Croàcia i Albània. Nou punts de nou possibles, cinc gols a favor i cap en contra resumeixen l'actuació del lateral català. Però ara és l'hora de la veritat. Diumenge al vespre (21 h, La 1), el conjunt dirigit per Luis de la Fuente es veurà les cares amb la selecció de Geòrgia, liderada per Kvaratskhelia, Mamardashvili i l'exjugador del Nàstic de Tarragona Otar Kakabadze. A priori, una eliminatòria assequible, malgrat que arribats a aquest punt de la competició no hi ha res certificat.

Fora del Barça no fa tant de fred

De vegades la solució per triomfar al futbol d'elit implica abandonar el que molts consideren el millor club del món. Cucurella va debutar amb el primer equip del Barça la temporada 2017-18 sota les ordres d'Ernesto Valverde a la tornada dels setzens de final de la Copa contra el Múrcia en substitució de Lucas Digne. Tan sols set minuts disputats en aquest partit són els que computen al seu historial blaugrana amb els més grans. Obligat a treure el cap, Eibar i Getafe van servir per cridar l'atenció d'un Brighton dirigit per De Zerbi amb qui maximitzaria el seu potencial i el faria anar a parar a Stamford Bridge a canvi de 65 milions d’euros.

Fer-se un lloc al primer equip del Barça no és una tasca a l'abast de tothom. Hi poden intervenir diferents condicionants: en aquest cas els millors anys de Jordi Alba van ser els causants que el Marc no hagi tingut una àmplia trajectòria al primer equip. Aleshores, el club havia de fer una aposta pels dos millors prospectes de La Masia entre ell i Juan Miranda. Finalment, Cucurella va haver de fer les maletes. L'andalús faria el mateix un temps després.

Cucurella, comparat amb Roberto Carlos

Cucurella és una persona molt competitiva, intel·ligent i humil. Res ha canviat des que va arribar a la ciutat esportiva, inclosa la seva cabellera, que aquests dies de hype s'ha convertit en carn de mem a les xarxes. Franc Artiga va ser el seu primer entrenador a Can Barça i no se sorprèn del seu rendiment a l'Eurocopa. “Aquells que el seguim sabem de què és capaç i el temps li ha donat la raó. La inestabilitat del Chelsea l'ha perjudicat, però aquest darrer tram de la temporada ha pogut desenvolupar-se millor i exposar el seu potencial”, assegura l’exentrenador del Barça, ara al Khimki.

Pel que fa a les qualitats, Artiga afirma: “No és el més ràpid, no és el més tècnic, no és el més fort, però al final ho fa tot bé. Al cap i a la fi, el futbol no es tracta d'això, sinó de prendre les decisions correctes en cada moment i ell ho reuneix tot. És un jugador que tot entrenador vol tenir a les seves ordres”.

Arribar i moldre

L'Eurocopa arriba després d'una temporada complicada en l'àmbit personal. Una lesió a principi de curs el va mantenir durant mesos fora del terreny de joc, però amb disciplina i constància s'ha aferrat a l'onze d'un Chelsea que continua naufragant a Anglaterra. Una lesió de José Luis Gayà li ha obert les portes amb l'absoluta i el Marc no ha tardat a retornar la confiança de De la Fuente. “Sé què he fet, soc conscient del que he treballat per ser aquí. He tingut l'oportunitat i intento aprofitar-la”, explicava el futbolista al final del partit contra Croàcia.

De fet, tot semblava indicar que aniria a l'Eurocopa amb un rol secundari disposat a competir la titularitat a un dels millors laterals del panorama estatal actual com és Alejandro Grimaldo, un altre exblaugrana que ha fet una temporada excelsa a les ordres de Xabi Alonso al Bayer Leverkusen. Les seves actuacions contra Croàcia i Itàlia li han servit per refermar-se a l'onze i deixar bocabadat Grimaldo, sorprès a l'hora d'afrontar la suplència. “No esperava aquesta situació, però m'hi he adaptat bé”, sentenciava el lateral.

És per això que les seves grenyes i el seu rostre són el somriure dels integrants d’una selecció que, en cas de vèncer Geòrgia, es plantarà als quarts de final de l'Eurocopa.

stats