L'abraçada a mitges de Haaland amb el City de Guardiola
Els anglesos anuncien el pagament del traspàs al Borussia Dortmund i admeten la falta de serrells en l'acord amb el jugador
BarcelonaUn dels fitxatges de l'estiu ja és una realitat. Erling Haaland jugarà al Manchester City les pròximes cinc temporades. El preuat davanter centre noruec es va comprometre amb els citizens fa dues setmanes, abans de l'eliminatòria de semifinals de la Champions contra el Reial Madrid. Tot i que s'havia plantejat la possibilitat que l'anunci oficial s'aguantés fins passat el desenllaç de la Premier League, que viu una lluita aferrissada entre el City, per ara líder, i el Liverpool, la gestió s'ha accelerat en les últimes hores.
Haaland, que al juliol farà 22 anys, finalment firmarà un contracte llarg per cinc temporades, a raó d'una xifra una mica superior als 40 milions d'euros bruts més variables anuals, fet que el convertirà en el jugador més ben pagat de la plantilla juntament amb Kevin de Bruyne i en un dels més ben remunerats de la lliga anglesa. El futbolista no era partidari de signar un contracte llarg (així l'hi van transmetre al Barça), però, a canvi, s'ha assegurat una clàusula de sortida un cop hagi superat les dues temporades al City per una quantitat estipulada –molt alta, superior als 150 milions– que li permetria canviar d'aires. El seu somni continua sent el de jugar a la lliga espanyola. Segons el rotatiu britànic The Times, el salari setmanal del jugador serà d'uns 470.000 euros setmanals.
Per la seva banda, el Dortmund, que va gastar 20 milions fa dos anys per fitxar el jugador del Salzburg, en cobrarà entre 60 i 65 en concepte de traspàs. Així mateix, el City haurà de passar pel tub de les comissions, a repartir entre el pare del futbolista, Alf-Inge Haaland (exjugador del City a principis de segle i que apostava per dur el seu fill a Manchester), i l'empresa de representació de Mino Raiola, que va morir recentment. En total, entre traspàs i comissions, s'acabarà abonant un xifra al voltant dels 100 milions d'euros pel jugador. Des de l'Etihad s'ha lluitat pagament fins a l'últim moment per aconseguir rebaixar aquests pagaments. En el comunicat d'aquest dimarts, els citizens anuncien el principi d'acord amb els alemanys, però admeten serrells pendents en el del jugador, fet que podria acabar d'elevar la xifra final en el concepte de comissions per sobre dels 100 milions esmentats.
D'aquesta manera es posa punt final a un dels serials del mercat. El Barça, que va entrar en la pugna pel davanter sabent que l'escull econòmic li negava en tot moment encapçalar la lluita amb els altres grans clubs interessats, va jugar les seves cartes basant-se en la bona relació de Joan Laporta amb Mino Raiola i la capacitat de persuasió de Xavi –que el va anar a veure acompanyat de Jordi Cruyff– per convèncer el jugador per sumar-se al projecte blaugrana. Però la crua realitat financera del conjunt català –deute elevat i fair play excedit– i que el Barça tingui dificultats per competir amb els clubs de primer nivell europeu són factors determinants que s'han plasmat en l'erosió del discurs de Laporta sobre el fitxatge.
De l'optimisme inicial del president afirmant que l'operació podia ser possible –sempre ha volgut Halaand i es va arribar a reunir amb Raiola i el pare del jugador fa un any– es va passar a admetre que era una opció cada cop més remota i econòmicament inviable. L'acord propi amb CVC, que és la palanca que el Barça té més a mà per guanyar oxigen econòmic, feia pensar que l'operació es podria abordar, però superar les condicions de la Lliga per inscriure el salari d'un jugador d'aquesta magnitud continuen sent una quimera. Amb uns 50 milions de marge extra salarial no n'hi ha prou per inscriure un futbolista que en demana 40 bruts anuals. A més, des del club es considera que el nivell de comissions és altíssim.
El 'favor' de Benzema
Amb el serial Haaland resolt, l'altre gran nom que copa el mercat és de Kylian Mbappé. Mentre continua la pugna entre el Reial Madrid per fitxar-lo i el PSG per renovar-lo –l'últim capítol de la batalla resideix en els drets d'imatge del nou contracte–, la gran temporada de Karim Benzema també ha sigut un factor que ha pesat en el noruec a l'hora de decidir-se. El City no té un davanter centre de referència –el curs passat no van poder fitxar Harry Kane i va arribar Grealish, amb un perfil diferent–, mentre que l'atacant francès del conjunt blanc està firmant el seu millor curs des que defensa l'escut madridista. L'arribada de Mbappé també suposaria un overbooking que restaria a Haaland un protagonisme que a Manchester sap, a priori, que tindrà.
El primer gran moviment del mercat ja està servit, mentre Xavi reclama un nou perquè ni Aubameyang ni Memphis el convencen i s'ha de veure com evolucionarà Ansu després d'una temporada pràcticament en blanc per les lesions. A més, des del vestidor també es defensa que l'hispanoguineà pot alternar la punta d'atac amb la banda. Lewandowski és l'opció que més agrada a Laporta una vegada ja ha assumit que Haaland és impossible. No té dubtes, malgrat l'edat (34 anys a l'agost), sobre el rendiment immediat que donaria el polonès. El problema és posar-se d'acord amb el Bayern, que demanaria pel cap baix 40 milions, i trobar l'encaix salarial per a un jugador que cobra 20 milions bruts anuals.
La principal alternativa és Álvaro Morata. El madrileny, propietat de l'Atlètic de Madrid, juga cedit al Juventus i la seva arribada dependria de la situació d'Antoine Griezmann, pel qual hi ha una opció de compra xifrada en 40 milions l'estiu del 2023. Un altre candidat per a l'atac és Joao Félix, que també juga a l'Atlètic i està representat per Jorge Mendes, una persona amb contactes i ascendent en el dia a dia de l'àrea esportiva del Barça.