Florentino activa el compte enrere per canviar el model de societat del Reial Madrid
El president ho anuncia oficialment a l'assemblea, tot i que encara no en concreta els detalls
BarcelonaDes que el 2009 Florentino Pérez va tornar a la presidència del Reial Madrid, hi ha hagut rumors sobre la possibilitat que el club passi a ser una societat anònima. Fins ara només eren hipòtesis, converses entre despatxos que no anaven més enllà. Però aquesta vegada va de debò. En l'assemblea de compromissaris, el president plenipotenciari del conjunt de Chamartín va defensar públicament un canvi de model en què els socis fossin propietaris "no només de les copes, sinó també dels diners".
Les votacions van ser el menys important, perquè com era de preveure tot es va aprovar per àmplia majoria. L'assemblea és un oasi per a l'empresari, en què el debat és mínim i res ni ningú discuteix el seu model de gestió. Tot i activar una palanca per salvar els comptes de la temporada passada –sense vendre les llotges vip a trenta anys vista hi hauria hagut 60 milions de pèrdues–, els compromissaris els van avalar amb un 99,5% de suports. I el pressupost d'aquest any, que preveu uns ingressos rècord de 1.127,9 milions, van rebre un 99,6% de vots afirmatius. Va ser, literalment, un passeig per a un Florentino que, durant quatre hores i amb nombroses ovacions pel mig, va carregar contra tots i tothom: la premsa, la Lliga, la UEFA i la Pilota d'Or.
Però el tema més sucós era el canvi de model de propietat, del qual suposadament havia de donar detalls. A l'hora de la veritat, tan sols va anunciar que hi haurà canvis, però no va ser gaire explícit a l'espera de tancar la proposta i oferir-la a la massa social, més endavant. "Portarem una proposta de reorganització del Reial Madrid que garanteixi prosperitat, que garanteixi que els socis siguem propietaris del club, però que ho garanteixi de veritat. El nostre patrimoni econòmic i els ingressos estant sent amenaçats. Ara diem que som propietaris de les copes, però els diners els tenim col·lectivament, i una llei va intentar canviar això perquè aquests ingressos econòmics i comercials passessin a la Lliga", deia Florentino. Durant la tarda, Javier Tebas, el president de la patronal, es va afanyar a respondre dient que tot plegat era mentida.
A les miniassemblees –reunions prèvies amb els compromissaris–, va proposar que els socis fossin accionistes i que aquests títols de propietat només poguessin passar de pares a fills per evitar que es poguessin vendre a capital estranger. Però el tema és complex i no està prou definit. Es pot tractar d'una SA amb aquests condicionants o d'un model híbrid, com el del Bayern de Múnic, en què el 51% de les accions estan en mans dels socis. Així, encara no hi ha data perquè el Madrid canviï el model de propietat, tot i que segons asseguren a la capital espanyola la intenció de Florentino és polir el projecte durant la temporada. De fet, l'estiu del 2025 s'acaba el seu mandat i s'han de convocar eleccions, en les quals es preveu que l'empresari –si encara no s'ha canviat el model de propietat– sigui l'únic que es presenti als comicis. A Barcelona, tot i que Laporta ha insistit una i mil vegades que no canviarà el model de propietat del Barça mentre ell en sigui el president, estaran atents al que passi al Bernabéu per si en un futur decideix seguir els seus passos.
"Sense Namíbia, Uganda, Albània i Finlàndia, Vinicius hauria guanyat la Pilota d'Or"
Com era d'esperar, en el torn obert de preguntes, no n'hi va haver d'incòmodes per al president, que responia com si ja les tingués preparades. Va treure's de sobre la prohibició de fer concerts al Bernabéu com qui s'espolsa una camisa –"no passa res, només representava un 1% dels ingressos"– o la cancel·lació del projecte d'aparcaments –"no era una petició nostra, sinó una necessitat del barri per tenir més places d'aparcament". Però el moment estrella va ser quan va defensar que la Pilota d'Or havia de ser per a Vinicius.
"Sense Namíbia, Uganda, Albània i Finlàndia, Vinicius hauria guanyat la Pilota d'Or. Vota gent que ningú sap qui és! I, a més, aquests països no van donar cap vot a Vinicius. La Pilota d'Or hauria de ser independent [respecte a la UEFA] i que l'escollís gent reconeguda", deia per justificar el fet de no haver anat a la gala de lliurament del guardó quan es van assabentar que Rodri era el guanyador. "Rodri se la mereixia, però no aquest any. La Pilota d'Or havia de ser per a un jugador del Reial Madrid. S'apliqui el criteri que s'apliqui. Ja fos Vinicius, amb el clam de l'afició mundial; el nostre capità, Dani Carvajal; o fins i tot Jude Bellingham. És molt difícil d'explicar per què no va guanyar un jugador del Reial Madrid".