Futbol

Querella contra Joan Laporta per una estafa de 4,7 milions d'euros

La família presumptament perjudicada està a l'espera de si l'Audiència de Barcelona reobre judicialment un cas que està investigant l'Agència Tributària

5 min
Joan Laporta i Estruch en una imatge recent.

BarcelonaLa possibilitat de guanyar el premi més alt del sorteig de la Primitiva és d'una entre 139 milions. El protagonista d'aquesta història va tenir aquesta sort.

El Ramon –nom fictici– es va trobar amb un premi de 34 milions d'euros quan estava a l'atur i a punt de fer 50 anys, i una de les primeres decisions que va prendre va ser anar a comprar un Lamborghini en un concessionari de Sant Cugat del Vallès. Aleshores no es podia imaginar fins a quin punt seria determinant aquesta decisió. Va ser precisament al concessionari, comprant el vehicle, on va conèixer un comercial que el va posar en contacte amb una assessora de grans patrimonis de Bankinter. La treballadora va recomanar al Ramon invertir, entre altres empreses, a CSSB Limited, una societat amb seu a Hong Kong que va invertir en clubs de futbol liderada per Joan Oliver, exdirector general del Barça durant el primer mandat de Joan Laporta. L'actual president blaugrana ha negat sempre la relació amb aquesta societat, però hi ha dos aspectes que el relacionen.

Un d'ells és que El Confidencial va publicar un document que mostrava que Laporta havia firmat, com a mínim, una vegada com a representant de CSSB Limited el 2017. L'altre és la querella per estafa –a la qual l'ARA ha tingut accés en exclusiva– posada pel Ramon i la seva família contra tres societats i set persones, entre les quals Laporta i Oliver, per cinc contractes de préstec d'un total de 4,7 milions d'euros (el Ramon i la seva família eren els prestadors). Un d'aquests contractes que va tancar el Ramon va ser, precisament, amb CSSB Limited el 2017. La rúbrica, segons la denúncia, es va portar a terme al despatx del bufet d'advocats Laporta&Arbós de l'avinguda Diagonal, 469, de Barcelona, amb la presència de l'actual mandatari blaugrana. Aquest fet va donar confiança al Ramon per tirar endavant l'operació. També hi va ser present Xavier Arbós, soci de Laporta en el bufet, que en aquell moment era l'advocat del Ramon.

Abans de tancar el contracte de préstec amb CSSB Limited, el Ramon i la seva dona ja havien firmat al despatx de Laporta&Arbós dos contractes de préstec el 2016 amb Core Store, una societat vinculada empresarialment amb CSSB Limited que presta serveis de consultoria esportiva. CSSB Limited i Core Store també apareixen denunciades a la querella. Laporta va ser administrador solidari i accionista de Core Store entre el 2011 i el 2019 i la seva seu en aquell moment era el despatx de Laporta&Arbós. D'altra banda, a la querella per estafa hi ha dos contractes de préstec més, firmats per la dona i la filla del Ramon el 2018, amb una tercera empresa de la qual aquest diari no menciona el nom perquè no està involucrada en la vigent investigació de l'Agència Tributària que podria reobrir judicialment aquest cas després de l'apel·lació de la família del Ramon a l'Audiència de Barcelona.

La investigació de l'Agència Tributària

Recentment, l'Agència Tributària ha començat una investigació per possibles irregularitats fiscals de Core Store (i la seva relació amb CSSB Limited), la qual precisament inclou els dos contractes de la família del Ramon amb aquesta societat. La investigació de l'Agència Tributària ja ha provocat que la justícia hagi acceptat el recurs per reobrir una denúncia per estafa d'un altre inversor de CSSB Limited, el tenista català Albert Ramos –un cas que va destapar l'ARA el maig del 2023–. De fet, Laporta, Rafa Yuste (vicepresident esportiu del Barça) i Xavier Sala i Martin (tresorer durant el primer mandat de Laporta al club català) declararan aquest dimarts, 2 de juliol, com a testimonis en aquesta altra causa que investiga Oliver i la mateixa treballadora de Bankinter que va assessorar el Ramon i la seva família. D'altra banda, a principis del 2023 Laporta i Oliver van arribar a estar investigats per estafa agreujada per una querella de tres prestadors vinculada també amb la gestió de CSSB Limited. Però la causa es va arxivar després d'un acord econòmic entre les parts.

