El petó forçat de Luis Rubiales

Beatriz Álvarez, presidenta de la Lliga femenina: "Rubiales em va dir que donés exemple amb la meva maternitat"

La reunió d'aquest dilluns entre els sindicats i la patronal pel nou conveni col·lectiu del futbol femení ha acabat sense acord

BarcelonaDes que Espanya va guanyar el Mundial fa dues setmanes, el futbol femení espanyol ha hagut de patir les conseqüències del petó no consentit a Jennifer Hermoso del president de la RFEF –ara suspès temporalment per la FIFA–, que s'ha aferrat al càrrec mentre pregona una vegada i una altra que la víctima, la jugadora, està mentint. A causa d'això, les companyes d'Hermoso i el futbol femení estatal i internacional s'han alçat de forma unànime per dir que "s'ha acabat", fins al punt que les 23 campiones del món han assegurat que no tornaran a la selecció espanyola fins que no marxin els actuals dirigents.

Però la lluita per seguir fent passes endavant, esportivament i socialment, és molt més àmplia. En aquest sentit, un nou episodi s'ha viscut avui, quan els sindicats (FutPro, AFE, Futbolistas ON, CCOO i UGT) i la patronal (LFPP) s'han reunit per començar a buscar un acord pel conveni col·lectiu del futbol femení professional. La reunió s'ha celebrat a la tarda, ha durat dues hores i ha acabat sense acord, segons han informat a l'ARA fonts de les negociacions. Les diverses parts s'han instat a seguir les converses demà. Així que, de moment, segueix en peu la vaga que les jugadores, mitjançant els sindicats, divendres van informar amb un escrit al SIMA que tenen intenció de fer durant les dues primeres jornades d'una Lliga F que hauria de començar el cap de setmana vinent.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara, la principal falta d'entesa en les negociacions que van començar al gener ha estat quin ha de ser el salari mínim anual de les futbolistes, que actualment està situat en els 16.000 euros. L'última proposta de la LFPP havia estat una pujada fins als 19.000 euros en tres anys (16.500 el primer i 17.500 el segon). En canvi, els sindicats volen que el salari mínim pràcticament es dobli en el mateix període fins a arribar als 30.000 euros (20.000 el primer i 25.000 el segon). Però la situació encara s'ha complicat més a causa dels ingressos comercials que la Lliga F haurà de cedir a la RFEF.

Cargando
No hay anuncios

La Lliga F haurà de cedir el 20% dels seus ingressos comercials a la RFEF

"Espero que no hi hagi vaga", sentencia a l'ARA Beatriz Álvarez, la presidenta de la Lliga F. "El dia d'avui, parlar d'igualat salarial en el futbol (a la Lliga masculina el salari mínim és de 182.000 euros) no és realista. Només portem un any respecte als 40 que porta la masculina. I ells reben 2.000 milions d'euros en drets audiovisuals i nosaltres només en rebem 7", argumenta Álvarez. A més, es queixa que el Consell Superior d'Esports (CSD) "obliga la Lliga F a pagar el 20% dels ingressos comercials a la RFEF a partir d'aquest curs, que representen 1,5 milions d'euros". I es pregunta: "Des de quan el pobre és qui ha d'ajudar el ric?"

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, fonts oficials del CSD s'han posat en contacte amb l'ARA per explicar que això és conseqüència del que fet que no hi hagi un conveni de coordinació entre la Lliga F i la RFEF -malgrat que els estatuts estan aprovats des del març del 2022-. Així, tal com dicta la nova Llei de l'Esport, el CSD "va haver de resoldre aquest mes de juny els aspectes necessaris per al desenvolupament de la Primera Divisió femenina de futbol". Els dos objectius van ser "complir les funcions que la Llei de l'Esport atribueix al CSD davant la falta d'acord entre les parts" i "garantir el futur del futbol femení espanyol".

Cargando
No hay anuncios

Segons el CSD, "aquest percentatge del 20%" dels ingressos comercials" que la Lliga F haurà de cedir a la RFEF serveix per "equiparar les quantitats que recull el conveni del futbol masculí i s'emmarca dins d'un sistema de distribució de la riquesa de les competicions professionals per al foment de les categories no professionals". D'altra banda, el CSD "s'ha compromès a sostenir l'estructura de la Lliga F en la seva posada en marxa entre 2022 i 2024". Això comportarà 20 milions d'euros en aquest període: 5 el 2022; 7,5 el 2023 i uns altres 7,5 el 2024.

Retallar a poc a poc la bretxa salarial

"Jo he de pensar en tots els clubs, també en els independents -aquells que no tenen un equip masculí professional-, no només en els que tenen més capacitats econòmiques. Hem d'anar millorant a poc a poc i retallant la bretxa salarial", considera Álvarez. Però, a banda del salari mínim, hi ha més aspectes en joc al conveni col·lectiu. Per exemple, l'elaboració de protocols d'assetjament, maternitat i conciliació familiar i la millora de les condicions en què les jugadores fan el seu treball, un aspecte que inclou la millora de les instal·lacions esportives (algunes de les quals encara de gespa artificial) i del nombre de professionals en els equips que es dediquen a cuidar l'estat físic i mental de les jugadores. "El nostre objectiu és avançar en els drets de les futbolistes", anuncia la presidenta de la Lliga F. A més, remarca la importància de "millorar les instal·lacions i les retransmissions televisives perquè és el que atrau les marques i, per tant, els diners".

Cargando
No hay anuncios

Álvarez critica Rubiales

La relació entre la Lliga F i la RFEF no ha estat gens bona des que la primera va néixer l'any passat. I Álvarez no ho amaga. "Des del primer moment, la RFEF ens ha intentat complicar les coses", diu, per posar ràpidament el focus en Rubiales, el malaurat protagonista mediàtic de les últimes setmanes pel seu petó no consentit a Jennifer Hermoso durant la cerimònia de la final del Mundial i les actituds masclistes que va tenir el mateix dia.

Cargando
No hay anuncios

"Va haver-hi unes setmanes que li vaig demanar recurrentment a Rubiales tenir reunions per parlar d'aspectes importants del futbol femení espanyol. La meva petició era fer-les per videotrucada perquè jo acabava de ser mare, la meva filla estava en període de lactància i era l'única manera que tenia de poder conciliar", relata Álvarez. "Ell em va anar posant excuses per no fer aquestes reunions fins que un dia em va enviar un correu electrònic en el qual em va dir que havia de donar exemple amb la meva maternitat i dedicar-me a criar a la meva filla", afegeix la presidenta de la Lliga F, molesta per l'actitud que va tenir amb ella el dirigent espanyol.