Futbol
Futbol03/09/2020

El futbol esborra la penúltima barrera anacrònica

El Brasil i Anglaterra igualen la remuneració dels seus equips masculins i femenins

àlex Gozalbo / Nuria García
i àlex Gozalbo / Nuria García

Barcelona“Quan parlem d’igualtat, fets”. Laura Ràfols, excapitana del Barça i columnista de l’ARA, va celebrar ahir la decisió del Brasil i Anglaterra, que han decidit igualar la remuneració que reben els seus equips masculins i femenins. Amb aquesta mesura, els jugadors i les jugadores internacionals percebran els mateixos diners tant per participar amb la selecció com per guanyar un torneig.

“Des del març d’aquest any, la Confederació Brasilera de Futbol (CBF) ha igualat els premis i sous diaris entre el futbol masculí i el femení. És a dir, els jugadors guanyen el mateix que les jugadores durant les convocatòries. El que percebran les dones guanyant o participant als Jocs Olímpics de l’any vinent serà el mateix que tindran els homes”, assegura Rogério Caboclo, president de la CBF. Cinc cops campió del món masculí, el Brasil també és una de les potències mundials en la categoria femenina, amb un subcampionat a la Xina 2007 i dues medalles de plata als Jocs Olímpics d’Atenes 2004 i de Pequín 2008. “El que rebran quan disputin la pròxima Copa del Món serà proporcionalment igual al que proposa la FIFA. No hi ha més diferència de gènere, ja que la CBF tracta igual homes i dones”, afegeix Caboclo, un dels principals impulsors de tots aquests canvis.

Cargando
No hay anuncios

“La Federació Anglesa paga als seus jugadors femenins exactament el mateix que els seus homòlegs masculins per representar Anglaterra, tant en termes de comissions com de bonificacions per partit. Aquesta paritat existeix des del gener del 2020”, presumeix el màxim organisme del futbol anglès.

El Brasil i Anglaterra no són els primers països que fan aquest pas, si bé la seva repercussió és major que la d’altres iniciatives precedents. A finals de l’any passat Austràlia va anunciar que tant el seu equip masculí com el femení cobrarien el mateix i viatjarien en les mateixes condicions, mentre que Finlàndia, Dinamarca, Noruega, Nova Zelanda i Fiji també han adoptat mesures semblants.

Cargando
No hay anuncios

El Mundial de França, l’origen

El moviment #EqualPay va agafar una gran embranzida durant el Mundial de França 2019, un campionat que va trencar esquemes amb bones audiències, més patrocinadors i vendes rècord en marxandatge. El torneig va despertar un interès generalitzat a països on les dones futbolistes eren invisibles, però sobretot serà recordat per haver portat al primer pla informatiu el debat sobre quin salari han de cobrar les esportistes. Els càntics amb què els aficionats van celebrar el triomf dels Estats Units van resumir una disputa social que va aconseguir traslladar-se des dels estadis fins als Parlaments.

Cargando
No hay anuncios

Als Estats Units, cansades que les seves reclamacions no fossin escoltades, una trentena de jugadores va denunciar la seva federació per reclamar acabar amb la bretxa salarial, però van topar amb la negativa de la justícia, que va desestimar les reclamacions de les actuals campiones del món. “Mai deixarem de lluitar per la igualtat”, diu Megan Rapinoe, la capitana d’un equip nord-americà que xifra en un 38% la diferència salarial amb als homes.