Cas Rubiales

La Guàrdia Civil sospita que Piqué va pagar comissions a Rubiales a través d'Andorra

L'exjugador del Barça i president de Kosmos no està investigat en els escàndols judicials de l'expresident de la Federació Espanyola de Futbol

M.M. / A.N. / S.E.
i M.M. / A.N. / S.E.

BarcelonaCada vegada que es parla de les presumptes corrupteles de Luis Rubiales, que la setmana vinent serà citat a declarar per la jutgessa, també es vincula el seu nom al de Gerard Piqué. Dos personatges importants de l'esport que van unir forces per portar la Supercopa d'Espanya de futbol a l'Aràbia Saudita a canvi d'un contracte multimilionari. Un cas que va sortir a la llum quan es van publicar uns àudios de WhatsApp en què s'evidenciava que Piqué, aleshores jugador del Barça, va fer d'intermediari per aconseguir que l'expresident de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) revolucionés la competició. Els àudios van desencadenar en una denúncia presentada per Miguel Galán –president del Centre Nacional d'Entrenadors de Futbol (CENAFE) i excandidat a la presidència de la RFEF– per presumpta corrupció. Era l'embrió del que es coneixeria judicialment com l'Operació Brody, en què Rubiales consta com a investigat, però no Piqué, tot i que la Guàrdia Civil sospita que va pagar comissions a Rubiales a través d'Andorra.

Rubiales va abandonar la presidència de la RFEF obligat per les pressions, després del petó forçat a Jennifer Hermoso a la final del Mundial. Però els conflictes judicials havien començat molt abans, sempre amb Galán com a protagonista. Aquest entrenador i empresari dirigeix un centre privat de formació de tècnics de futbol, però els títols que expedeix no són homologats per la RFEF. Aquesta batalla va desencadenar, primer, amb litigis amb Ángel María Villar –predecessor de Rubiales– i ara amb Pedro Rocha, l'últim president (interí) de la RFEF. Però, judicialment parlant, el cas que va arribar més lluny va ser la denúncia a Rubiales i Piqué pels negocis amb la Supercopa i unes suposades comissions il·legals entre ells. Sigui com sigui, les investigacions han derivat amb altres contractes sospitosos, com el de la remodelació de l'estadi de la Cartuja (Sevilla), que és des de fa un lustre la seu de la final de Copa. De tot això, Piqué n'ha quedat al marge.

Cargando
No hay anuncios

Galán sempre ha sospitat –i sostingut– que Rubiales i Piqué es van posar d'acord per repartir-se la comissió de l'operació, que ascendia a 24 milions, quatre per cadascun dels sis anys de contracte. Uns diners que va pagar Sela –empresa pública de l'Aràbia Saudita– a Kosmos, l'empresa propietat de Piqué. Deixant de banda la qüestió ètica, perquè en el moment de fer d'intermediari Piqué encara jugava al Barça, Rubiales i el futbolista sempre han mantingut que l'operació era totalment legal. Les seves versions coincideixen: que Piqué, a través de la seva empresa, va fer d'enllaç entre el govern saudita i els responsables federatius espanyols. I que, a canvi, va cobrar una comissió "totalment legal" per la seva posició d'intermediari.

Cargando
No hay anuncios

La Guàrdia Civil, sense evidències a Andorra

Però la Guàrdia Civil, a través de la Unitat Central d'Operacions (UCO), ha anat més enllà i ha revisat els comptes de Kosmos per saber si, un cop cobrada la comissió, Piqué va passar diners a Rubiales de forma il·legal. Això es va començar a investigar el setembre passat, quan demanava obtenir una resposta de manera "urgent". El contratemps que s'ha trobat l'UCO és que Kosmos té domicili fiscal a Andorra, i al tractar-se d'un altre país, han tingut moltes dificultats per rastrejar els diners. Han passat els mesos i de moment no s'ha pogut trobar cap evidència que els diners de Sela s'hagin fet servir perquè Rubiales o els seus s'omplissin les butxaques.

Cargando
No hay anuncios

Al contrari. Totes les investigacions fetes fins ara apunten que es van fer servir els diners, principalment, per finançar el FC Andorra, club del qual Piqué és propietari. En l'informe es detalla que, "del 2019 al 2022 el club va rebre 3,4 milions", l'equivalent a "més d'una quarta part" dels diners rebuts per Sela. I que "almenys el 90%" dels ingressos de les comissions s'han mogut entre les empreses del grup Kosmos per finançar altres esdeveniments de caràcter esportiu. La investigació es manté oberta i intenta aclarir si Kosmos, a través de terceres o quartes operacions, va acabar desviant diners a Rubiales o al seu entorn. Al mateix temps, s'analitzen els comptes de l'expresident de la Federació. De moment, no s'ha trobat res que doni suport a aquesta tesi. És per aquest motiu que Piqué no està entre els imputats.

