Futbol

Andrés Iniesta es retira amb 40 anys

L'exfutbolista del Barça ho anunciarà en un acte que se celebrarà a Barcelona el 8 d'octubre

El gol que va canviar la història del Barça.
01/10/2024
4 min

BarcelonaAndrés Iniesta posarà el punt final a la seva llegendària carrera als 40 anys. L'exfutbolista del Barça encara no ho ha fet oficial, però a les seves xarxes socials ja ha informat que el 8 d'octubre anunciarà el seu futur en un acte que se celebrarà a Barcelona. Ho ha fet mitjançant un vídeo en què l'artista TVBoy dibuixa un grafiti d'Iniesta amb la samarreta del Barça i el braçal de capità amb la senyera. La pista clau és que el dorsal 8 habitual del de Fuentealbilla està girat per convertir-se en el signe de l'infinit.

De fet, Iniesta està sense equip des de l'1 de juliol, quan se li va acabar el contracte amb l'Emirates Club dels Emirats Àrabs Units, la seva última aventura exòtica. Abans d'emprendre aquest últim viatge, ja s'havia especulat sobre la seva retirada després d'una última temporada al Vissel Kobe en què la seva participació va ser residual. "Futbolísticament em trobo bé i no he perdut les ganes de continuar jugant a futbol. A partir d'aquí, haurem de veure les sensacions o si es poden obrir altres vies. Visc molt en el present. No descarto passar la barrera dels 40 anys com a jugador. Avui dia, continuo gaudint del futbol i em cuido per estar bé i no patir", va expressar el manxec abans de canviar el país nipó pels EAU.

Finalment, i tot i que no era la seva intenció quan va fitxar per l'Emirates Clubs, penjarà les botes amb 40 anys després d'esgotar el seu contracte. Ara, el dia 8, com el dorsal amb el qual el Barça el va acomiadar amb una icònica samarreta dibuixant-lo en horitzontal per emular el símbol de l'infinit, s'espera que anunciï quins són els seus plans de futur. En més d'una ocasió ha dit que li agradaria treure's el títol d'entrenador, alhora que també s'ha desenvolupat en altres negocis més enllà del futbol, vinculats amb les finances, el sector immobiliari, la producció audiovisual, els e-sports o, el més mediàtic, un celler de vins que duu el seu nom i que els últims anys no ha donat fruits econòmics reeixits.

Una llegenda dels 125 anys d'història del Barça

Però si Andrés Iniesta és reconegut arreu del planeta, especialment per als amants del futbol, és per la seva trajectòria vestint la samarreta blaugrana. L'heroi de Stamford Bridge sempre tindrà un lloc garantit al cor dels culers i el seu gol, al minut 93, encara eriça la pell a qualsevol aficionat del Barça. Va aterrar a La Masia l'any 1996 després de destacar al torneig infantil de Brunete i el seu debut amb el primer equip arribaria el curs 2002-03, de la mà de Louis van Gaal. Dues temporades després, ja amb Frank Rijkaard a la banqueta, es va convertir en futbolista del primer equip i aquell nen d'Albacete, que semblava tan poca cosa, tan tímid i que tant s'havia enyorat quan va haver de deixar casa seva, complia per fi el seu somni.

La seva carrera s'explica a partir de ser un dels pilars de l'època més gloriosa del Barça, tant pel joc, amb un impacte d'abast mundial, com pels títols, especialment durant l'etapa que Pep Guardiola va dirigir l'equip (2008-2012). Amb el Barça, el migcampista manxec va guanyar quatre Champions League, nou Lligues i sis Copes del Rei. En total, ha jugat 674 partits oficials vestit de blaugrana, i ha celebrat 57 gols i ha donat 139 assistències a uns companys que sempre va ajudar a ser millors. És el quart jugador de la història del club amb més partits, només superat per Sergio Busquets (722), Xavi Hernández (767) i Leo Messi (778).

Protagonista dels moments més icònics del club

D'altra banda, va ser l'autor del gol que va donar a la selecció espanyola el primer Mundial de la seva història, l'any 2010, el mateix en què el Barça va aconseguir una fotografia icònica per a l'entitat catalana: Messi, Xavi i Iniesta van copar el pòdium d'aquella edició de la Pilota d'Or, que es va endur l'astre argentí. Amb el combinat estatal també va guanyar dues Eurocopes consecutives, el 2008 i el 2012, i va ser reconegut l'any 2012 com el millor jugador d'Europa, un reconeixement atorgat per la UEFA.

Andrés Iniesta, Leo Messi i Xavi amb la Pilota d'Or aconseguida pel davanter argentí.

El migcampista criat a La Masia va deixar la disciplina blaugrana l'estiu del 2018, va cedir el braçalet de capità a Busquets i va marcar el seu últim gol en la final de la Copa del Rei d'aquella temporada en una golejada contra el Sevilla (0-5) en què va brillar amb llum pròpia. Un mes després, el 20 de maig, s'acomiadava del Camp Nou amb un triomf (1-0) de l'equip davant la Reial Societat que també va servir perquè el públic li pogués retre un sentit homenatge abans de fer les maletes per anar-se'n a jugar al Vissel Kobe.

A la lliga japonesa va jugar cinc temporades, en les quals va guanyar una Lliga i una Copa, abans de marxar al seu últim destí. A l'Emirates Club només hi va estar un curs, el 2023-2024. Ara penja les botes probablement el millor migcampista de la història del futbol, amb permís d'un amic seu com Xavi Hernández. Infinit, Iniesta.

stats