Futbol
Futbol01/10/2021

El CE Europa transcendeix el futbol i fa un pas endavant per educar amb valors

El club gracienc és l'únic de Catalunya que s'ha declarat oficialment antifeixista, antimasclista, antihomòfob, antiracista i antibullying

BarcelonaLa relació entre el futbol i la política sempre ha sigut estreta. Des que va néixer aquest esport les lluites socials, les reivindicacions i els posicionaments polítics hi han sigut inherents, tot i la voluntat de certs col·lectius i personatges al llarg de la història de distanciar-los. El Club Esportiu Europa ha volgut marcar un punt d'inflexió i plantejar obertament el debat. El futbol és política? La seva resposta és clarament afirmativa i, per això, s'ha convertit en el primer club català que es declara oficialment antifeixista, antimasclista, antihomòfob, antiracista i antibullying. Tot plegat, sota la campanya "Diem NO".

"Això que el futbol i la política no van de bracet és un missatge que ha llançat qui té el poder i, per tant, qui ha controlat el futbol", explica Ramon Armengol, responsable social de l'entitat gracienca. "Els que diuen que el futbol i la política no van de bracet són els que després organitzen un Mundial en una dictadura. Dir que el futbol i la política són coses separades és un missatge que ens grinyola una mica a l'Europa", afegeix el directiu escapolat. La campanya, que es materialitzarà amb el lema "Diem NO" estampat a les samarretes del primer equip masculí i femení, ja ha remogut consciències.

Cargando
No hay anuncios

La decisió, a part de ser pionera a casa nostra, també és imprescindible, consideren des del club. "Fa temps que ens posicionem per qüestions polítiques i socials. L'Europa és un club que no té problemes en aquests temes perquè també té un entorn social que ho demana. Gràcia és una vila amb una tradició catalanista i antifeixista i, d'alguna manera, el club intenta vehicular aquestes demandes de la seva massa social", explica Armengol. "Creiem que és un bon moment per fer un pas endavant i manifestar que el món del futbol no ha de viure al marge de la resta de la societat. Per això nosaltres ens mostrem en contra dels valors de l'extrema dreta que estan en auge. S'està normalitzant un discurs [de l'extrema dreta] que creiem que és del passat i cada cop és més present i amb un altaveu més gran. L'Europa vol fer un pas endavant i defensar uns valors que puguem transmetre als nostres nens i nenes del futbol base", recalca amb orgull el responsable social del club.

Cargando
No hay anuncios

Reclam de la massa social

Acostar el club als més joves i reconèixer i adoptar-ne les inquietuds és un dels motors d'aquesta decisió de l'Europa. "La gent més jove que ve al Nou Sardenya són persones que tenen molt clars aquests valors. La gent jove del club posa damunt la taula aquests valors i fa que els socis més veterans i la directiva assumeixin aquesta manera de fer i els fa seus també", reflexiona Josep Maria Lluch, soci veterà de l'equip.

Cargando
No hay anuncios

Però aquesta declaració no volen que es quedi en paper mullat. "El que volem és que, des del primer treballador del club fins a l'últim jugador, tothom es vagi gravant al pensament aquests valors. No només volem ser un club que es posicioni en aquestes qüestions, sinó que també ho volem portar a la pràctica", declara Armengol, que es mostra molt satisfet per l'acollida de la decisió entre l'afició.

"És una campanya molt valenta i necessària", assegura Maria Corbera (1998), sòcia de l'Europa. "Ho veig molt bé, no només pels joves que podem estar més conscienciats, sinó també pels infants que van a l'escoleta de futbol de l'Europa. És una gran oportunitat per a ells de participar en un club que no només és un referent futbolísticament, sinó que també defensa uns valors com aquests", conclou.