Futbol

L'advertència de la UEFA que ha fet recapacitar l'arbitratge espanyol

La palentina Marta Huerta és la primera àrbitra que dirigirà partits en el futbol professional masculí a Espanya

2 min
Medina Cantalejo en una roda de premsa a la seu de la Federació Espanyola de Futbol.

BarcelonaQuan arriba el tram final de temporada, els àrbitres esperen amb expectació les llistes d’ascensos i descensos que determinaran el seu futur. La incertesa és el sentiment més predominant, ja que els informes que reben durant l’any poden quedar en paper mullat al costat del criteri del president del CTA, Luis Medina Cantalejo. Aquesta temporada l’andalús ja ha dictat sentència i tant els beneficiats com els damnificats ja coneixen el seu futur més immediat.

La primera conseqüència és que Javier Iglesias Villanueva no tornarà a xiular a Primera Divisió tot i la seva notable temporada. Per entendre aquesta decisió ens hem de remuntar al curs passat: Medina va prometre als àrbitres específics de VAR que tindrien continuïtat, però quan faltaven dues jornades els integrants de la sala VOR van veure les orelles al llop per culpa d’una filtració del CTA a Florentino Pérez, a qui se li assegurava que aquest grup de col·legiats serien acomiadats. Això va ocasionar que els àrbitres del VAR denunciessin la seva situació contractual, entre ells Nacho Iglesias Villanueva, germà gran de Javier.

L’altre col·legiat que tampoc seguirà a la màxima categoria és Jorge Figueroa Vázquez. Medina Cantalejo ha tingut la deferència de contactar amb ell per anunciar-li les males notícies. Un tracte diametralment oposat al que ha rebut Javier Iglesias, que no només ha perdut la categoria per raons polítiques, sinó que se n’ha assabentat pels mitjans de comunicació.

El que ha passat aquesta temporada no té precedents en el món de l’arbitratge. A finals de cada temporada era habitual que alguns noms sonessin amb més força per promocionar de categoria, però aquest any el modus operandi del CTA ha creuat els límits de l’ètica: directius del comitè arbitral han trucat personalment a alguns periodistes per demanar-los que filtrin el nom dels col·legiats que perdran la categoria o que ascendiran. A tall d’exemple, l’andalús Quintero González s’ha assabentat del seu ascens a Primera per un periodista. L'altre que puja és Cordero Vega, que va xiular l'Espanyol-Oviedo de play-off. Durant tota la temporada els directius s’han obsessionat amb bunqueritzar el comitè. Es va prohibir transmetre qualsevol mena d’informació i fins i tot es van confiscar telèfons mòbils en reunions presencials.

Però també hi ha una notícia alegre: la palentina Marta Huerta ha fet història al convertir-se en la primera dona que dirigirà partits en el futbol professional masculí a Espanya. El més sorprenent és que el CTA no ha comptabilitzat el seu ascens com un més, sinó que ha especificat que puja de categoria gràcies al programa d’elit de l’arbitratge femení. La UEFA ja va advertir la RFEF que no era coherent que Huerta xiulés a Primera RFEF quan en l'àmbit femení tenia consideració de mundialista. Amb aquest ascens retalla distàncies amb la francesa Frappart, l’anglesa Welch i la italiana Ferrieri, que ja han debutat a la primera divisió dels seus països.

stats