El Manchester City guanya una batalla legal que pot revolucionar la Premier League
Un tribunal d'arbitratge obre la porta que els clubs negociïn patrocinis fora de mercat amb empreses dels mateixos propietaris
LondresLes batalles legals entre la Premier League i el Manchester City, el club propietat de l'Abu Dhabi United Group, han viscut aquest dilluns un nou i significatiu episodi. Un tribunal d'arbitratge particular a què se sotmeten els membres de l'associació ha anul·lat parcialment algunes de les normes anomenades APT (associated party transaction), destinades inicialment a prevenir acords comercials desproporcionats amb empreses vinculades a la propietat dels clubs, fet que podria afavorir a algunes entitats avantatges competitius.
A la pràctica, doncs, a partir d'ara, aquests clubs podrien negociar acords més lucratius, no necessàriament seguint pautes de mercat, amb empreses de l'entorn de la propietat. La conseqüència a llarg termini pot ser l'afebliment de la capacitat de la Premier per fer complir els controls financers i, en última instància, plantejar futures disputes sobre la legalitat d'altres decisions financeres i reguladores de la lliga, fet que augmentaria potencialment la dependència dels panels d'arbitratge.
En un comunicat, la Premier ha admès que "un petit nombre d’elements de la regulació no compleix, en la seva forma actual, amb els requisits de la competència i de dret públic". Són les relatives al control del valor dels acords de patrocini amb empreses vinculades als propietaris de clubs i la legalitat o no dels préstecs dels accionistes. La Premier ha dit que podran ser modificades ràpidament.
El City va presentar el febrer passat una reclamació per “discriminació” en relació amb l'aplicació de les esmentades APT, que, inicialment, volien evitar avantatges competitius injustos i afavorir la transparència, la justícia i la sostenibilitat financera dels membres de la Premier. Les noves normes es van introduir el desembre del 2021, dos mesos després que el Newcastle fos comprat pel príncep Mohammed bin Salman, hereu del tron de l'Aràbia Saudita, i instigador intel·lectual de l'assassinat i esquarterament del periodista opositor Jamal Khashoggi.
Què podia ser entès com a dòping financer?
A partir del veredicte emès aquest dilluns segons el procediment d'arbitratge de la Premier, les regles de l'APT podrien, a partir d'ara, facilitar als clubs concertar acords de patrocini lucratius amb empreses estretament associades amb els seus propietaris, sense que això fos vist com una forma de dòping financer. A més, també podria ser més fàcil comprar i vendre jugadors entre clubs que tenen els mateixos propietaris.
Aquest procés engegat pel City, controlat pel xeic Mansour bin Zayed Al-Nahyan a través de l'esmentat Abu Dhabi United Group, no està relacionat amb el judici, també privat i d'acord amb les regles de la lliga anglesa, sobre la legitimitat dels mitjans financers utilitzats pel club des de l'adquisició (2008) per l'emirat del Golf.
Però alguns analistes consideren que el seu resultat és més rellevant per al futur de la competició en general que no l'esmentat procediment en relació amb les 115 presumptes faltes financeres que hauria comès el City. L'explicació és senzilla: en cas d'anar mal dades, aquest procediment només afectaria la societat que dirigeix el català Ferran Soriano. En canvi, de la modificació de les normes APT se'n poden beneficiar tots els clubs.
De fet, com ha explicat a diferents mitjans anglesos l'especialista Tomas Vail, "aquest desafiament exitós del City pot obrir la porta a altres clubs a buscar acords de patrocini lucratius amb empreses vinculades als propietaris dels clubs; igualment, altres lligues esportives també voldran saber fins a quin punt poden restringir als equips de negociar acords amb entitats associades".