Gyökeres trenca el rècord que Guardiola li va pispar a l’Espanyol
La derrota del Manchester City al camp de l'Sporting CP deixa en 26 partits la ratxa sense perdre a Europa
BarcelonaViktor Gyökeres, el davanter revelació d'aquest curs a Europa, ha deixat amb un pam de nas tot un Manchester City (4-1) en un partit on ha firmat tres gols que el situaran com el jugador més cobejat del continent en els propers mercats de fitxatges. Amb aquest triomf, l'Sporting CP no només se situa segon de la lligueta inicial de la Champions, sinó que a més trenca el major rècord d'imbatibilitat d'un equip en competicions europees.
La derrota a Lisboa d'un dels equips més fiables a Europa en els últims dos anys tanca en 26 partits la ratxa sense conèixer la derrota dels de Pep Guardiola en tornejos organitzats per la UEFA. Supera per un partit l’anterior màxim registre, de 25 duels invicte, que tenia ni més ni menys que l’Espanyol.
L’equip de Guardiola va igualar aquest rècord amb el 0-4 davant de l’Slovan Bratislava, i va consumar el sorpasso ara fa poc més de dues setmanes, quan va golejar 5-0 l’Sparta Praga. El preparador de Santpedor aspirava a continuar ampliant-lo a la fase de grups d’aquesta Champions, però la derrota al José Alvalade, en el que podria haver estat el 27è partit invicte, posa punt i final a una ratxa que va començar després de caure 3-1 contra el Reial Madrid en la tornada de les semifinals de la Champions 2021-22. Des d’aleshores, acumulava 19 victòries i set empats, en què va firmar 67 gols i en va rebre 16. Uns registres no gaire diferents dels que va firmar l’Espanyol entre el 2006 i el 2020. 19 victòries i sis empats, en què va marcar 64 gols i en va encaixar 19. La ratxa blanc-i-blava, això sí, va ser íntegrament a la UEFA i l’actual Europa League. Li va servir per disputar una final, la del 2007, que va perdre als penals, però que la UEFA no comptabilitza com a derrota, ja que va finalitzar 2-2 al final de la pròrroga.
La ratxa de l'Espanyol: 13 anys i tres tècnics
En el cas del City, ha aconseguit disputar dues finals: la primera, de la Champions, la va guanyar contra l’Inter de Milà (1-0). La segona, de la Supercopa d’Europa, davant del Sevilla, la va decantar a favor seu a la tanda de penals, després de finalitzar el temps reglamentari amb empat (1-1). Més enllà de la durada temporal, dels títols i de les competicions disputades, un altre aspecte separa les dues ratxes: en la del conjunt anglès només hi ha participat un tècnic, Guardiola. En la de l’Espanyol, fins a tres: Ernesto Valverde, el curs 2006-07; i David Gallego i Pablo Machín, el 2019-20.
Aquella temporada, l’Espanyol va ser capaç de superar els 21 duels invictes de l’Ajax de Louis van Gaal entre el 1994 i el 1996, i els 20 del Juventus (1969-1972) i el PSG (2001-02). El rècord va veure’s trencat el desembre del 2019, després de caure 0-1 davant del CSKA Moscou en un duel amb gairebé res en joc, perquè els espanyolistes ja tenien la primera posició del grup al sac. Una jornada abans, davant del Ferencváros (2-2), l’Espanyol havia aconseguit un empat que li servia per igualar el rècord que posseïa el Manchester United, de 25 enfrontaments imbatut en una mateixa competició continental, entre setembre del 2007 i maig del 2009. Els red devils, això sí, havien perdut pel mig la Supercopa d’Europa davant del Zenit (2-1). La seva ratxa a la Champions —15 triomfs i 10 empats, amb 38 gols a favor i 12 en contra— la va trencar el primer Barça de Guardiola en la final disputada a l’Olímpic de Roma (2-0). Curiosament, ha estat el proper tècnic del Manchester United, Rúben Amorim, qui ha aconseguit trencar la ratxa del Manchester City, qui a partir d'aquest partit passa a ser el seu nou rival ciutadá.