Els llambordins

Els homes ens expliquen coses

Jorge Vilda, seleccionador espanyol femení.
02/10/2022
2 min

Portava ja anys treballant com a periodista esportiva quan, veient un partit per televisió, un company em va deixar clar que la meva opinió no valia per a res. Un jugador havia anat per terra dins de l'àrea i va exclamar: "Això és penal!" Es va girar perquè algú l'hi confirmés i només hi era jo, que no vaig arribar a acabar la frase de “Sí, ho és” perquè ni em va mirar i va buscar algú altre. Algú com ell, un igual: un home. En converses amb amigues, companyes i també periodistes he comprovat que la meva experiència no és única, sinó comuna. Que això de no ser escoltades ens ha passat a totes. 

A Rebecca Solnit, historiadora, activista i escriptora, un senyor en una festa li va parlar d'un llibre increïble que havia llegit, ignorant el fet que al principi ja li havia assenyalat que el llibre en qüestió l'havia escrit ella. Després de la seva experiència, Solnit va decidir publicar un assaig, que més tard es convertiria en un llibre, sobre l'assumpte del mansplaining, dels homes que expliquen coses a les dones des de l'autoritat i la condescendència. En les últimes setmanes hi ha un munt de senyors que ens estan explicant què els passa a les jugadores de la selecció, a les quinze. Fins i tot el mateix seleccionador Jorge Vilda, que en roda de premsa les va reptar i les va convidar que s'ho pensessin millor perquè estan mal aconsellades.

Jenni Hermoso, una de les capitanes, havia publicat dos dies abans un extens comunicat en el qual admetia no estar d'acord amb les formes en què van enviar la carta, però sí amb el fons. “És important entendre que no s'arriba d'un dia per un altre a la situació que estem vivint. És evident que és la conseqüència d'un cúmul d'esdeveniments, comportaments, decisions, intents fallits i desgast per intentar que la veu de la jugadora sigui escoltada”, escrivia al principi per preguntar-se al final: “Què més necessitem fer perquè se'ns escolti d'una manera amistosa?” Marta Torrejón, en declaracions a TV3, va assegurar: “Físicament, els entrenaments eren bastant menys exigents. Quan tornaves al club, si tenies gimnàs l'endemà notaves cruiximents perquè durant 10 dies pràcticament no havíem fet res”.

Les jugadores estan parlant, però hi ha qui continua sense escoltar-les encara que quinze d'elles, més Alexia Putellas, Irene Paredes i Jenni Hermoso s'hagin pronunciat. I és una elecció: la dels homes que ens expliquen coses i descarten la nostra veu sistemàticament.

stats