Així queda el repartiment de la venda centralitzada dels drets televisius
El Consell de Ministres aprova aquest dijous aprova el reial decret que permetrà un repartiment més equitatiu entre els equips de futbol professional
BarcelonaDesprés de molts mesos d'estira i arronsa, finalment aquest dijous s'ha aprovat el reial decret que obligarà a la venda centralitzada dels drets televisius a partir de la temporada 2016/2017. El Consell de Ministres ha donat llum verda a una reivindicació dels clubs més modestos i que permetrà un repartiment més equitatiu dels diners que s'obtinguin.
Des de la Lliga de Futbol Professional (LFP) es veia quest conveni col·lectiu com una possibilitat de millorar les finances dels clubs petits –i per tant poder tenir una lliga més competitiva– i com una via d'aconseguir una suma econòmica superior. Però com que els grans clubs s’oposaven a aquest conveni col·lectiu i des de la LFP no era possible regular la situació internament, la solució passava per una intervenció directa del govern. Miguel Cardenal, secretari d’estat per a l’Esport, s’havia compromès a posar-hi remei i havia fixat la temporada 2016/17 com la primera amb el nou conveni col·lectiu.Però a última hora el mateix govern va bloquejar l’acord perquè preferia que el mercat televisiu es regulés sol i no a partir d’una modificació de la llei. Finalment, i després de l'amenaça de vaga, s'ha aconseguit l'acord.
La clau de l'èxit d'aquesta venda centralitzada, i que ha de permetre un repartiment més elevat i més equitatiu, està en els ingressos, que seran notablement superiors. D'entrada, les previsions inicials són molt optimistes ja que es preveu passar dels 750 milions que cobren ara els clubs als 1.000 en el primer contracte. Després, i segons ha dit el ministre Wert, "es preveu que en un termini no gaire llunyà es pugui arribar als 1.500 milions, als que cal afegir-hi entre 400 i 500 més per la venda dels drets al mercat internacional".
Arribar a l'acord entre el Govern i la LFP no ha estat fàcil, sobretot a l'hora d'establir el repartiment definitiu que aconseguiran els clubs. El text final contempla dues formes d'ingressos: un 50% es repartirà a partis iguales i l'altre 50% es donarà als clubs en funció dels resultats esportius i de les quotes de seguiment. Uns variables que s'aniran revisant any rere any.
Les dades:
D'acord amb el reial decret, els clubs professionals es repartiran el 92% dels ingressos, i el 8% restant es destinarà als equips que perdin la categoria (un 3,5% per ajudar-los a fer la transició a causa de la davallada d'ingressos), a la LFP (1%), a la Federació Espanyola (2%, si s'explota conjuntament la Lliga i la Copa del Rei) i als esportistes d'alt nivell i futbol no professional (1,5% per a la Segona B i el futbol femení).
Dins dels clubs professionals, el 90% serà per als equips de Primera i el 10% serà per als de Segona.
Dels diners destinats a la Primera Divisió, el 50% es reparteix a parts iguals. Un 25% es repartirà depenent dels resultats de les darreres cinc temporades i el 25% restant en funció d'un criteri de notorietat –entre d'altres, es tindrà en compte el total de taquillatge i el suport dels aficionats als clubs en funció d'enquestes realitzades pel CIS.
Fent números rodons, i en el supòsit que la LFP aconsegueixi d'entrada els 1.000 milions per la venta conjunta, cada club s'asseguraria un mínim de 21 milions d'euros. Una xifra que, de per sí, ja és superior al que cobren els clubs més modestos de Primera, com l'Elx o el Rayo Vallecano, que aquest any han ingressat 18 milions.
La idea és que els grans clubs mantinguin els ingressos, però que gràcies a l'augment de l'import que es cobrarà per la venta conjunta, els més petits puguin augmentar considerablement la facturació.
A la Segona Divisió es mantenen els tres conceptes però varien els percentatges: el 70% es repartirà a parts iguales entre tots els equips, el 15% segons els resultats de l'última temporada i el 15% restant en funció del criteri de notorietat.