“Fora de Barça i Madrid, la resta de clubs no tenen capacitat de supervivència econòmica”

L'economista Gay de Liébana assenyala la delicada situació financera del futbol espanyol i critica la falta de promoció a l'estranger de la LFP: “En comptes del Mundial, es va preferir promocionar els Jocs Olímpics de Madrid”

Mirem més futbol que mai
Ara
05/06/2012
2 min

BarcelonaL'economista José María Gay de Liébana, professor universitari especialitzat en l'anàlisi de les finances del futbol, ha declarat avui que l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero va deixar a Rajoy "una bomba atòmica, però al futbol". En una entrevista concedida a l'Agència Efe, Gay de Liébana ha assenyalat que la situació de la Lliga en termes financers "s'ha agreujat" i que, fora de Barça i Madrid, la resta de clubs no tenen capacitat de supervivència econòmica: "El 30 de juny hi haurà entitats que tindran problemes per tancar i estar al corrent de pagament".

Gay de Liébana ha assenyalat directament la LFP i els clubs com els culpables de la situació: "Hi ha entitats que s'han aprofitat d'una llei mercantil per obtenir una cobertura i defraudar una llei esportiva, s'han acollit a un concurs de creditors per no descendir per impagament. Això ja no podrà passar a partir del 30 de juny". La reforma de la llei concursal ho hauria d'impedir, tot i que Gay de Liébana és escèptic: "La LFP, que és l'òrgan regulador, no ha fet els deures. Per què tanta llei si no es fa res? Imaginem que el 30 de juny es posen seriosos al govern amb la reforma de la llei concursal: s'haurien d'enviar els clubs morosos a Segona B, però, com el 1996, no hi haurà valor per fer-ho. Això el que posa de manifest és la falta de serietat que existeix al futbol".

Gay de Liébana ha assegurat que existeix una sortida a la delicada situació econòmica de la Lliga a mitjà termini: "Si s'aconsegueix modificar l''statu quo' que regeix la competició, amb el Barça i el Madrid com a únics beneficiaris dels drets de televisió". La LFP està molt per darrere d'altres competicions en facturació: Anglaterra factura 1.270 milions d'euros i Itàlia 915, pels 640 de la Lliga espanyola. "Aviat fins i tot els francesos, amb 612 milions de facturació, ens passaran al davant", ha advertit Gay de Liébana. "He parlat amb gent del Japó i no entenen per què no es veu la Lliga, al marge del Barça i el Madrid. Com si no hi hagués interès a projectar tot el campionat. A més, estem mirant la Xina com si fos el gran mercat i canviant horaris, i estem ignorant un mercat molt important com és el dels Estats Units".

"Espanya podria haver unit forces per a un Mundial el 2018, però va preferir seguir amb Madrid i els Jocs. Els anys vinents, França ens avançarà, potser Rússia. Nosaltres seguirem amb els mateixos estats, l''statu quo' dels dos grans, amb anys molt avorrits i sense interès per la nostra Lliga", ha conclòs.

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm }

stats