El CTA descendeix un dels àrbitres catalans que va contractar Negreira
Les decisions del CTA de cara a la temporada 23/24 estan carregades de significat
BarcelonaEl sumari del Cas Negreira va treure a la palestra la identitat de 6 àrbitres que van efectuar pagaments per transferència bancària a Javi Enríquez, el fill de l’exvicepresident dels àrbitres que feia funcions de coaching. En el futbol professional, els assenyalats van ser Alberola Rojas, Jaime Latre i Medié Jiménez, de Primera Divisió, i De la Fuente Ramos i Vicandi Garrido, de Segona. Així i tot, l’ombra de Negreira era extensa i també es van identificar pagaments d’un col·legiat de Primera RFEF: Carlos Calderiña Pavón. El col·legiat de Sabadell militava a la categoria de bronze del futbol espanyol i la seva vinculació amb Negreira li ha costat el cap: l’han descendit a Segona. Cap més col·legiat ha perdut aquesta categoria. Luis Medina Cantalejo, el president del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA), ha tallat de soca-rel qualsevol lligam amb l’antic règim i quan ha tocat decidir el futur del vallesà, ha abaixat el polze.
Calderiña va viure el punt àlgid de la seva carrera la temporada 2017/18, quan tenia 27 anys. Tot just era la seva segona campanya a Segona B i va xiular un Múrcia-Elx de play-off d’ascens. Llavors el CTA estava presidit per Victoriano Sánchez Arminio i el seu vicepresident, José María Enríquez Negreira, remenava les cireres. A Calderiña li van fer saber que l’any vinent xiularia a Segona Divisió, però el mitjó es va girar quan Luis Rubiales va guanyar les eleccions a la RFEF i va fer seure Velasco Carballo a la poltrona arbitral. El madrileny va prendre moltes decisions en poc temps i va cedir la responsabilitat dels ascensos de Segona B al responsable de la categoria: Medina Cantalejo. L’actual president del CTA va tallar la projecció meteòrica d’un àrbitre que, curiositats del destí, s’ha estavellat una altra vegada contra la sentència de l’exàrbitre andalús.
En un col·lectiu tan presidencialista com el CTA, el màxim dirigent és el que decideix tots els ascensos i els descensos, i enguany Medina Cantalejo no ha escatimat esforços en configurar una plantilla a mida de cara a la temporada vinent. D’entrada, ha passat l’escombra al Comitè Madrileny i a la retirada de Carlos del Cerro Grande hi ha afegit el descens de Valentín Pizarro Gómez. Amb aquests moviments, al curs vinent només hi haurà dos col·legiats madrilenys a la lliga professional. Una dada molt significativa que contrasta amb l’auge dels andalusos: 7 àrbitres entre Primera i Segona Divisió. Una vegada més, la regió d’origen del president del CTA acaba tenint una influència directa en la configuració de les categories.
Un nou xiulet català a Primera
Víctor Garcia Verdura ha ascendit a la màxima categoria amb només 28 anys. El talentós àrbitre de Sant Iscle de Vallalta ha completat una trajectòria meteòrica i les seves dues temporades a Segona han estat suficients per convèncer el CTA. Omplirà el buit que van deixar Estrada Fernández i Medié Jiménez la temporada 2020/21, quan Velasco Carballo va deixar al Comitè Català orfe de representació.
Ni rastre de Mateu Lahoz
Antonio Mateu Lahoz no ha dit ni ase ni bèstia d'ençà que es va fer públic el seu adeu. Podria haver seguit les passes de Del Cerro Grande i formar part del cos específic de VAR, però ha declinat aquesta opció i avui dia no se sap si la temporada 2023/24 trepitjarà la gespa d’algun campionat exòtic o preferirà descansar a la seva Algímia d’Alfara natal.