Per imperatiu legal: les jugadores, obligades a anar a la selecció espanyola de futbol
Les futbolistes negocien amb el CSD i la Federació poder abandonar la concentració sense rebre cap sanció
Barcelona / ValènciaEl serial de la selecció espanyola femenina segueix fent girs de guió poc esperats, entre la vergonya i la sorpresa. Les jugadores que no volien ser convocades van acceptar posar-se a les ordres de la seleccionadora Montse Tomé, a contracor, per evitar així ser sancionades. En arribar a València, on les havien citat, la blaugrana Mapi León va ser de les poques que va parlar: "si et poden sancionar, ens toca venir" va dir, afegint que "sempre he estat molt clara, jo no he modificat la meva opinió, queda molt per fer". És a dir, si van fer el viatge, era per evitar rebre una sanció que podria acabar amb la seva carrera. En arribar a l'hotel de concentració d'Oliva, les jugadores van reunir-se amb el CSD i la Federació per tal d'arribar a un acord. Sobre la taula, la petició d'un compromís per escrit de la Federació on aquesta es comprometi a no sancionar les jugadores que prefereixen abandonar la concentració.
Unes hores abans, a Madrid, la portera Misa Rodríguez arribava a la convocatòria i en ser preguntada si estava contenta de ser a la llista de Tomé, responia una sola paraula: "no". Les jugadores del Barça al final van desplaçar-se a València en avió, també amb cares de pocs amics. Ona Batlle, Alexia Putellas, Irene Paredes, Mapi León, Aitana Bonmatí, Patri Guijarro o Mariona Caldentey van arribar amb cares llargues. "¿Com estic? Malament, com vols que estigui" va imitar-se a dir Alexia. Les jugadores del Barça van viatjar acompanyades del responsable de futbol femení del club Markel Zubizarreta i el psicòleg de l'equip Marc Sellarès. El directiu Xavier Puig va parlar als mitjans de comunicació del club, afirmant que "estem amb les nostres jugadores". Les futbolistes que volen canvis no podien fer res més, la RFEF havia guanyat aquesta batalla fent servir el pes de la llei de l'esport. Les internacionals van passar tot el matí buscant assessorament legal, però van veure que no els queda cap altra opció que fer acte de presència a la convocatòria.
Una convocatòria caòtica, ja que inicialment les futbolistes estaven citades a dos quarts de dotze del matí a la ciutat esportiva de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) a Las Rozas, Madrid. Però el mateix dimarts les jugadores que no viuen a Madrid van rebre nous bitllets de tren que les citaven a la tarda a València, en un moviment per guanyar temps. Segons va poder confirmar l'ARA, el CSD està intentant fer una mediació entre les parts. De fet, segons va informar El Periódico, va ser el mateix CSD qui va proposar fer una reunió entre la Federació i les jugadores a un "territori neutral" com seria un hotel valencià. I no pas la seu de la Federació. Si les converses entre totes les parts no van endavant, el govern i el CSD valoraria demanar a la Federació que permeti a les jugadores que no volen ser convocades tornar a casa sense ser sancionades. De fet, aquesta era la petició de les jugadores a la reunió d'aquesta darrera nit a l'hotel de concentració d'Oliva, a València. Reunió on també hi era Amanda Gutiérrez, presidenta del sindicat de jugadores FUTPRO.
Les jugadores del Barça, doncs, van marxar cap a València. Res semblava ajudar, ja que ho van fer amb retard per un problema mecànic a l'avió. I tot per arribar a València, on seguirà el serial amb la reunió amb el CSD i la Federació. En un gest per acostar posicions, la Federació va decidir que l'equip de comunicació, format per cinc persones, quedaria allunyat de les jugadores fins que toqui anar a jugar el proper partit. Dins dels canvis que demanaven les jugadores a la Federació, un era l'equip de premsa, a qui acusen de tergiversar informacions. Aquestes persones van fer el trajecte de Madrid a València amb un taxi, i els tocarà dormir a hotels diferents.
"Espanya ha fet el ridícul com a país"
Segons la nova llei de l'esport espanyol, les infraccions greus com no voler ser convocat per una selecció serien sancionades amb una multa valorada entre 3.000 i 30.000 euros. La part més greu, però, seria rebre una suspensió de la llicència federativa entre 2 i 15 anys. Ara, com que aquesta llei de l'esport encara no ha estat aprovada al Congrés, s'aplicaria l'anterior reglament, que data del 1990. La sanció seria igualment dura, ja que la suspensió de la llicència federativa seria d'entre 2 i 5 anys. L'ens que tindria el poder per sancionar, en aquest cas, seria la Federació, i no el CSD, motiu pel qual les jugadores que segueixen sense voler anar a la selecció s'exposarien a una sanció que afectaria la seva carrera, ja que sense fitxa tampoc podrien jugar a la Lliga. De fet, Víctor Francos va admetre en una entrevista a El Larguero de la Cadena SER que, en cas que les jugadores finalment no es presentin, "al CSD no li quedarà més remei que aplicar la llei". Francos va admetre que "s'ha fet el ridícul, com a país", ja que "les jugadores amb les que he parlat han quedat molt afectades. Ja li he dit al president de la Federació que estic molt cabrejat. Ahir ens deien que no es convocaria ningú contra la seva voluntat i va ser tot el contrari". Francos va ser a Oliva en persona, per parlar amb totes les parts.
