Abramóvitx ven el Chelsea per 5.000 milions al propietari dels Dodgers
El nord-americà Todd Boehly, copropietari de la franquícia de beisbol, és el cap visible del conglomerat que dirigirà el club anglès els pròxims 10 anys
BarcelonaDesprés de dos mesos de subhasta, finalment el Chelsea ja ha trobat comprador. Es tracta de Todd Boehly, copropietari dels Dodgers, la franquícia de beisbol de Los Angeles. El nord-americà acabarà desemborsant 4.250 milions de lliures, l'equivalent a gairebé 5.000 milions d'euros, segons ha informat el Chelsea a través d'un comunicat. La previsió és que la venda "sigui oficial a finals de maig, un cop les autoritats hagin donat llum verda a tota la documentació", informa també el conjunt anglès.
Boehly, que a més dels Dodgers també és accionista dels Lakers, encapçala un consorci del qual també forma part la companyia d'inversió Clearlake Capital. Amb aquesta compra es posa punt final a un dels serials que més han sacsejat el futbol anglès i, de retruc, l'europeu, des que va començar la invasió russa a Ucraïna. Així, l'oligarca Roman Abramóvitx troba comprador per a un club que va posar a la venda just abans que fos sancionat pels seus vincles amb el president rus, Vladímir Putin.
Dels prop de 5.000 milions d'euros, 2.900 serviran per comprar les accions i el paquet restant formarà part de la inversió a la qual s'han compromès els nous propietaris. Aquestes inversions són, principalment, en millores a l'estadi de Stamford Bridge (un dels més arcaics de la Premier), l'acadèmia de formació de jugadors, l'equip femení o la fundació de l'entitat.
L'import resultant de la venda d'accions del club seran ingressats en un compte corrent britànic que està congelat. Els diners es destinaran íntegrament a causes humanitàries, tal com va anunciar Abramóvitx quan va fer públic que es desprenia del club. L'operació es dona per feta, però faltarà l'autorització del govern britànic, ja que el Chelsea havia estat intervingut a l'espera que es completés l'operació de venda. També hi haurà de donar llum verda la Premier. Ara bé, segons avançava la BBC, els nous propietaris ja s'han garantit que tindran el vistiplau de totes les parts implicades, i confien que a finals de mes s'hagin validat de manera oficial tots els documents.
Els nous propietaris del Chelsea es comprometen a estar-se almenys 10 anys al club
Segons informava també la cadena pública britànica, un dels punts que més preocupava el govern i la Premier era l'estabilitat del club a mitjà termini. L'oferta de Boehly hauria tirat endavant, doncs, amb el compromís dels nous propietaris d'estar un mínim de 10 anys al capdavant de l'entitat. A més, la cadena també explicava que el grup comprador també s'hauria compromès a no repartir beneficis durant un període de temps per garantir la viabilitat del projecte. Les negociacions van tenir un moment crític quan Abramóvitx va exigir que els nous propietaris li retornessin els préstecs que havia demanat els últims anys a nom del club. Finalment, segons va confirmar l'oligarca, va renunciar a aquesta petició per desencallar la venda.
La del copropietari dels Dodgers no va ser l'única oferta que va rebre el Chelsea. De fet, hi va haver diversos pretendents, però la majoria van ser rebutjats bé perquè no oferien garanties, bé perquè implicaven convertir el Chelsea en un club d'estat (una de les propostes provenia de l'Aràbia Saudita). Fins i tot, a última hora va aparèixer la proposta de Jim Ratcliffe, conseller delegat d'Ineos i considerat l'home més ric de la Gran Bretanya. L'oferta, tot i que econòmicament era molt sucosa, no va ser validada perquè va arribar fora de termini.