25/06/2024

Què li passa al futbol català?

2 min
Una imatge del partit que va enfrontar el Nàstic i el Màlaga.

Barcelona, Badalona, Manresa, Lleida i Girona tindran bàsquet de primer nivell l'any que ve. I si s'hi suma l'Andorra, confirmem que el nostre bàsquet viu un bon moment. Catalunya, juntament amb la Comunitat de Madrid, és on més llicències hi ha d'aquest esport. Per tant, hi ha una correlació entre el nombre de practicants de l'esport i els clubs d'elit. En canvi, si fem la mateixa anàlisi en relació amb el futbol, el panorama és desolador.

El periodista de Televisió de Catalunya Jordi Sunyer ho va reflectir a la perfecció després de la derrota del Barça Atlètic a Còrdova, una desfeta que evitava un nou ascens d'un club català, en aquest cas a la Segona Divisió. D'aquesta manera, el filial se sumava al Nàstic, i als ascensos fallits a 1a RFEF d'Europa, Sant Andreu, Lleida i Badalona, i als descensos del Cornellà i el Sabadell. Només l'Espanyol va evitar el desastre total, i es va convertir en l'únic equip de Catalunya que va aconseguir pujar de categoria dins del futbol professional.

El panorama és dramàtic. La temporada que ve, Catalunya tindrà tres equips a Primera, però després hi ha un desert absolut. Dels 82 equips que hi haurà en les tres màximes categories del futbol estatal, només cinc seran catalans: Barça, Girona i Espanyol, per una banda, i Nàstic i Barça Atlètic, que continuaran a 1a RFEF, ara amb l'Andorra, un club vinculat al futbol del nostre país que va perdre la plaça a la Lliga Hypermotion. I això que Catalunya és on hi ha més llicències federatives de futbol, juntament amb Andalusia. Lluny, molt lluny, queda l'època daurada d'aquest esport, quan clubs modestos com el Palamós o el Mollerussa jugaven entre els més grans.

El futbol base treballa bé. Hi ha desenes d'equips que formen de manera fantàstica els seus joves futbolistes. El talent local s'exporta. Hi ha adolescents catalans repartits pels planters de tot Espanya. En canvi, els clubs de futbol pateixen per mantenir-se al màxim nivell i poder ser competitius amb la resta d'entitats d'arreu del territori espanyol. Falta inversió d'empreses locals? L'administració ajuda poc? La Federació Catalana és culpable per omissió? Hi ha mancança d'infraestructures de primer nivell a l'àrea metropolitana? Segur que hi ha moltes més preguntes a fer. La diagnosi és complexa, però està clar que hi ha moltes coses que fallen ara mateix perquè el panorama del nostre futbol professional sigui tan pobre.

stats