Futbol
Futbol14/03/2022

El Chelsea intenta sobreviure sense Abramóvitx

El govern britànic ha concedit una llicència al club per continuar funcionant a l'espera d'iniciar el procés de venda

Jordi Cardero

BarcelonaLa invasió russa d'Ucraïna ha desembocat a Londres. El govern britànic va congelar tots els béns de Roman Abramóvitx, el propietari del Chelsea, per "mantenir una relació pròxima amb Vladímir Putin durant dècades", i la Premier League el va inhabilitar dissabte. El Regne Unit ha concedit una llicència especial al club perquè continuï funcionant i competint, tot i que de manera molt limitada. En els pròxims dies s'espera que el govern obri els tràmits per vendre el club, que superarà els 2.000 milions d'euros i en cap cas aniran a parar a la butxaca d'Abramóvitx.

"Està relacionat amb persones que han estat o estan involucrades en la desestabilització d'Ucraïna i amenacen la integritat territorial, sobirania i independència del país", justificava el comunicat en què el Regne Unit vetava els béns d'Abramóvitx, juntament amb sis oligarques russos més presents al país. “No tenen lloc en la nostra societat ni en la nostra economia”, anunciava Liz Truss, la secretària d'Afers Estrangers, que va qualificar els oligarques de tenir "les mans tacades de sang ucraïnesa”. El govern creu que Evraz, l'empresa de la qual l'encara propietari del Chelsea tenia el 29% de les accions fins al moment de la congelació dels seus actius, va proveir material a Rússia per fabricar tancs.

Cargando
No hay anuncios

Des del departament del Tresor britànic expliquen que Abramóvitx va rebre durant anys un "tracte preferencial" de Putin en forma de rebaixa d'impostos a les seves empreses, la compra d'accions "a preus favorables i l'adjudicació de contractes per al Mundial del 2018, celebrat a Rússia. D'altra banda, Sid Lowe, periodista del Guardian, detalla a l'ARA que els "els oligarques han invertit considerablement en el partit conservador i les relacions amb les elits britàniques sempre han sigut molt pròximes".

Cargando
No hay anuncios

El govern britànic ha concedit una llicència especial al Chelsea perquè, ja sense Abramóvitx –està inhabilitat–, continuï desenvolupant les activitats del dia a dia. "Sabem que els clubs de futbol són un bé cultural i ens comprometem a protegir-los", ha assegurat Nadine Norris, secretària de Cultura. D'aquesta manera, podran continuar pagant els prop de mil treballadors, una despesa que representa 400 milions d'euros anuals, incloent-hi els futbolistes. Malgrat això, les limitacions són considerables. El Chelsea no podrà ni fitxar jugadors ni renovar els que té en plantilla. Tampoc podrà dur a terme cap activitat que li generi ingressos. Per un costat, no vendrà entrades: només podran assistir a l'estadi els seguidors amb abonament de temporada. Per l'altra, també se'ls ha prohibit vendre marxandatge. Les botigues oficials romandran tancades indefinidament. A més, el patrocinador principal, Three, ha suspès temporalment l'acord.

Amb la llicència actual, el govern ha limitat les despeses per desplaçaments els dies de partit a 20.000 lliures. Segons mitjans britànics, el cost mitjà acostuma a ser el doble de la xifra fixada. El Chelsea té dimecres un partit de Champions a Lilla. Els desplaçaments europeus són encara més costosos, però aquest el van pagar just abans que s'apliquessin les sancions. Caldrà veure què passa si superen ronda (tenen una renda de dos gols a favor): si el govern flexibilitzarà la mesura o si l'equip haurà de viatjar en condicions insòlites. "Anirem a Lilla amb avió. Però, si no podem, agafarem el tren o, si cal, l'autocar. I, si no, conduiré jo mateix una furgoneta", ha dit l'entrenador, Thomas Tuchel. En els últims dos partits a Stamford Bridge, una part de l'afició va continuar fent càntics a favor d'Abramóvitx. Fins i tot durant el minut d'aplaudiments contra la guerra previs a l'inici d'un partit. De fet, a l'estadi encara hi ha una bandera a la graderia que diu: "The Roman Empire" (l'imperi de Roman).

Cargando
No hay anuncios

Des que Abramóvitx va aterrar a Stamford Bridge, fa dinou anys, cap equip anglès ha guanyat més títols (18) i cap club al món ha gastat més en fitxatges (2.340 milions d’euros). "El Chelsea és un equip odiat a Anglaterra, abans i tot que el comprés Abramóvitx. Molta gent se'n riu, de la situació. L'afició no en té la culpa, però tampoc abans quan el rus va arribar i el va convertir en l'equip més poderós del país", explica Sid Lowe. Sense la possibilitat de formar part de les decisions que pren el club, els seguidors són únicament subjectes passius. "Una part dels aficionats demanen un golden share: tenir veu en les decisions importants. El club ho va acceptar després de la controvèrsia amb la Superlliga. Així, un grup d'aficionats és present a les reunions, però no hi tenen ni veu ni vot", declara Manuel Sánchez, corresponsal d'Efe a Londres.

Cargando
No hay anuncios

Els propietaris del Newcastle, immersos en la guerra del Iemen

Ha hagut d'arribar la guerra perquè Anglaterra posi setge a Abramóvitx. No obstant això, fa uns quants mesos la Premier League va donar el vistiplau a un fons d'inversió de l'Aràbia Saudita per comprar el Newcastle. L'Aràbia Saudita lliura una guerra al Iemen en què han mort 377.000 persones, segons les Nacions Unides. Mohammed bin Salman, príncep hereu del país i encarregat del fons que controla el Newcastle, ha sigut denunciat per Human Rights Watch per haver comès crims de guerra. "Posar el focus sobre Rússia i no sobre el Iemen és una qüestió d'estratègia i geopolítica", diu Lowe. Diumenge passat es van enfrontar Chelsea i Newcastle, l'endemà que l'Aràbia Saudita reconegués haver executat 81 persones.

Cargando
No hay anuncios

En els pròxims dies s'espera que el govern britànic concedeixi una nova llicència al Chelsea perquè s'obri el procés de venda, que gestionarà el banc Raine Group. De moment, encara no se sap on aniran a parar els diners de la futura operació, perquè es tracta d'una situació insòlita. Des d'Anglaterra preveuen que acabin congelats en un compte bancari o que es destinin a una fundació. El Regne Unit s'assegurarà que res vagi a parar a les butxaques d'Abramóvitx.

La UE aprova un nou paquet de sancions contra Rússia i inclou el magnat Roman Abramóvitx a la llista negra

Quarta ronda de sancions contra Rússia i Bielorússia en el si de la Unió Europea. Els ambaixadors de la UE han aprovat aquest dilluns un nou paquet que amplia la llista d'oligarques castigats. A la llista hi ha un nom especialment sonat: Roman Abramóvitx, propietari del club de futbol Chelsea, que també ha sigut sancionat recentment pel Regne Unit i Austràlia. De fet, els països occidentals coordinen al màxim totes aquestes mesures. Les noves sancions també inclouen una desena d'oligarques més i ratifiquen la decisió d'excloure Rússia dels privilegis comercials de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), a més de noves sancions en l'àmbit econòmic com ara la prohibició d'importar-ne ferro i acer o d'invertir en el sector energètic rus.