Miquel Iceta, ministre d'esports, també va dir la seva: "El CSD s'implicarà personalment en la recerca d'una solució. La RFEF no té dret a privar Espanya de la selecció femenina i més després d'haver guanyat un Mundial. Cridem a la RFEF a corregir totes les deficiències d'aquesta convocatòria anòmala i canviar les estructures federatives perquè la Federació sigui un espai de seguretat, de competitivitat i de professionalitat a què les jugadores i el conjunt dels espanyols tinguin dret".
Les jugadores que viuen a Madrid havien estat citades a l'Hotel Tryp Alameda Aeropuerto, per desplaçar-se després cap a terres valencianes. De fet, la seleccionadora Tomé va ser la primera en arribar a l'hotel, on va limitar-se a dir que "espero que totes les jugadores convocades vinguin". Poc després van arribar tres jugadores del Reial Madrid, Misa Rodríguez, Olga Carmona i Athenea del Castillo. Després van arribar Oihane Hernández, Eva Navarro i Tere Abelleira, jugadores que havien signat el manifest demanant canvis. Athenea, de les poques que va dir que volia ser seleccionada, va parlar poc. Misa, en canvi, va admetre no estar contenta per ser a la llista de Tomé.
Inicialment, el pla de la RFEF era convocar-les a Las Rozas, com fan sempre, per desplaçar-se després totes juntes fins a l'Hotel Oliva Nova Golf de València, hotel amb instal·lacions esportives, però sense les condicions per entrenar-se quan es fa fosc, ja que no hi ha llum artificial. La idea de Tome és entrenar dimecres a Oliva i volar dijous a Göteborg. Espanya juga aquest divendres a Suècia un partit de la Lliga de les Nacions i dimarts que ve hauria de jugar a Còrdova contra Suïssa, en el primer partit a casa després del Mundial. Un torneig que serveix per classificar-se pels Jocs Olímpics del pròxim estiu. La selecció sueca, pendent del cas, ha publicat un missatge on es pot llegir: "Informació per als aficionats abans del partit de divendres contra Espanya a Göteborg: Suposem que el partit es jugarà divendres i planificarem en conseqüència".
Hermoso: "¿Protegir-me de què?"
La jornada clau arribava marcada per les declaracions d'una de les grans protagonistes de l'enrenou, Jennifer Hermoso, la jugadora que va rebre el petó no desitjat del llavors president de la RFEF, Luis Rubiales. La madrilenya, no convocada, ha alçat la veu arran del nou pols de la RFEF amb les campiones del món. La jugadora es pregunta en un comunicat de què o de qui volen protegir-la quan la deixen fora de la convocatòria de la selecció per als dos primers partits de la Lliga de les Nacions. "¿Protegir-me de què? O de qui?", ha remarcat a través de les xarxes socials.
La nova seleccionadora espanyola no només va convocar la majoria de les futbolistes que s'havien negat a tornar al combinat internacional fins que no hi hagi un canvi en profunditat a la Federació, sinó que en va excloure Hermoso amb l'argument que era el millor per protegir-la.
En el seu escrit, Hermoso destaca que les jugadores fa mesos que busquen la mateixa protecció que dins de la RFEF no han pogut trobar, i afegeix que les mateixes persones que els demanen ara confiança són les que han publicat una llista amb jugadores que van demanar no ser convocades.
"Les jugadores tenim molt clar que és una altra estratègia de divisió i manipulació per intimidar i amenaçar-nos amb repercussions legals i sancions econòmiques. Una altra prova indiscutible que res ha canviat avui i que confirma la raó per la qual estem lluitant i com ho estem fent", afegeix. Les futbolistes incloses a la llista també han carregat aquest dilluns en un comunicat contra Tomé, a qui recorden la seva "voluntat de no ser convocades per motius justificats" per a la selecció femenina de futbol. Asseguren, a més, que estudiaran les possibles conseqüències legals a què les exposa la Federació en posar-les en una llista després de demanar no ser convocades.
Nou jugadores del Barça formen part de la llista de convocades: Cata Coll, Irene Paredes, Ona Batlle, Aitana Bonmatí, Alexia Putellas, María Pérez (cedida al Sevilla), Mariona Caldentey, Mapi León i Patri Guijarro. Sorprèn especialment la convocatòria de Mapi León i Patri Guijarro, que van renunciar a anar al Mundial avantposant els seus valors al torneig. És el mateix cas que la també blaugrana Clàudia Pina, que tampoc va voler anar al Mundial i ara ha estat convocada per la selecció sub-23. Amaiur Sarriegi, davantera de la Reial Societat, es troba en un cas similar en formar part de la llista.