L'esport femení també es preocupa per l'ELA
La campanya Elles contra l'ELA organitza un torneig de futbol benèfic apadrinat per la blaugrana Patri Guijarro
BarcelonaEl doctor Pol Andrés Benito, investigador principal del grup d’investigació en malalties neurològiques i neurogenètica de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, i Carlota Planas, fundadora de l’agència de representació de futbol femení Unik Sports Management, van decidir que, a partir del vincle personal que els uneix, podrien emprendre junts una iniciativa solidària que ajuntés les seves dues passions i camins laborals. Aquest va ser l'origen de la campanyaElles contra l'ELA, una iniciativa que, en paraules d'Elena Alcalde, cap de comunicació del projecte, vol demostrar que "l'impuls que el futbol femení té avui dia també té poder solidari".
La campanya tindrà com a plat fort la celebració d'un torneig de futbol 7 femení el cap de setmana dels dies 11 i 12 de juny a Barcelona, al complex esportiu de la Mar Bella. Des de l'organització no s'han marcat un objectiu econòmic –tots els beneficis aniran destinats íntegrament a dotar de recursos la investigació contra l'ELA–, però recorden que les inscripcions segueixen obertes: el torneig està dissenyat perquè hi participin 16 equips. També conviden a tothom qui ho vulgui a col·laborar amb un donatiu –mitjançant la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls– i a assistir a una jornada que comptarà amb diversos actes paral·lels a la celebració del torneig, que tindrà com a mestra de cerimònies la blaugrana Patri Guijarro.
L’esclerosi lateral amiotròfica (ELA) és una malaltia neurodegenerativa que afecta les neurones motores del cervell, el tronc encefàlic i la medul·la espinal, que són les cèl·lules encarregades de transmetre l’ordre del moviment voluntari del cervell als músculs. La degeneració de les neurones motores fa que la capacitat del cervell per iniciar i controlar el moviment muscular es perdi. És considerada una malaltia rara. S’estima que unes 400 persones estan afectades d'ELA a Catalunya, 4.000 a tot el territori espanyol i 350.000 a nivell mundial. Cada any se'n diagnostiquen uns 120.000 casos nous a tot el món. A casa nostra, una de les personalitats públiques que més s'han encarregat de visibilitzar la malaltia és l'exfutbolista i exenttenador de futbol Juan Carlos Unzué.
El doctor Pol Andrés explica la necessitat de recaptar fons per seguir investigant per millorar les condicions dels malalts d'ELA. "Crec que cada cop la societat n'ha pres més consciència, però a nivell d'investigació no s'ha avançat gaire: ni en entendre-la ni en trobar una manera d'aturar-la", lamenta. Andrés també assegura que tota la recaptació recollida en la campanya Elles contra l'ELA serà destinada "a material d'investigació, de laboratori, no a pagar sous, dietes o desplaçaments". A més, defensa que avançar en la investigació de l'ELA també significa avançar en el terreny "d'altres malalties neurodegeneratives", com poden ser el Parkinson o l'Alzheimer.
Que des de la campanya s'hagi escollit el futbol femení com a eina per visibilitzar la lluita contra l'ELA també s'explica perquè un dels factors de risc de desenvolupar la malaltia està associat a la pràctica sostinguda d'esport d'alt rendiment, tot i que se'n desconeix el motiu. "L’ELA ha estat sempre més relacionada amb esportistes professionals homes, però amb l'auge de l'esport femen cada cop hi ha més dones en l'elit. En cap cas volem generar cap alarma, és molt saludable fer esport, però pensem que organitzar un torneig de futbol femení és una bona manera de conscienciar i recaptar fons", explica, per la seva banda, Alcade.
"L'esport femení és potent a l'hora de moure causes solidàries i la Patri [Guijarro] no ha dubtat en apadrinar el torneig. Sempre s'ha comptat amb el futbol masculí o altres esports masculins per aquests tipus de causes. El futbol femení també vol ser solidari", conclou la cap de comunicació.