El contraatac de Madrid, Barça i Athletic que fa enfurismar Tebas
Florentino, secundat per Laporta i Elizegi, planteja una alternativa al pacte de la Lliga amb el fons CVC
Quan falta tot just una setmana perquè l'assemblea dels 42 clubs de Primera i Segona Divisió que pertanyen a la Lliga de futbol professional doni llum verda a l'acord econòmic amb el fons britànic CVC, Madrid, Barça i Athletic Club han fet pública la carta en què, pel seu compte, proposen una alternativa al pacte orquestrat per Javier Tebas. Segons els impulsors del denominat Projecte Sostenible, el seu acord amb altres fons d'inversió, com JP Morgan, permet oferir el mateix capital –2.000 milions d'euros a repartir entre els clubs que s'adhereixin a l'acord–, però amb uns costos i terminis "infinitament millors".
La iniciativa liderada per Florentino Pérez i secundada pels seus homòlegs Joan Laporta i Aitor Elizegi defensa que el seu acord tindria un interès inferior, d'entre el 2,5% i el 3% anual (el de CVC és superior al 10%) i amb una durada màxima de 25 anys, la meitat d'anys que l'acord defensat per Tebas. Segons Madrid, Barça i Athletic, el seu projecte ascendiria a 900 milions d'euros de cost per als clubs a canvi d'una inversió total per part dels finançadors de 2.000 milions d'euros que serien abonats el primer any un cop s'acceptés l'acord. Consideren que la seva proposta és millor que la de Tebas –que compta amb un ampli suport dels equips de la Lliga– perquè el pacte amb CVC suposaria un cost de 13.100 milions als clubs a canvi de la mateixa quantitat per part dels finançadors (2.000 milions), però que es rebrien de forma fraccionada durant els primers quatre anys i, a part, el vincle s'estendria per 50 anys. Segons els càlculs de la iniciativa liderada per Florentino, el seu acord suposa "estalviar als clubs 12.200 milions, i és una proposta 15 vegades més econòmica".
Tebas: "És una operació purament de deute"
En canvi, la visió de Tebas és totalment crítica amb l'alternativa proposada per Madrid, Barça i Athletic, i considera que es tracta d'una operació purament de deute, que implica transferir el 100% dels drets audiovisuals a una societat que "no s'explica qui gestionarà". Entre els arguments de la patronal del futbol contra el Projecte Sostenible, destaca que aquest suposa una operació amb un retorn fix per als prestadors, que no s'hi involucren, mentre que l'aportació de capital per part de CVC "incorpora un soci estratègic que comparteix els riscos del negoci".
Tebas també qüestiona que la iniciativa hagi estat suggerida per Madrid i Barça, principals promotors de la Superlliga, al costat del banc que finançava aquest projecte, JP Morgan, i els assessors que el van dissenyar, Key Capital, i cita un informe pericial elaborat per l'empresa KPMG en què es conclou que els clubs de La Lliga perdrien més del 80% del seu valor si tirés endavant la Superlliga, l'altre projecte que suposa una gran guerra de Tebas amb Barça i Madrid. Amb tot, fonts de la Lliga citades per l'agència EFE consideren "difícil d'entendre" que tant el Barça com l'Athletic proposin per als altres el que no volen per a ells, quan han manifestat que no estan interessats en assumir deute com el que es planteja en el Projecte Sostenible que secunden, tot i el seu interès en rebre capital. El Barça, amb més de 400 milions de pèrdues i amb dificultats per complir el pressupost d'aquest curs, necessita diners i explora diverses vies per aconseguir-los.