Esports / Futbol25/03/2021

La gespa trencacames del Nou Sardenya

L'Ajuntament de Barcelona confirma a l'ARA que el terreny de joc, que està provocant lesions greus, no es canviarà fins a l'estiu del 2022

"Era el primer partit de lliga, abans d'arribar a la mitja part. En un contraatac vaig retallar cap a un costat i després cap a l'altre i, en el segon moviment, la cama dreta em va quedar clavada a la gespa. Se'm va parar el món. Vaig notar com el genoll sortia de lloc i vaig caure a terra. Vaig saber que era greu des del primer instant. Va haver de venir l'ambulància i vaig anar directe a l'hospital", explica Miki Poveda, jugador del primer equip del CE Europa. Es va trencar els lligaments encreuats, el menisc i altres parts internes del genoll.

Aquesta temporada Poveda no ha sigut l'únic que ha patit una lesió greu per culpa del mal estat de la gespa del Nou Sardenya, un equipament esportiu de titularitat municipal. El terreny de joc, amb onze anys de vida, havia de ser substituït l'any passat, però va haver de resistir un any més per la falta de fons a causa de la pandèmia, segons argumenten des del club. "Segons els fabricants de gespes, la vida d'aquests terrenys de joc oscil·la entre 8 i 10 anys, però cal tenir present que d'aquest se'n fa un ús intensiu els set dies de la setmana. El desgast és enorme. Ja fa 5 anys que està malament i un parell que es comencen a veure, en algun sector, petits forats on directament hi ha ciment, ni gespa ni cautxú", expliquen des de l'entitat gracienca.

Cargando
No hay anuncios

La situació és crítica. Sotracs, clapes i zones enfangades dificulten dia sí dia també que la pilota pugui rodar a l'estadi situat a cavall entre Gràcia i el Guinardó. Els jugadors n'estan farts i des del club no troben solucions. La Clara Cos, igual que el Miki Poveda, també va patir una greu lesió al primer partit de temporada. "Al principi no hi veien res greu, però després es van adonar que tenia el menisc i l'encreuat anterior trencats", explica encara consternada. "Vaig patir un fort xoc emocional i psicològic. Jo veia que podia caminar, que no em feia mal, i resulta que ho tenia tot trencat", confessa la jugadora, que haurà d'esperar a la temporada vinent per tornar a jugar amb les seves companyes. Com ells, jugadors de totes les categories del club han patit lesions de diversa gravetat des de l'inici de la campanya. Totes amb un denominador comú: la gespa del Nou Sardenya.

"Jo no he sigut el primer i tampoc seré l'últim. He vist que molts jugadors de l'equip estan carregats i lesionats... És un cúmul de moltes situacions que et fan veure que gran part de culpa la té la gespa. Si tens un terreny de joc en bon estat, això no passa", sentencia Poveda, que s'ha incorporat aquesta temporada a l'equip de Gràcia. "Ja em van avisar que el camp estava fet pols", recorda.

Cargando
No hay anuncios

Els genolls dels futbolistes, les articulacions del cos que més fàcilment es poden lesionar a causa de l'estat del terreny de joc, han sigut els més castigats per la gespa del Nou Sardenya. Però les sobrecàrregues musculars també són el pa de cada dia a l'Europa. "A mi, com a mare, em preocupa. Tinc por que els pugui passar alguna cosa. Baixes al camp i és criminal. Hi ha zones que els jugadors directament han de saltar o evitar i els pares estem preocupats", explica Assumpta Amadas, mare d'un jugador en etapa formativa del club barceloní. El capità del primer equip, Àlex Cano, ho té clar: "Tenim molts nens jugant al futbol base que estan en edat de creixement, però és un risc important per a tothom. No pot ser que el terreny de joc d'un club com l'Europa sembli una carretera".

Cargando
No hay anuncios

"L'única opció d'arreglar aquesta situació és canviar la gespa", explica Víctor Martínez, president del club gracienc. "Una solució parcial i momentània pot ser posar gespa nova en les dues àrees, les parts més afectades, però no sé fins a quin punt això podria funcionar", afegeix. Aquesta és la solució que està ara sobre la taula, però des de l'entitat afirmen que l'Ajuntament de Barcelona, propietari de la infraestructura, no els ha dit res. "En teoria es van reunir i d'allà en va sortir que desestimaven el canvi per a aquest estiu i que intervindrien en el club de forma parcial. Oficialment, però, no ens han comunicat res. Són tot rumors", diu el president de l'entitat.

L'Europa, gestor de la instal·lació, fa uns anys que va reparar certes zones en mal estat de la gespa. El cost d'aquestes solucions parcials va ser afrontat amb patrimoni propi de l'entitat i assumint les hores dels treballadors que van dur a terme aquestes tasques. Tot i haver fet aquest esforç, l'Europa no pot afrontar econòmicament el cost de canviar-la, que oscil·la entre els 250.000 i 350.000 euros. "No s'entén que això pugui passar. És un cas més que extrem. Som conscients que hi ha molts camps amb la gespa esgotada, però encara s'hi pot jugar. Al nostre no. Aquí la gespa està trencada! Això del Nou Sardenya és vergonyós. A mi em fa vergonya, sincerament", manifesta el president, que malgrat tot sospita que aquest sentiment també el tenen les institucions. "Crec que l'Ajuntament també passa vergonya. Fins i tot amb més motiu, ja que és el responsable directe del despropòsit", remarca Martínez.

Cargando
No hay anuncios

Des de l'Ajuntament, en canvi, afirmen que no tenien constància que la gespa estigués en aquest estat. "Cal veure quina relació hi ha entre la gespa i les lesions. Això ens ho han de dir els metges i jo no ho soc. De fet, a mi ningú m'ha explicat que estigués passant això", confessa David Escudé, regidor d'Esports de l'Ajuntament de Barcelona. "Aquest estiu és impossible canviar la gespa. S'han de seguir uns processos a l'hora de fer una contractació. La data de caducitat de la gespa de l'Europa encara no ha arribat i el que vam acordar és que es canviaria durant el nostre mandat", recorda Escudé, que confirma que la data per fer el canvi serà l'acordada des d'un primer moment: l'estiu del 2022.

Cargando
No hay anuncios

Per fer front a les demandes de l'Europa, l'Ajuntament ha posat en marxa la contractació d'una empresa especialitzada per comprovar quin és l'estat del terreny de joc i veure què cal fer perquè aquesta temporada, i la següent, es pugui competir amb normalitat al Nou Sardenya. "Volem veure l'estat real de la gespa i quins són els motius pels quals està tan malament com ens diuen que està. Cal mirar com habilitar les parts que estan pitjor i, quan acabi la temporada vinent, posar la gespa nova", explica el regidor.

Tot i això, el president del club gracienc no perd l'esperança. "Espero que David Escudé compleixi amb el que es va comprometre i puguem canviar la gespa aquest estiu". La salut de molts jugadors i jugadores de l'Europa passa perquè les dues parts trobin una solució a molt curt termini.