Cargando
No hay anuncios

Les presumptes trames corruptes de Luis Rubiales

Per aquest motiu, les detencions que ha estat practicant la Guàrdia Civil es desmarquen, de moment, del contracte de la Supercopa. I sí que fiquen el nas en negocis obscurs de Rubiales i el seu nucli dur a la RFEF, relacionats, per exemple, amb les obres de remodelació de la Cartuja fetes per l'empresa Gruconsa. El diari El País també ha revelat que Israel Dorado Pelegrina, suposat home de confiança de Rubiales, presumptament va transportar diners en metàl·lic per fer diverses inversions a la República Dominicana eludint el control de les autoritats espanyoles, segons un informe de la Guàrdia Civil inclòs en el sumari. El document policial destaca que aquests fons tenien com a destí negocis en els quals presumptament participava Rubiales, segons infereixen els investigadors del contingut de les converses telefòniques intervingudes a diversos dels implicats.

Cargando
No hay anuncios

A més a més, l'UCO també va detectar que la RFEF podria haver incorregut en sobrecostos de gairebé 5,7 milions d'euros en la gestió de viatges entre 2018 i 2022, amb Rubiales com a president, que van ser contractats amb empreses del grup Globalia. En l'informe, datat el maig de 2023, els investigadors expliquen que des del 2018 constava "un increment successiu" dels pagaments efectuats per la RFEF a empreses de Globalia, en una època que inclou la pandèmia. Revelen que entre 2018 i 2022 "les quantitats declarades i imputades entre les companyies citades (de Globalia) i l'RFEF difereixen significativament, i són notòriament inferiors a les declarades per l'ens federatiu": Globalia imputa a la RFEF pagaments per 79,5 milions d'euros, però la Federació en declara 73,8.

L'UCO detalla que en "fòrums interns" de l'ens federatiu es comentava que les despeses per desplaçaments, estada i manutenció en viatges de delegacions eren "superiors als inicialment pressupostats", i això passava sobretot en viatges internacionals. El 2019 Rubiales va deixar d'encarregar els viatges a El Corte Inglés per fer-ho amb Globalia, que s'encarregaria dels viatges de l'entitat durant quatre anys, inclosos els desplaçaments per la Supercopa a l'Aràbia Saudita.

Cargando
No hay anuncios

En un altre ordre de coses, Tomás González Cueto, exassessor jurídic de Rubiales, va mostrar en diverses converses intervingudes per l'UCO el seu malestar amb l'expresident, a qui va acusar de voler fer calés, "trincar pasta" i de demanar-li una cosa "il·legal". D'aquestes converses, a la Guàrdia Civil li "resulta cridanera" una frase de Cueto, un dels detinguts en l'operació Brody: "És acollonant amb el que també ens l'hem jugat tots en el seu moment, eh?".

En la primera de les converses intervingudes, del 25 de gener passat, Cueto explica que ha pagat "molts deutes" a Rubiales i es queixa que l'expresident "l'única cosa que vol és fer calés, no s'ha plantejat treballar", i diu que "necessita 100.000 euros al mes". En l'altra conversa, del 16 de febrer, Cueto va assenyalar que va estar a la República Dominicana amb Rubiales i que ja no es parlava amb ell perquè va tenir un "petit altercat". Aquest li hauria demanat fer "una cosa que era il·legal" i que s'hi va negar perquè, a més, posava en risc el seu despatx.

Cargando
No hay anuncios

Rubiales parla en una entrevista a La Sexta

Abans de tornar aquest dimecres a Espanya, Rubiales va concedir una entrevista al programa El Objetivo de La Sexta que es va emetre després que l'expresident de la RFEF fos detingut per la Guàrdia Civil i, posteriorment, posat en llibertat a l'espera de la citació judicial. "No tinc ni per pagar-me una Coca-Cola", va assegurar Rubiales, que actualment té tots els seus comptes bloquejats a Espanya i a la República Dominicana. "He patit un acarnissament mediàtic tan gran que per a mi era impossible treballar a Espanya".

Cargando
No hay anuncios

Sobre les detencions de persones del seu cercle de confiança, l'expresident de la RFEF va ser molt contundent: "Han estat detingudes moltes persones en les quals confio. No diré que confiava, dic confio. No sé si la intenció és exterminar totes les persones que han estat amb mi independentment que hagin fet bé la seva feina". D'altra banda, sobre les presumptes coaccions a Jenni Hermoso després del petó a la final del Mundial, Rubiales va explicar que "si això és una coacció, qualsevol conversa entre persones és una coacció". La Fiscalia demana dos anys i sis mesos de presó per Rubiales per un delicte d'agressió sexual i coaccions. 

Respecte al fet de si Piqué va pagar comissions a Rubiales o a altres directius de la RFEF per portar la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia Saudita, Rubiales ho va negar: "Ni Piqué m'ha ofert una mordida ni jo m'he emportat res".