Els cinc contractes de préstec que apareixen a la querella del Ramon i la seva família van ser recomanats per la mateixa assessora de Bankinter entre l'agost del 2016 i l'agost del 2018. Tots ells els havien de comportar un interès anual d'entre el 6 i el 7%. En total, haurien hagut de cobrar 792.000 euros d'interessos. Però només n'han rebut 84.000. Així, en falten 708.000. A més, en cap de les cinc inversions se'ls ha tornat res dels 4,7 milions de capital total invertit.

La cronologia dels fets

La vida del Ramon va fer un tomb radical pel que fa a les seves possibilitats econòmiques gràcies al premi de la Primitiva. El Ramon, que no tenia cap experiència prèvia en inversions financeres, va firmar al despatx de Laporta un contracte de préstec de 2,4 milions d'euros l'1 de novembre del 2017 amb CSSB Limited, que era propietària del 57% del CF Reus Deportiu en aquella època abans de la desaparició del club per problemes econòmics. Al Ramon l'operació li havia de reportar un interès anual del 6% i, respecte al capital aportat (els 2,4 milions), el contracte estipulava que li seria tornat en tres anys. Però, fins ara, no se li ha tornat cap quantitat del capital prestat i només se li ha abonat una petita part dels interessos de l'operació.

Un any abans, el 22 d'agost del 2016, el Ramon i la seva dona, cuinera de professió, ja havien firmat dos contractes de préstec amb Core Store, a la qual van prestar un capital total de 300.000 euros en un termini de cinc anys i amb un interès anual del 6%. En aquest cas, no se'ls va tornar el capital ni se'ls van ingressar els interessos.

El Ramon no va anar sol a comprar-se el Lamborghini. Algun dels dies el va acompanyar la seva filla, que treballa com a auxiliar d'infermeria, a la qual l'assessora de Bankinter també li va vendre les suposades bondats d'algunes inversions. Això va portar la filla i la mare, gràcies al pessic del premi que va repartir el Ramon entre la família, a firmar dos contractes de préstec (un cadascuna) d'un milió d'euros, el 31 d'agost de 2018, amb un termini de devolució de 24 mesos i un interès del 6,75% anual amb la tercera empresa que no està involucrada a la investigació de l'Agència Tributària. Els contractes es van firmar a les oficines d'aquesta societat i en cap dels dos casos s'ha tornat el capital ni s'han pagat els interessos.

Així, a la denúncia s'explica que els membres de la família agraciada van aportar en concepte de préstecs un capital total de 4,7 milions d'euros sense que els hagin tornat cap euro del capital prestat. Les societats CSSB Limited i Core Store també estan denunciades en aquesta querella que el jutjat d'instrucció número 6 de Barcelona va arxivar al maig perquè els denunciants, segons el jutge, durant les seves declaracions no van demostrar que els impagaments dels interessos i el capital dels préstecs van ser premeditats des del moment de la firma dels contractes.

L'apel·lació dels querellants davant l'Audiència de Barcelona posa com arguments l'obertura de la investigació de l'Agència Tributària per possibles irregularitats de Core Store i l'existència d'altres procediments penals contra Laporta, Oliver, CSSB Limited i Core Store per estafa agreujada i inversions fallides en altres casos de préstecs de particulars a ambdues societats. Aquest diari s'ha intentat posar en contacte amb Laporta i Oliver per parlar de l'assumpte i, després de més de 48 hores, no ha obtingut resposta.

stats