La imprudència de Florentino que pot acabar beneficiant Barcelona
El fons nord-americà Sixth Street es queda sense una part del negoci i les promotores poden canviar de ciutat a l'hora d'escollir els futurs concerts
BarcelonaL'Associació de Perjudicats pel Bernabéu es va crear el gener del 2023, però no ha estat fins aquest estiu que ha començat a tenir ressò mediàtic. Les dues grans batalles judicials dels veïns de l'estadi del Reial Madrid han tirat endavant amb èxit i han frenat tant els aparcaments que pretenia construir el club madridista a la Castellana com els concerts que multiplicaven per 10 el volum màxim autoritzat. Una pedra a la sabata que no s'esperava Florentino Pérez, que posa en risc el model de negoci del Bernabéu i que, de retruc, pot acabar beneficiant Barcelona.
No són setmanes fàcils a la zona noble de l'estadi madridista, on els treballs de remodelació ja porten un any i mig de retard; encara que, de tots els problemes que té el president plenipotenciari del club, aquest és el menys important. El gran problema és amb Sixth Street i Legends, el fons nord-americà que li va avançar 360 milions el 2022 a canvi de participar en el negoci d'explotació del Bernabéu les dues dècades vinents. Uns diners que necessitava Florentino per sufragar la incorporació de l'hipogeu, el famós sistema d'enginyeria per enretirar la gespa que no estava previst en el projecte inicial, sinó que es va incloure aprofitant la pandèmia: ja que s'havia de jugar sense públic, Florentino va enviar l'equip a Valdebebas mentre feia entrar les grues al recinte. Ara bé, en comptes de negociar un crèdit estàndard, el president va fer que Sixth Street i Legends participessin en el negoci d'explotació. Avançaven diners a canvi de quedar-se amb un 30% del que es facturava a les zones vip, als concerts i altres esdeveniments. Una palanca, com les que va fer Joan Laporta al Barça per als drets televisius.
Dels 400 milions que el nou Bernabéu havia de generar anualment, uns 25 eren gràcies als concerts. Per tant, representa que el fons nord-americà es queda sense 7,5 milions anuals en aquest concepte. Des de Sixth Street i Legends ja han agafat el telèfon per queixar-se i els mitjans que segueixen habitualment l'actualitat del Reial Madrid expliquen que el club valora renegociar l'acord davant la incertesa de saber quan es podran tornar a fer concerts a l'estadi. Club i consistori han intentat pactar amb els veïns, però aquests han rebutjat l'última proposta, que consistia en acordar un nombre màxim de concerts a l'estadi. Així, el següent pas és que el Reial Madrid intenti insonoritzar el Bernabéu. Ara bé, molts dels experts ho veuen inviable per les característiques de l'estadi. Per aquest motiu, algunes veus apunten que no s'hi tornaran a celebrar mai més concerts o que, si es fan, serà de manera residual. Un punt de vista que des del Reial Madrid desmenteixen i diuen que els concerts només s'han suspès "temporalment".
Segons denunciava el periodista José Antonio Abellán, Florentino ja havia estat advertit que això podia passar, però el president va tirar pel dret. Com que Florentino és intocable i cal un cap de turc, les mirades apunten a José Ángel Sánchez, JAS, el director general del club madridista i històrica mà dreta del president. És l'encarregat de dirigir l'explotació del Bernabéu, però el seu càrrec penja d'un fil. A banda dels concerts i dels aparcaments –aquests últims havien de suposar 470 milions durant quatre dècades–, aquesta setmana també transcendia que el Reial Madrid havia fet els concerts sense tenir el vistiplau dels bombers. Els veïns també denunciaven que el club no tenia en regla la llicència del Bernabéu, però l'Ajuntament de Madrid ho desmentia assegurant que té "tots els papers en regla".
BSM confia recuperar els concerts que havia 'perdut'
Mentrestant, qui està pendent de tot això és Barcelona. I en concret, BSM, l'empresa que gestiona els equipaments de l'Anella Olímpica. La presència del Barça a l'Estadi Olímpic Lluís Companys no era una bona notícia, ja que limitava el nombre de concerts que s'hi feien a l'any. Això, expliquen fonts de BSM, no agradava gaire a les productores i hi havia el risc de caure de la gira dels grans artistes en el futur. A més, la presència del Barça coincidia amb la política de Madrid d'explotar al màxim el Bernabéu i acollir tants concerts com fos possible.
Ara bé, s'ha girat la truita. No només s'han aturat els concerts a l'estadi madridista, sinó que les productores han rebut multes de més de 100.000 euros per l'excés de soroll i les molèsties ocasionades als veïns. "Això genera molta desconfiança. A partir d'ara, les productores s'ho pensaran dues vegades abans de tornar a Madrid. A Barcelona confiem en recuperar el terreny perdut", explica una de les fonts consultades de BSM. De moment, l'empresa reprèn els concerts a l'estiu –en té un de programat al juny, i està pendent de confirmar-ne un altre al maig si finalment el Barça ja ha marxat de Montjuïc–. I a partir de la temporada vinent podrà oferir el recinte tot l'any. A Florentino i a Madrid els ha sortit el tret per la culata.