Conflicte selecció espanyola

Les jugadores de la selecció espanyola baten un rècord històric en plena revolució

Les recents campiones del món han congregat més de 14.194 espectadors en el partit davant Suïssa que s'ha jugat a l'estadi Nuevo Arcángel de Còrdova, una xifra mai aconseguida com a locals

3 min
Irene Paredes i Alexia Putellas han aixecat el trofeu del Mundial davant l'afició del Nuevo Arcángel de Còrdova.

BarcelonaI, enmig de la lluita històrica pels seus drets i els de la resta de dones, les futbolistes de la selecció espanyola han superat el rècord històric d'assistència en un partit com a local del combinat estatal. Ni més ni menys que 14.194 espectadors s'han aplegat per gaudir presencialment al Nuevo Arcángel de Còrdova del 5-0 d'Espanya davant Suïssa i homenatjar les protagonistes d'una revolució que està canviant la cara al futbol espanyol a força d'assenyalar les seves vergonyes. El lema #SeAcabó, que està agafant en el món de l'esport la força de la bola de neu que fa sis anys va començar el moviment Me Too en el món de la cultura i l'espectacle, s'ha globalitzat aquesta setmana amb la disputa dels dos partits de la Lliga de les Nacions després d'una convocatòria que va començar sent una condemna per a les jugadores i que elles han convertit en un altaveu mundial.

Fins ara, el rècord d'assistència el marcaven les 11.209 persones que van assistir a El Sadar per veure el partit entre Espanya i els Estats Units de l'octubre del 2022. La RFEF, en qüestió de setmanes, ha canviat els tuits –posteriorment esborrats– dels comunicats infames de Luis Rubiales justificant el seu petó a Jennifer Hermoso per d'altres que són la constatació que els temps han canviat. Avui, a les 13.38 h, l'organisme ha anunciat a la xarxa social X que s'havien esgotat les entrades disponibles per presenciar el partit entre Espanya i Suïssa. Hores després, les jugadores espanyoles han aparegut al terreny de joc una altra vegada amb la polsera blanca i la pancarta amb el lema #SeAcabó. A més, les capitanes Alexia Putellas i Irene Paredes han ofert el trofeu del Mundial a l'afició.

La selecció espanyola ha superat el rècord històric d'assistència en un partit com a local.

En el terreny estrictament esportiu, Espanya ha passat per sobre d'una Suïssa que s'ha presentat a Còrdova amb les absències de l'exblaugrana Ana-Maria Cronogorcevic, que sorprenentment no ha estat convocada, i de Ramona Bachmann, lesionada. Aitana Bonmatí, amb dos gols, ha estat la gran protagonista del 5-0 davant un rival contra el qual ja va destacar en els vuitens de final del recent Mundial. Aitana ha estat una de les cinc blaugranes que Montse Tomé ha posat d'inici: Cata Coll, Irene Paredes, Alexia Putellas i Mariona Caldentey han estat la resta. En canvi, Ona Batlle, que va ser titular davant Suècia, s'ha quedat a la banqueta.

El partit li ha servit a Espanya per obrir forat com a líder a la fase de grups de la Lliga de les Nacions després dels tres punts èpics aconseguits divendres a domicili davant Suècia i del triomf de la selecció nòrdica avui davant Itàlia, la qual prèviament també havia guanyat a Suïssa. La selecció entrenada per Tomé ha gaudit amb el seu joc malgrat que la gespa del Nuevo Arcángel no estava en les millors condicions.

En el minut 15, Lucía Garcia ja ha obert el marcador a plaer després que la blaugrana Mariona Caldentey robés la pilota a Elvira Herzog, la portera visitant. Just abans del descans, Aitana ha rematat al primer toc una centrada d'Olga Carmona per fer el 2-0 i la de Sant Pere de Ribes, només començar el segon temps, ha ampliat encara més l'avantatge amb un xut ajustat. Inma Gabarro ha signat el 4-0 a l'aprofitar un mal rebuig de Herzog i el gran gol de la nit ha arribat procedent de la cama dreta de Maite Oroz, que ha executat un míssil des de fora de l'àrea que s'ha colat per l'escaire. La Lliga de les Nacions, classificatòria per als Jocs Olímpics de l’any vinent, tornarà a finals d’octubre. Aleshores, Espanya s’enfrontarà a domicili a Itàlia i una altra vegada a Suïssa.

  • Espanya: Cata Coll; Oihane, Paredes, Laia Aleixandri, Olga Carmona; Tere Abelleira (Maite Oroz, 69'), Aitana (Rosa Márquez, 80'), Alexia; Eva Navarro (Athenea, 46'), Lucia García (Inma Gabarro, 46') i Mariona (Amaiur Sarriegi, 61'). Entrenadora: Montse Tomé.
  • Suïssa: Herzog; Marti, Maritz (Ivelj, 78'), Riesen; Sow, Lia Walti, Smilla Vallotto (Reuteler, 61'), Buhler, Piubel (Pilgrim, 61'), Aigbogun (Terchoun, 46'), Alisha Lehmann (Csillag, 78'). Entrenadora: Inka Grings.
  • Gols: 1-0 Lucia García (15'), 2-0 Aitana (45+1'), 3-0 Aitana (49'), 4-0 Inma Gabarro (57'), 5-0 Maite Oroz (87').
  • Àrbitra: Monika Mularczyk (Polònia).
  • Targetes grogues: Noelle Maritz (60'), Coumba Sow (85').
  • Targetes vermelles: cap.
  • Estadi: Nuevo Arcángel de Còrdova, 14.194 espectadors.
stats